Kotimaa

Pro Kirra -liike kerännyt tuhansia nimiä Turussa Uuden sairaalan hinta pudonnut miljoonilla

Tilaajille

Uuden kirurgisen sairaalan rakentamisen puolesta nimiä kerännyt Pro Kirra -liike on saanut vetoomuslistoihinsa jo tuhansia nimiä Turussa. Nimilistat luovutetaan maanantaina ennen ratkaisevaa valtuuston kokousta Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Heikki Löyttyniemelle ja Turun valtuustoryhmille.

Turun kaupunginsairaalan hallintoylilääkäri Ilmo Parvisen mukaan uuden sairaalan kustannusarvio on pudonnut parillakymmenellä miljoonalla markalla alkuperäisistä arvioista. Parvinen arvioi, että uusi sairaala tulisi rasittamaan turkulaisia veronmaksajia vain 10-20 miljoonalla markalla, jos se rakennettaisiin nyt. Parvisen mukaan huomioon pitäisi ottaa rakentamisen tämän hetkinen edullisuus sekä kaikki hankkeen kerrannaisvaikutukset.

Sairaalan rakentaminen ratkeaa maanantaina Turun valtuustossa. Sairaalan rakennuskustannuksiksi on kustannusarviossa esitetty 117 miljoonaa markkaa. Hankkeen nykyarvo on Parvisen mukaan kuitenkin enää 100 miljoonan markan luokkaa alentuneiden kustannusten vuoksi.

Uuden sairaalan rakentamista on palloteltu edestakaisin Turun päättävissä elimissä ja hanke on joutunut leikkausveitsen alle Turun huonon taloudellisen tilanteen vuoksi.

Sairaalan rakentamiseen on myönnetty valtionapua 40 miljoonaa markkaa, mikäli rakentaminen alkaa tänä vuonna. Sairaalan rakentamisen turvaamiseksi perustettu Pro Kirra -kansalaisliike arvelee, että mikäli valtion jo myöntämää rahoitusta ei käytetä tänä vuonna, niin sen saamisesta enää myöhemmin ei ole mitään takeita. Kukaan ei voi antaa valtion puolesta pitävää lupausta rahoitusosuuden saamisesta joskus tulevaisuudessa.

Kirurgisen sairaalan rakentamissuunnitelmat ovat täysin valmiit. Turun kaupunki on käyttänyt sairaalan suunnittelemiseen rahaa kahdeksan miljoonaa markkaa. Sairaalalle ei kertyisi hallintoylilääkäri Parvisen mukaan kovinkaan paljon ylimääräisiä käyttökustannuksia, sillä sitä varten on vakansseja hyllyllä. Lisäksi osa uuden sairaalan kapasiteetista myytäisin Turun naapurikunnille.

Turussa jonotetaan leikkauksiin vuosia

Kirurgian ylilääkäri, professori Mikko Linna sanoo ortopedisissä leikkausjonoissa Turussa olevan tällä hetkellä 1500-2000 ihmistä, joista jotkut ovat joutuneet odottamaan leikkausta jopa seitsemän vuotta.

Linnan mukaan nykyinen vanhassa sairaalarakennuksessa toimiva Turun kirurginen sairaala joutuu joka tapauksessa pian suureen 1-2 vuotta kestävään putkiremonttiin, jolloin leikkausjonoon tulee lisää vuodessa 4000 potilasta.

Kirurgisen sairaalan rakentamisen aloittamista perustellaan myös sillä, että Turun yliopistollisen keskussairaalan laajennushanke on juuri lykätty valtion suunnitelmissa hamaan tulevaisuuteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää