Kotimaa

Sionistien unelma palautetaan suoksi Jos israelilaisten Hulajärvi muutetaan turistikeitaaksi, siirtolaisten vuosikymmenien työ vesittyy

Tilaajille

Israelissa ei olla vielä aivan varmoja siitä, selättikö luontoäiti suuren sionistisen unelman vai ei. Näyttää pikemminkin siltä, että tulossa on tasapeli.

Unelmana oli vallata luonnolta viljelykelvotonta maata maataloudelle Israelin pohjoisosassa Hulan laaksossa. Kymmenien tuhansien juutalaisten siirtokuntalaisten, kibbutsilaisten ja muiden vapaaehtoisten työ valuu mahdollisesti joiltakin osin tyhjiin.

Pelloiksi kuivatettu entinen järvi ja laaja suoalue aiotaan muuttaa takaisin luonnonvaraiseksi suoksi ja luonnonpuistoksi.

Soistamisen perusteena on joukko järkisyitä, mutta hanke herättää myös katkeruutta. Sitä pidetään ideologisena tappiona, ja vuosikymmenten työn valuminen tyhjiin luonnollisesti turhauttaa. Kaikki viljelijät eivät hevin halua luopua tappiollisista pelloistaan.

"En tullut Galileaan muokkaamaan maata vain, jotta lapsistani tulisi tarjoilijoita", muuan Hulan kibbutsilainen valittaa Jerusalem Post -lehden haastattelussa.

Turismia ja työtä suolta

Viime talven runsaat sateet olivat viimeinen pisara kaavailuissa. Suuret alueet joutuivat tulvien alle. Kuivattujen soiden turve oli laskeutunut paikoin jopa 3,5 metriä ja muodostanut siten tulvavesille luonnollisen altaan.

Toisaalta turve oli myös pakkautunut vedenpitäväksi pohjaksi, joka piti veden kuin astia.

Hyödyksi saatettiin laskea kymmenien maaperässä ja maan alla kyteneiden, itsestään syttyneiden turvepalojen sammuminen. Tulvavedet tosin huuhtoivat mennessään turvepalojen tuhkat Genesaretinjärveen (Kinneret) saastuttaen sitä ennestään.

Huuhtoutuneet nitraatit ruokkivat Genesaretinjärven leviä. Genesaretinjärvi puolestaan on yhä Israelin tärkein makean veden lähde.

Tulva toi pari muuta siunausta. Se hukutti kiusalliset peltohiiret ja lannoitti peltoja tuomalla niihin kipeästi kaivattuja kivennäisiä. Lohtu oli laiha, sillä tulva vei sadot mennessään.

Kivennäisistä ei ollut ennen pulaa, sillä pellot kasteltiin tulvittamalla kastelu- kanavia. Nykyään kastelu tehdään sprinklerein ja hedelmäpuulta toiselle vedetyllä annostelu- letkulla. Tällä tavoin kivennäisiä ei tule riittävästi. Samalla pohjaveden taso on laskenut niin, että käytännössä laajat pellot ovat käyttökelvottomia.

Päätös vuoden 1993 alussa

Nyt kehitys halutaan kääntää osittain takaisin ja antaa veden ottaa valtaansa noin 800 hehtaarin alueen, joka vastaa kymmenesosaa viljelyyn aikoinaan vallatusta maa-alueesta.

Ihmisen ja luonnon kamppailun tasapelistä aiotaan ottaa tuotto kasvavana luontoturismina, palveluina. Hanke maksaa aluksi kymmeniä miljoonia markkoja ja sen rahalähteeksi on tulossa Hulan kuivattanutkin Juutalaisten Kansallisrahasto JNF. Päätös mahdollisesta uudelleensoistamisesta on tarkoitus tehdä ensi vuoden alussa.

Järven kuivattamista yritettiin jo viime vuosituhannella ottomaanien vallassa. Ryhmä Puolasta tulleita juutalaisia ryhtyi samaan puuhaan 1883.

Vuonna 1934 alue siirtyi juutalaisille maata Palestiinassa hankkineelle Juutalaisten Kansallisrahastolle, joka viimein toteutti valtavan kuivatuksen 1951-1959. Se oli ensimmäinen sionistinen maanhankintaprojekti.

Kuivatukseen osallistui niin paljon nuoren Israelin valtion ihmisiä, että hankkeesta on tullut vahva osa Israelin luomiseen liittyvää perimää. Muistissa ovat edelleen suoalueen moskiittojen levittämän malarian uhrit.

Sinänsä valtavan saavutuksen seuraukset luonnolle näkyvät synkällä tavalla Hulan luonnonpuiston paviljonkirakennuksen seinille kerätyssä näyttelyssä. Kuvat ja vitriinit kertovat Hulan ainutlaatuisesta eläinmaailmasta, josta suuri osa menetettiin kuivaamisen yhteydessä - osa ainutlaatuisesta eläimistöstä katosi samalla sukupuuttoon koko maailmasta.

Kadotettujen joukkoon kuuluu myös Hulajärvellä vielä vuosisadan vaihteessa elänyt arabiheimo. He olivat marskimaan arabeja, joita tapaa nykyään ahdistettuina enää Etelä-Irakissa Eufrat- ja Tigrisjokien välisellä marskimaalla. Järven hävittyä järvestä eläneet arabitkin hävisivät.

Hulan arabit paimensivat siellä yhä olevia, näillä leveysasteilla harvinaisia vesipuhveleita. He käyttivät papyrusta monipuolisesti raaka-aineena rakentamisessa ja käsitöissä. Hulan laaksossa kasvoi maailman pohjoisin papyrus luonnonvaraisena.

Luonnonpuisto laajenee

Ajatuksena on tavallaan vain laajentaa pientä 325 hehtaarin luonnonpuistoa moninkertaiseksi. Hulan luonnonpuisto perustettiin 1953 juuri säilömään edes osa häviävästä ainutlaatuisesta luonnosta.

Toiveikkuudella on kuitenkin epäilijänsä. "Kuinka luonnonmukainen puistosta oikein saadaan, jos sinne on tarkoitus houkutella lähikibbutseja kannattaviksi tekeviä turisteja. Kelluvat turistikylät ja vesipuistot saattavat aiheuttaa ekosysteemille enemmän vahinkoa kuin hyvää", muuan luonnonpuiston työntekijä aprikoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää