Kotimaa

Vuodenaikojen vaihtumiseen kuuluu luonnon oikuttelu pakkasesta keväiseen lämpöön

Tilaajille

Lokakuun 11. päivänä etuajassa ollut talvi kohtasi viivyttelevän kesän ja talveen vain osaksi varautuneen luonnon. Tällä viikolla sää keikahti taas peräti lämpimäksi.

Vuodenaikojen vaihtumiseen kuuluu oikuttelu: milloin päälle painaa pakkanen, milloin niskan päällä on keväinen lämpö. Tämän vuoden aikainen lumentulo on toki harvinaista, muttei kovin poikkeuksellista.

Keskimäärin ensilumi tulee Kuopion tienoille 25. lokakuuta ja etelärannikolle 10. marraskuuta. Jos tämä lumi jää talveksi, se on jo harvinaisempaa: silloin talvi olisi tullut Savoon ja Hämeeseen kaksikin kuukautta etuajassa! Tavatonta sekään ei ole: niin on tapahtunut jo useamman kerran tälläkin vuosisadalla.

Lumi on luonnolle hyväksi

Varhain tullut lumi haittasi varmaan eniten maassa viivytteleviä muuttolintuja - ja tietenkin niitä puita, jotka lumi painollaan taittoi tai taivutti luokille.

Useimmille eläimille tai kasveille varhain saapuva talvi ja pysyvä lumipeite ovat eduksi.

Kun lumi sataa kuivan, jäätyneen maan päälle, maan ja lumen rajassa on hyvät olot.

Lämpötila nousee nollan tienoille. Suojaisessa hämärässä hyppyhäntäiset, hämähäkit, kovakuoriaiset, punkit ja monet muut pienet mönkiäiset nakertelevat kasvijätteitä ja sienirihmoja ja saalistelevat toisiaan. Bakteerit ja sienet hajottavat lehtikariketta. Eräät sienet, kuten lumihomeet, kasvavat vain talvella ja viettävät kesän kuivan ja lämpimän ajan itiöinä ja kestoasteina.

Hangen päällä saa vain vähäisen aavistuksen lumenalaisen elämän runsaudesta: joskus suojasäillä nousee lumen pinnalle tuhansittain pomppivia hyppyhäntäisiä ja toisaalla kulkee kankeasti joku hämähäkki tai lumikorento.

Kellastuminen oli kesken

Syyskuu oli tavanomaista lämpimämpi. Vaikka valon määrä säätelee ruskaantumista ja talveen valmistautumistaa, syyskuun lämpö viivästytti koivun, pihlajan ja monien muiden lehtipuiden lehtien karistamista. Ravinteiden siirto lehdistä runkoon oli vielä käynnissä ja kellastuminen kesken, kun talvi yllätti 11. lokakuuta.

Kotoiset puumme silti tuskin kärsivät vakavia vaurioita. Talveen valmistautuminen tapahtuu useassa eri vaiheessa, ja kaikkein tärkeimmät ilmiöt ovat kesäisiä.

Juhannuksesta lähtien puut ovat keränneet vararavintoa talvea ja tulevaa kevättä varten. Samaan aikaan valmistuvat myös tulevan kesän kukka- ja lehtisilmut. Muusta kehityksestä myöhässä kulkevat nuoret vesat ja oksien kärjet, joiden pituuskasvu jatkuu pitkälle elokuulle.

Myöhäiset sienet ja perhoset kärsivät

Useiden sienten lisääntymiskausi katkesi kesken. Suppilovahvero oli jo kasvattanut itiöemiänsä pari viikkoa, mutta satoa olisi riittänyt säiden salliessa vielä kuukaudeksi. Myöhäiset valmuskat, lahokat ja malikat vasta valmistautuivat itiöintiin, kun pakkaset tulivat.

Sienirihmastoille talven tulo ei kuitenkaan ollut kohtalokasta, ja itiöemiin varatut ravintovarat käytetään ensi vuonna.

Myöhäiset perhoset kuten haapakehrääjä sekä halla- ja lumimittari olivat vasta lentokautensa alussa. Osa naaraista oli varmaan jo ehtinyt paritella ja munia, mutta pakkanen hyyti viivyttelijöiden lemmenkiihkon.

Osa perhosista on kuitenkin vielä elossa, ja kun säät nyt taas lauhtuivat, hallamittarikoiraat liihottelevat omenapuun tyvellä odottelevan lentokyvyttömän "paksun leidin" syliin ja kohtaamisen tuloksena syntyy keväällä toukkakatras lehtiä syömään.

Eniten varhaisesta talven tulosta kärsiviä lajeja on ihmisen lähimmässä ympäristössä: pihoissa, joutomailla ja pelloilla, joiden kasvi- ja eläinlajisto on eteläistä, pääosin ihmisen mukana tänne saapunutta.

Sen sijaan metsien, rantojen ja soiden lajit ovat varautuneet varhaisenkin talven tuloon.

Talvinen vesisade pahaksi luonnolle

Nyt vesi kastelee talvikolot ja jäätyy sopimattomiin paikkoihin. Maan pinnallekin muodostuu hapen kulkua ja eläinten liikkumista rajoittava jääkuori.

Kokonaan jään sisään jääneet kasvit saattavat tukehtua. Näitä jään tuhoamia laikkuja näkee keväisin veden vaivaamilla nurmikoilla ja oraspelloilla. Luonnon kasvupaikoillakin jääpolte tekee tuhojaan, mutta useimmat luonnonkasvit sietävät jäätä pelto- ja nurmikasveja paremmin.

Jos myöhään syksyllä tulee pitkähkö todella lämmin sääjakso, se saattaa harhauttaa monet kasvit aloittamaan kasvunsa. Jos silmut turpoavat syystalvella, ne yleensä tuhoutuvat. Keväällä puut ja pensaat näyttävät harsuilta, mutta yleensä ne pystyvät tämänkin tuhon korjaamaan kesän kuluessa: se joka ei ole sopeutunut sään oikutteluihin ja erilaisiin tuhoihin, ei pitkään menesty Pohjolassa.

SEPPO VUOKKO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää