Kotimaa

Työryhmä selvitti asekätkennän historiaa: Aseita kätkettiin miehityksen varalta

Tilaajille

Suomessa kätkettiin aseita 1944-45 siltä varalta, että Neuvostoliitto joko miehittää Suomen tai yrittää pystyttää Terijoen hallituksen kaltaisen nukkehallituksen. Asekätkennän tavoitteena ei ollut välirauhansopimuksen kumoaminen, vaan sen mukaisten valtakunnan rajojen turvaaminen. Kätkentää johtaneet upseerit eivät toimineet omin päin, vaan presidentti Mannerheimin tieten.

Näihin johtopäätöksiin päätyi asekätkentää tutkinut työryhmä, joka luovutti keskiviikkona mietintönsä oikeusministeri Hannele Pokalle (kesk).

Työryhmän mielestä asekätkentätuomioihin ei ole enää syytä "julkisen vallan toimenpiteillä" puuttua. Samaa mieltä oli myös ministeri Pokka.

"Ei sellaista kunniaa tarvitse palauttaa, jota ei ole koskaan menetettykään", Pokka sanoi. Parikymmentä kokoomuksen kansanedustajaa ehdotti asekätkentälain kumoamista.

Työryhmän puheenjohtaja, professori Heikki Ylikangas arvioi, ettei asekätkentälain säätäminen "jättänyt jälkeensä mitään syvään porautuneita yhteiskunnallisia traumoja. Tapahtumaketjun eri osapuolet ymmärsivät oikeudenkäynnin rangaistuksineen välttämättömäksi kompromissiksi olevassa tilanteessa".

Asekätkentälaki säädettiin 1947. Taannehtiva laki säädettiin vastoin Suomen oikeusjärjestystä lähes pari vuotta sen jälkeen, kun asekätkentä oli paljastunut.

Lakia pidettiin poliittisena välttämättömyytenä. Neuvostoliitto ja valvontakomissio painostivat presidenttiä ja hallitusta asekätkijöiden rankaisemiseen.

Ylikankaan työryhmä paneutui varsinkin asekätkentälain säätämiseen. Työryhmässä olivat mukana myös eversti Matti Lukkari sekä lainsäädäntöjohtajat Matti Niemivuo ja Jan Törnqvist oikeusministeriöstä.

Lain perusteella langetettiin 1488 vapausrangaistusta. Suurin osa rangaistuksista oli ehdollisia kolmen vuoden koeajalla.

Jo ennen tuomioiden langettamista kommunistien johtama Valpo oli pitänyt monia epäiltyjä pidätysselleissä. Pidätysajat vaihtelivat yhdestä päivästä lähes kolmeen vuoteen. Pidätettyjen kohtelu oli huonoa. Valtio maksoi myöhemmin korvauksia osalle pidätetyistä.

Kovimmat rangaistukset joutuivat kärsimään everstiluutnantti Usko Sakari Haahti ja eversti Valo Nikkilä. Haahti tuomittiin kuudeksi ja Nikkilä viideksi vuodeksi kuritushuoneeseen. Molemmat erotettiin virasta ja menettivät eläkkeensä.

Haahti oli jatkosodan päättyessä syksyllä 1944 päämajan operatiivisen osaston maavoimatoimiston päällikkö. Nikkilä oli operatiivisen osaston päällikkö.

"Asekätkentä oli Haahden ajatus ja hän johti sen toteutusta. Nikkilä antoi operaatiolle arvovallan", Matti Lukkari arvioi.

Mannerheimin osuus salattiin

"Nikkilä informoi Airoa. Airo informoi Mannerheimia. Valtakunnan johto oli tietoinen valmistautumisesta, ei yksityiskohdista." Lukkarin mukaan Mannerheim piti valmistautumista "luonnollisena". Se oli puhdas sotilaallinen toimi, joka oli tarkoitus purkaa olojen rauhoituttua.

Airo joutui istumaan Valpon pidätyssellissä, mutta Mannerheimiin ei päästy käsiksi. Airo ja muut korkeat upseerit eivät suostuneet sanomaan Mannerheimin roolista mitään.

Varmistus Mannerheimin roolille saatiin vasta tänä vuonna, kun Lukkari julkaisi uuden version Asekätkentä-kirjastaan. Airoa ja asekätkennän johtajia haastatellut Lukkari oli joutunut lupaamaan, että Mannerheimin osuus julkaistaan vasta kertojien kuoleman jälkeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää