Kotimaa

Ilmavoimien komentaja Nikunen uskoo: Nopea säänmuutos eksytti MiG-lentäjän pois reitiltään

Tilaajille

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Heikki Nikunen uskoo, että nopea säänmuutos yllätti keskiviikkona Turusta matalasuunnistuslennolle lähteneen MiG-21 Bis -torjuntahävittäjän lentäjän ja sai hänet ohjaamaan koneen pois reitiltä.

Hävittäjä syöksyi maahan ja pirstoutui metsään lähellä Tammisaarta. MiG:n ohjaaja kuoli syöksyssä. Onnettomuuden tutkijalautakunta jatkoi perjantaina turman syyn selvittelyä.

Nikusen mukaan on selvää, että lentoreitille on ilmaantunut sellainen säänmuutos, jota ei ole voitu ennakoida.

Seitsemän kansanedustajaa, ensimmäisenä Rkp:n Jörn Donner , jätti perjantaina hallitukselle kyselyn, miksi ilmavoimien harjoituslentoja suoritetaan lähellä asutuskeskuksia.

Kyselijöiden mukaan ilmavoimilla on Suomessa tilaa harjoitella asumattomilla alueilla. Myös ilmailulaitoksessa ollaan huolissaan hävittäjien matalalennoista.

"Edustajien kysymys on maallikkomainen"

"Matalalennot ja harjoitukset myös Etelä-Suomessa ovat välttämättömiä. Meillä on sääntönä, että harjoituslennoilla kierretään taajaan asutut alueet. Onnettomuuskoneen alkuperäinen reittikin oli suunnattu pois asutuskeskusten päältä", Nikunen sanoo.

Nikunen arvioi, että tuskin kansanedustajatkaan hyväksyisivät autonkuljettajakseen henkilöä, joka ei osaa ajaa liukkaalla kelillä: "Vertaan matalalentojen harjoittelua liukkaan kelin opetteluun autoilussa." Ilmavoimien komentajan mukaan ilmatilakäytävien varaaminen matalalentoihin Britannian tapaan ei ole Suomessa hyvä ratkaisu: "Se keskittää lentomelun aina tietyille alueille." Nikunen odottaa silti, että Tammisaaren onnettomuuden tutkinta johtaa joidenkin matalalentoharjoituksia koskevien ohjeiden tarkistamiseen. Sotilaslentoja ei hänen mukaansa saada koskaan täysin riskittömiksi.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Seppo Nieminen kertoo, ettei lennoston MiG-kalustolle ole ennen Tammisaaren onnettomuutta sattunut matalaharjoituksissa edes "vähällä piti" -tilanteita.

Lennosto keskittää lentotoimintaharjoitukset, joihin sisältyy lentoja matalalla, lähinnä minkkitarhojen vaatimuksesta loppusyksyyn. Silloin tarhaeläimillä ei ole poikimisaika.

Rissalan MiG-21 Bis -kalustoa ovat vaivanneet viime aikoina varaosaongelmat. Koneet on Nikusen mukaan saatu pidetyksi huoltokierroilla kuitenkin varsin hyvässä kunnossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää