Kotimaa

MiG-hävittäjän ohjaaja kuoli maahansyöksyssä Hävittäjä tuhoutui ja pirstoutui laajalle metsään Pudonnut kone kuului MiG-laivaston vanhimpiin

Tilaajille

Karjalan lennoston MiG-21 Bis -torjuntahävittäjä tuhoutui ja sen lentäjä, kuopiolainen yliluutnantti Heikki Petteri Väresmaa , 24, kuoli koneen maahansyöksyssä Tammisaaren lähistöllä keskiviikkona iltapäivällä.

Väresmaa oli noussut matalasuunnistuslennolle Turun lentokentältä.

Kone syöksyi maahan kello 13.40 Kisan kylässä, noin viisi kilometriä Tammisaaresta Hangon suuntaan. Koneen jäännökset löytyivät metsästä parin kilometrin päässä Tammisaaren ja Hangon väliseltä kantatie 53:lta.

Kone jysähti ensin pellolle ja syöksyi sen jälkeen useiden satojen metrien matkan metsään. Ohjaaja ei ehtinyt käyttää heittoistuinta.

Lentokiellosta päätös torstaina

Ilmavoimien komentaja nimesi keskiviikkona iltapäivällä onnettomuuden tutkijalautakunnan, jonka puheenjohtajaksi määrättiin insinöörieverstiluutnantti Raimo Kallio ilmavoimien esikunnasta. Tutkijalautakuntaan osallistuu lentäjä ja tekninen asiantuntija myös Karjalan lennostosta.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Heikki Nikunen päättää torstaina aamupäivällä ilmavoimien MiG-21 Bis -koneiden mahdollisesta lentokiellosta.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Seppo Nieminen kertoi ilmavoimien tiedotustilaisuudessa Rissalassa illalla, että Väresmaan kone, tunnukseltaan MG-128, osallistui kahden muun MiG-21 Bis -hävittäjän kanssa normaaliin lentotoimintaharjoitukseen Turussa.

Koneessa oli tykin ammuksia

Torjuntahävittäjässä oli Niemisen mukaan jonkin verran 23 millin tykin ammuksia. Maahan syöksyssä ammukset levisivät ympäristöön, jonka takia putoamispaikka eristettiin laajalti.

Onnettomuudessa kuollut yliluutnantti Heikki Väresmaa valmistui kadettikoulusta 1991 ja tuli sen jälkeen heti hävittäjäohjaajaksi Karjalan lennostoon. Hänellä oli takanaan viitisen sataa lentotuntia. Everstiluutnantti Niemisen mukaan Väresmaa oli vasta ohjaajauransa alkuvaiheissa.

Hornetit korvaavat Rissalan MiG-koneet

Ilmavoimilla on Rissalan lentotukikohdassa lähellä Kuopiota 25 MiG-21 Bis -koneiden yksipaikkaista mallia ja neljä kaksipaikkaista MiG-koulukonetta. Onnettomuuskone oli hankittu Suomeen 1980 silloisesta Neuvostoliitosta, joten se oli MG-laivaston vanhimpia yksilöitä.

Lennoston komentajan sijaisena toimiva Nieminen myönsi, että toistakymmentä vuotta palveluskäytössä olleet MiG:it vanhenevat: "Mutteivät suinkaan käsiin, eikä niillä lentäminen ole sen vaarallisempaa kuin muillakaan ilmavoimien koneilla".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää