Venetsian laguunia likaavasta levästä valmistetaan paperia - Kotimaa | HS.fi

Venetsian laguunia likaavasta levästä valmistetaan paperia

5.12.1992 2:00

Italiassa on saatu hyviä tuloksia kokeilusta, jossa paperia valmistetaan osittain levästä.

Levä paperin yhtenä raaka-aineena on parantanut paperin ominaisuuksia. Muun muassa paperin repäisy- ja vetolujuus sekä venymä ovat parantuneet jopa 40 prosenttia levän luonnollisten liima-aineiden ansiosta. Myös paperin huokoisuus on vähentynyt.

Leväpaperin valmistamiseen voidaan käyttää erityisesti Venetsian laguunin liikoja leviä. Kesällä Venetsian seudulla huomaa levien runsauden esimerkiksi epämiellyttävästä hajusta ja hyönteisten lisääntymisestä.

Riekaleista muovikassia muistuttavan makrolevän esiintyminen ei ole ongelma sinänsä. Levää on aina ollut Venetsian laguunissa; se on osoitus ekosysteemin biologisesta tuottavuudesta.

Jos levän kasvu kiihtyy epänormaalilla tavalla, ekosysteemin tasapaino häiriintyy hapen vähenemisen ja hapettomuuden vuoksi. Toistuvat hapettomuudet heikentävät ekosysteemin luonnollista kykyä vastustaa saastumista.

Ekosysteemi heikkenee yleensä siellä, missä suuret biomassat joutuvat matalaan veteen, jossa on myös paljon ravintoaineita ja orgaanisia jätteitä. Venetsian laguunista vain alle kymmenen prosenttia on yli viisi metriä syvää.

Leväongelmasta kärsii jo noin 30 prosenttia laguunista. Pulma johtuu suoraan likaantumisesta. Laguunissa oleva fosfori edistää rehevöitymistä.

Viime vuosina on kiihdyttänyt kasvuaan nitrophyl-levä. Vuodessa 550 neliökilometrin kokoisessa laguunissa kasvaa levää noin miljoona tonnia. Kasvu keskittyy kesäaikaan. Levää alettiin kerätä 1989, ja vuosittain on kerätty noin 500000 tonnia.

Kerätty levä hajoaa nopeasti joten se pitää myös käyttää nopeasti. Tähän asti talteen kerätty levä on hyödynnetty paperinvalmistuksessa kokonaan runsaine epäorgaanisine suoloineen. Sadasta kilosta levää on saatu 15-20 kiloa leväjauhoa.

Levän osuus valmiista paperista on ollut 3-21 prosenttia. Jos levää on yli 21 prosenttia, tulee ongelmaksi kuitujen vähyys.

"Leväjauhon osuus on vaihdellut tilaajien mieltymysten ja käyttötarkoituksen mukaan. Leväpaperi on aina mennyt erikoiskäyttöön, esimerkiksi kirjepaperiksi, kuoriksi tai käyntikorteiksi", kertoo Favinin paperitehtaan johtaja Clemente Nicolucci .

Favinin paperitehdas on valmistanut leväpitoista paperia tähän mennessä runsaat 200 tonnia. Leväpaperin valmistus on vielä kallista. Laitteistoja vasta kehitellään ja levän käsittelyä tutkitaan. Nicoluccin mukaan realistinen tavoite on, että leväpaperi tulee halvemmaksi kuin selluloosasta tehty paperi.

Levää käytetään myös rehuihin, lannoitteisiin ja biokaasuun. Myös lääke- ja kosmetiikkateollisuus valmistavat tuotteita levästä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat