Kotimaa

Akupunktiota kokeillaan aidsiin, mutta HI-virusta se tuskin tuhoaa Akupunktion koulukunnat etsivät yhteistyötä

Tilaajille

Akupunktion tieteellistä tutkimista haittaa se, että alan eri koulukunnat ja niitä edustavat yhteisöt eivät tule kehuttavasti toimeen keskenään. Yhteistä maailmanjärjestöä on tuloksetta yritetty luoda viisitoista vuotta.

Puhtaasti eurooppalaisen suunnan mukaan akupunktiolla on vain paikallista vaikutusta. Kiinalaisen perinteen mukaan ihmisessä on elimistön eri osia yhdistäviä linjoja, joiden avulla voidaan vaikuttaa laajempiin kokonaisuuksiin. Näitä kanaviksi kutsuttuja linjoja on kaksitoista.

Akupisteitä on eri käsitysten mukaan 1000-2000. Peruspraktiikassa riittää jo muutaman kymmenen pisteen tunteminen.

"Kanavien olemassaolosta on selviä todisteita. Tämä taas todistaa, että akupunktion mahdollisuudet eivät rajoitu pelkkään paikalliseen kivun lieventämiseen, vaan sillä voidaan vaikuttaa paljon monimutkaisempiin mekanismeihin", Roomassa viikko sitten pidetyn, kiinalaisperinteeseen pohjaavan akupunktiokokouksen puheenjohtaja Aldo Liguori sanoo.

Käytännössä rajanveto eri suuntien välille ei ole helppoa.

"Se, joka haluaa kieltää kiinalaisen lääketieteen pitkät perinteet eikä halua ymmärtää niitä, on juureton", sanoo professori Wang Xuetai , perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemian puheenjohtaja.

Käsitteet kehitteillä

"Esimerkiksi sanasto on jo yhdenmukaistettu. Jokaisella akupisteellä ja kanavalla on nimi kiinaksi ja englanniksi ja myös numero-nimiyhdistelmä", standardisoinnissa mukana oleva italialainen Alfio Bangrazi kertoo.

"Akupunktiotutkimuksen tärkeintä antia on viime aikoina ollut se, että ollaan saamassa tietoa siitä, miten akupunktiota voidaan käyttää eri laatuisten kasvainten hoidossa, infektioissa ja allergisissa tiloissa. Tutkimukset osoittavat, että akupunktiolla on vaikutusta", Rooman-kokoukseen osallistunut Tampereen yliopiston anestesiologian dosentti Pekka Pöntinen sanoo.

Suomessa noin 1500 lääkäriä on suorittanut akupunktuurin peruskurssin, joita järjestetään Tampereen ja Kuopion yliopistoissa. Suomen lääkärien akupunktuuriyhdistys, jossa on jäseniä vajaat 500, täyttää pian 20 vuotta.

Helpotusta aidsiin?

Yhdysvalloissa on meneillään kokeiluja, joissa tutkitaan akupunktion mahdollisuuksia aidsin hoidossa.

Kiinalainen lääkäriryhmä puolestaan tutkii Tansaniassa akupunktion ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen tehoa aidsiin.

Lääkäriryhmän mukaan oireet (esimerkiksi ripuli, laihtuminen, ja rauhasten turpoaminen) olisivat vähentyneet 30 prosentilla potilaista, ja seitsemän potilaan kohdalla veren HI-positiivisuus olisi jopa hävinnyt.

"Emme voi sanoa, että aids voidaan nujertaa kiinalaisen lääketieteen keinoin, mutta varmasti akupunktion merkitys aidsin hoidossa lisääntyy", professori Wang uskoo.

Ei ihmeparannuksia

Omimmillaan akupunktio on peruspraktiikassa, ja parhaiten se tuntuu toimivan lihas- ja tukikudosperäisissä kiputiloissa.

"Akupunktiolla voidaan säädellä elimistön toimintoja. Ei sillä sinänsä paranneta. Usein laaditaan listoja sairauksista, joita akupunktiolla voidaan muka parantaa. Se on turhaa ja harhaanjohtavaa", Pöntinen sanoo.

Laser saattaa yksinkertaistaa akupunktiota: elimistön akupisteisiin suunnataan lasersäteitä neulanpistojen asemasta. Silloin ei tarvitsisi pelätä, että esimerkiksi hepatiitti B tai aids tarttuisi akuneuloista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää