Kotimaa

Napatanssikin vetreyttää vaivaista selkää Selkäpotilaiden kuntoutukseen etsitään uusia keinoja Invalidisäätiössä

Tilaajille

Ajatuskin napatanssista vihloo valmiiksi useimpien selkäpotilaiden hermoratoja. Invalidisäätiön kuntoutusyksikössä napatanssikokeiluun osallistuneet selkäpotilaat ovat toista mieltä: harjoitukset opettavat hallitsemaan lihaksia, notkeuttavat jäykistynyttä selkää ja lantiota, ja lisäpalkintona tulee vielä mielihyvän tunne.

Napatanssi ei yksin riitä

Vaivaisia selkiä ei kuitenkaan vetreytetä pelkällä napatanssilla.

Osallistujat käyvät läpi kuntoutusjakson monine harjoituksineen. Ohjelmaan kuuluu muun muassa voimistelua, kuntosaliharjoittelua, vesijumppaa ja rentoutusharjoituksia. Kotiläksyksi kuntoutettavat saavat henkilökohtaiset ohjeet, ja kuntoa seurataan myöhemminkin.

Hapsuhuivi tärkeä harjoituksessa

"Huivi auttaa harjoittelijaa näkemään ja tuntemaan, missä lantio on ja miten se liikkuu", kertoo harjoitusta vetävä erikoislääkintävoimistelija Anna-Riitta Nora .

Nauhurissa ulvova arabi-pop vaatii terävin iskuin selkäryhmää nostamaan jalkaa päkiälle, kiertämään lantiota eteen, sivulle taakse ja taas eteen. Ääni nousee sävelaskelen verran, ja opettaja määrää harjoittelijoita vaihtamaan jalkaa, uudelleen, uudelleen ja vielä kerran.

Tunnin kiihkeimmässä vaiheessa kurssilaiset kävelevät harjoitussalia edestakaisin lantiota värisyttäen. Vain Noran lannehuivin hapsut heiluvat oikeaoppisen rytmikkäästi, mutta kaikkien lantiot kuitenkin elävät.

Jussi Happonen Kuopiosta ja Aila Mursu Leppävirralta pitävät napatanssia yhtenä kuntoutusjaksonsa tehokkaimmista menetelmistä. Kumpikin pitää harjoituksia rankkoina mutta antoisina. Kun napatanssiharjoitusten viimeiset tunnit ovat käsillä, alkavat liikkeetkin jo sujua ja nautinto onnistumisesta kasvaa.

"Jatkaisin mielelläni tanssiharrastusta, jos siihen olisi mahdollisuus kotipaikkakunnalla. Ainakin yritän tehdä samoja liikkeitä myös kotona", Mursu lupaa.

Myös Happonen aikoo jatkaa harjoituksia kotona. Miehisesti sitä voi nimittää vaikka lihasten koordinaatiojumpaksi.

Nora itse on vuosien harrastuksen ja opetuksen jälkeen vakuuttunut napatanssin eduista verrattuna moniin muihin lihaskuntoa kohentaviin liikuntamuotoihin. Omaa versiotaan Nora nimittääkin terapiatanssiksi.

"Perinteinen napatanssi, vatsatanssi tai itämainen tanssi - miksi kukin sitä nyt haluaa nimittää - liikuttaa kaikkia lihasryhmiä kaulasta alaspäin." "Jos liikkeet opetetaan ja tehdään oikein, tanssi on turvallinen liikuntamuoto myös selkävaivaisille. Parhaimmillaan se opettaa taitajan hallitsemaan lihaksensa ja reagoimaan oikein ja nopeasti äkillisiin muutoksiin. Kuoppa kadussa voi olla kohtalokas sille, joka ei hallitse lihaksiaan", Nora kertoo.

Noran toiveena on tehdä tutkimus napatanssin kyvystä auttaa selkäpotilaita. Tutkimusta kannattaa myös Invalidisäätiön kuntoutusylilääkäri Hannu Alaranta.

Liikkuvuutta, voimaa ja kestävyyttä

Kuntoutuksella parannetaan liikkuvuutta, lisätään voimaa ja kestävyyttä sekä opetetaan taitoa käyttää lihaksia. Napatanssin opettelu kuuluu taitoa lisäävään ryhmään.

Perinteisiä lihasten hallintaa kehittäviä harjoituksia ovat mm. vesivoimistelu, trampoliini- ja naruhyppely, pallopelit ja erilaisten tasapainolautojen käyttö.

Alarannan mukaan nykytekniikka antaa kuitenkin mahdollisuuksia tutkia myös muiden, ennakkoluulottomasti valittujen harjoitusten tehoa.

VESA OJA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää