Kotimaa

Eeva Averin opettaa ymmärtämään sisäisen maailmamme symboleja Yhteiset unemme

Tilaajille

Ihmisten unissa on paljon yhteistä. Kaikki ovat nähneet unia taloista ja huoneista, erilaisista kulkuvälineistä, eläimistä, vedestä ja vuorenhuipuista.

Jungilaisessa psykoanalyysissa puhutaan alitajunnan kollektiivisesta tasosta. Se on selitys näille yhteisille kuvillemme, symboleille. Samat kuvat ja mielikuvat toistuvat historiassamme, uskonnoissa, saduissa ja myyteissä, nykyaikana myös mediamaailmassa.

Eeva Averin opettaa jungilaisessa hengessä symboliikkaa ja luovaa ilmaisua Kymenlaakson kansanopistossa Anjalankoskella. Sen ohessa hän pitää joskus muutaman päivän kursseja, joilla käsitellään unien symbolimaailmaa. Tällaisen viikonlopun hän piti myös Villa Salinissa Helsingissä.

"Ihmiset ovat vieraantuneet symboleista, eivätkä he enää ymmärrä niitä. Unia ei käsitellä meidän kulttuurissamme kollektiivisesti", Eeva Averin valittelee.

Averin haluaa kertoa ihmisille myyteistä, symboleista ja unien kielestä, jotta he oppisivat tulkitsemaan paremmin omaa sisäistä maailmaansa.

"Meitä kiinnostavat ulkoisessa maailmassa ne asiat, joille on vastaavuus täällä sisällä. Kun silta jonakin päivänä löytyy, se todella kolahtaa", hän sanoo.

Kullakin ikäkaudella omat unensa

Keskustelu eteni usein yhden unesta toiseen: "Mä olen myös nähnyt unia hisseistä, mutta ne kulkee alaspäin." Ajatus alitajunnan yhteisestä kielestä alkoi tuntua hyvin konkreettiselta, kun intiimeistä visioista muodostuikin yhdistävä kokemus.

Averin kävi läpi eri ikäkausien tavallisimpia unia. Alle kolmikymppiset elävät vaellusvuosiaan, he tutkivat mahdollisuuksiaan ja etsivät riippumattomuutta. Tuona aikana nähdään usein unia liikkumisesta busseissa, junissa ja autoissa. Irrottautumiseen voi liittyä syyllisyydentunteita, ja unennäkijä saattaa löytää itsensä kuulustelusta tai alasti torilta.

Talot palavat, kulissit tuhoutuvat

Neljänkympin jälkeen me "synnyimme yksilöiksi" ja ryhdymme toden teolla kyseenalaistamaan arvojamme ja kaivamaan vanhoja unelmia esiin. Syvät alitajuiset voimat pyrkivät kohti tietoisuutta, ja unissa liikutaan taas lapsuuden idyllissä. Synnytysunet ovat tavallisia naisilla, Averinin mukaan ne tarkoittavat itsensä uudelleensynnyttämistä.

Viidenkympin tienoilla ihminen saapuu henkisyyden portille, ja edessä on luopuminen ulkoisista asemista. Silloin nähdään palaneita taloja; kulisseja tuhoutuu, mutta tuhkastahan nousee aina jotakin uutta.

Unien saatava elää omaa elämäänsä

"Tästä syystä toinen ihminen ei voi koskaan tulkita uniasi, sillä hän ei voi tuntea henkilökohtaista tasoa riittävän hyvin. Hän voi vain antaa vinkkejä kollektiiviselta tasolta." Averin suhtautuu muutenkin karsaasti yksityiskohtaisiin tulkintoihin. Unien pitäisi saada elää omaa elämäänsä.

"Symbolia ei pitäisi tulkita liian pitkälle, koska se suojaa tietoisuutta. Symboli on ainut keino ilmaista asioita, jotka ovat vasta muotoutumassa." "Jos ei ymmärrä untaan, ei pidä tuskaantua. Alitajunta etenee koko ajan. Symbolia ei voi ratkaista, se on ajatusprosessin ilmaus. Olkaa vain onnellisia symbolien olemassaolosta", Averin neuvoo. Hän kehottaa ottamaan myös painajaiset rohkeasti vastaan, nehän ovat vain unia!

Averin uskoo, että symbolit ovat alun perin sidoksissa ruumiimme elämyksiin ja lapsuuden kokonaisvaltaisiin kokemuksiin. Ruumiin välityksellä me myös tajuamme niiden merkityksiä. Ruumiin ja kuvan kieli ovat siis yhteydessä toisiinsa - ja riippumattomia puhutusta kielestä. Uni voi tuntua luissa ja ytimissä.

Unilla voi olla parantava voima

Eeva Averin selittää, että nämä unet tulevat syvemmältä kuin tavalliset unet. Ne tunnistaa myös siitä, että ne ovat hyvin yksinkertaisia ja selkeitä ja niissä vilisee unennäkijälle perin outoja arkkityyppisiä symboleja: temppeleitä, käärmeitä, tiikereitä, papittaria, taivaankappaleita. Syvästä tulevissa unissa voivat väritkin olla kirkkaammat.

Averin vakuuttaa, että näillä unilla on parantava ja eheyttävä voima, ja parhaimmillaan ne osaavat jopa neuvoa.

Nelikätisen alkujumalattaren sisälle

Uni päättyi sähkövirran kaltaiseen tuntemukseen, jonka jälkeen hän tajusi kasvattaneensa itse juuret saaren maaperään. Samalla hetkellä aurinko ja kuu ilmaantuivat yhtäaikaa taivaalle. Uni oli antanut ratkaisun.

Averin on huomannut sekä omista että muiden kokemuksista, että parantavat unet ilmaantuvat yleensä siinä vaiheessa, kun ihminen on jo asettunut vähän aloilleen. Alitajuntakin kaipaa siis hiljentymistä.

Ongelmia voi tietysti ratkoa myös järjellään, mutta Eeva Averin väittää, että sen voimavarat eivät riitä aitoon oivallukseen.

LEENA VIRTANEN HANNES HEIKURA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää