Kotimaa

Suomalaiset korjaavat satoa Kannaksella

Tilaajille

Kärköläläinen Jussi Liikonen päätti ryhtyä vuokraviljelijäksi isoisänsä maille Äyräpään Paakkolan kylään Karjalan kannakselle heti kun hän sai tietää vuokraviljelyn mahdollisuudesta.

"Tunnistin kotikylän lehtikuvasta, jossa suomalaiset kyntävät peltoa Äyräpäässä. Päätin pyrkiä mukaan heti sen enempää asiaa ajattelematta", kertoo kauppiaana ja virkamiehenä aikaisemmin ollut Liikonen.

Torstaina hän nosti ensimmäiset porkkanat. Pellot omistavan Shitkovon sovhoosin työntekijöiden piti kuljettaa uusi sato Viipuriin myytäväksi, mutta iltapäivällä kuljetusta vielä odoteltiin.

Sovhoosin väki on kitkenyt 15 hehtaarin porkkanamaata, ja sovhoosista saatiin myös vahdit perunapellon reunaan. Kasvimaavarkaudet ovat nimittäin yleistyneet Venäjällä ruokapulan aikana.

Liikonen tekee töitä porkkanamaalla poikansa Petterin kanssa Agro-Karelia-nimisen yrityksen alivuokralaisina. Päävuokralainen viljelee perunaa noin 55 hehtaarin alueella samalla peltoaukealla. Tilalla on kesäkauden töissä kymmenisen suomalaista.

He asuvat asuntovaunussa pellon reunassa, matkaa Äyräpäästä rajalle on lähes sata kilometriä.

Eräät vuokraviljelijät valittavat, että viisumit ovat vain kolmea tai neljää käyntikertaa varten. Sen jälkeen ne pitää uusia. Työkoneet on sen sijaan saatu joustavasti rajan yli.

Vasta puolenkymmentä suomalaista viljelijää on vuokrannut Venäjältä maita viljelyyn. Noin 200 hehtaarin alalle on perunan ja porkkanan lisäksi pantu kasvamaan lanttua ja ohraa.

Venäläisiä kiinnostaa kovasti jatkaa yhteistyötä suomalaisviljelijöiden kanssa. Peltojen sato myydään Venäjällä. Suomalaisten odotetaan myös neuvovan venäläisiä viljelytekniikassa ja koneiden käytössä. Leningradin alueen maaherra Aleksander Beljakov sanoi suomalaisten näyttävän erinomaista esimerkkiä.

"Minulla on Kivennavalla oma maatila, josta saan aika hyviä perunasatoja. Mutta te saatte kyllä enemmän", hän tunnustaa.

Etelä-Karjalan maaseutukeskuksen johtaja Esko Ikävalko kertoo, että peltojen vuokraus yksityisille tuli kylkiäisenä Suomen lähialueiden elintarviketuotannon kehittämisohjelmaan. Sillä on saatu vauhtiin noin sata projektia Venäjällä ja Baltiassa.

Etelä-Karjalan maaseutukeskus on auttanut halukkaita vuokraviljelijöitä eteenpäin viljelyssä Venäjällä. Kiinnostuneita oli satoja.

Maaseutukeskus aikoo perustaa neljä mallitilaa ensi vuonna nyt vuokrattujen peltojen lähelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää