Kotimaa

"Mulle kummitussirkka ja Madagaskarin russakka"

Tilaajille

Millaisia johtopäätöksiä pitäneekään tehdä siitä, että etenkin nuoret kaupunkilaisperheet yhä innokkaammin hankkivat lemmikkieläimen tai useitakin.

Tuttujen ja tavanomaisten lisäksi ovat suosiossa mitä eriskummallisimmat, usein myös kalliit ja vaativat otukset. Uusia lajeja ilmestyy maailmalta jatkuvasti kotilemmikeiksi, ja ne leviävät myyntiin nopeammin kuin tieto niiden hoidosta.

Viime aikojen hitti on ollut punakorvakilpikonna. Poikasena se on hellyttävän näköinen soutelija akvaariossa, aikuisena vaivalloinen ja sottainen hoidettava. Moni yrittääkin pian tyrkyttää sitä takaisin kauppaan tai ystävälleen vaikkapa ilmaiseksi.

Hoitoa ja tietoa

Yleisimpiä, muutaman kympin maksavia rottia, hiiriä ja muita otuksia tuodaan lääkäriin siinä kuin rotukissoja ja -koiriakin, eikä kustannuksia lasketa.

Ikävä kyllä on myös niitä, jotka lopulta lääkäriin tultuaan kyselevät, mikä mahtaa viikkoja sitten ostettua lemmikkiä vaivata, kun se ei vieläkään suostu syömään ja mitenkähän sitä hoidetaankaan. Eläinparka saattaa jo silloin olla avun ulottumattomissa.

Ostajan tietämättömyyden ja ajattelemattomuuden lisäksi ongelmia syntyy siitä, että eläinkauppaa voi harjoittaa melkein kuka tahansa. Myyjältä ei vaadita tuoteselosteita, eikä hän aina tunne myytäviään.

Eläinten saatava kelvolliset olot

"Nyrkkisääntö ainakin on, että eksoottisia eläimiä ei saa yrittää pitää samoissa olosuhteissa kuin meidän ilmastoomme ja ympäristöömme kuuluvia", Kontio-Jalanka muistuttaa.

Asiantuntemuksessa on isoja eroja

Ongelmana on kuitenkin se, että ne on usein varustettu kuljetukseen niin huonosti, että osa saapuu perille kuolleena, osa sairaana. Lisäksi ne saattavat olla hormonien avulla kasvatettuja, tavallaan keinovärjättyjä mutantteja.

Eläinsuojeluviranomaisillakaan ei ole mahdollisuuksia tarkistaa eläinkauppojen jokaisen eläimen oloja ja terveyttä.

Matelijat ovat vaativia

"Matelijat tuntuvat yleistyvän kotieläiminä, tuontikiellostahan vapautui äskettäin useita lajeja. Toisaalta suosiota lienee kasvattanut se, että yhä useammassa perheessä joku kärsii jonkinlaista allergiaa." Käärmeenomistajat joutuvat useinkin lemmikkeineen eläinlääkäriin, kun elävä ruoka-annos, lähinnä rotta, on purrut käärmeen arkaa suualuetta.

Kilpikonnia käy pieneläinlääkäreiden vastaanotolla usein. Niille voidaan tehdä jopa leikkauksia. Kuori vain irrotetaan ja operaation lopuksi se liimataan takaisin. Pikkuruisen hiiren keisarileikkaus lähentelee jo mikrokirurgiaa.

Erikoisimmaksi potilaakseen Kristiina Kontio-Jalanka muistelee hämähäkkiä, joka oli saanut haavan kylkeensä. Koska sen iho ei ole elastinen, ompeleista olisi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä ja lukki sai vain lääkityksen.

VESA OJA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää