Kotimaa

Perhokalastuskärpäsen puraisu kestää yleensä läpi elämän

Tilaajille

Logo: KALASTUS Topi Kokko Perhokalastuskärpäsen puraisu kestää yleensä läpi elämän Mikä lieneekään perhokalastuksessa se jokin? Harrastuksen valtaan joutuneen on selvästi vaikea päästä siitä enää koskaan eroon. Siihen liittyvät itse kalastus sekä talvi-iltojen puhdetöinä tehtävät perhot.

Moni opettaja olisi vilpittömästi kateellinen Pääkaupunkiseudun Perhokalastajien puheenjohtajalle Harri Hotille siitä tarkkaavaisuudesta jolla perhonsidonnan opetusta seurattiin Helsingin kalamiespiirin kerhohuoneistossa Espoossa.

Illan aiheena olivat "perhot talvikalastuksessa". Vaikka talvi on yleensä sidonta-aikaa, monet kosket, suvannot ja "montut" ovat talvellakin perhostelijan ulottuvilla.

Illan vetäjänä ja opettajana toiminut Harri Hotti pyysi oppilaitaan pulpettinsa ympärille seuraamaan kuinka "Musta juotikas" sidotaan. Toista kehotusta ei tarvittu. Tunnelma oli suorastaan harras ja tarkkaavaisuus herpaantumaton.

Ja kun kaikki Mustan juotikkaan sitomisvaiheet oli käyty läpi, jokainen saattoi yrittää omassa penkissään oman juotikkaansa sitomista.

"Oikea työskentelyasento on erittäin tärkeää", Hotti muistuttaa ja näyttää kuinka viimeistelylakkauksessa toisen käden sormet tukevat lakkaustikkua piteleviä sormia. Pienen lakkapisteen on osuttava oikeaan kohtaa, eihän koko perhoa sentään ole tarkoitus lakata.

Kun opetustarkoituksessa tehty perho on valmis, sen kuva heijastetaan suurennoksena seinälle. "Minun näkemykseni mukaan Mustan joutikkaan pitäisi olla suunnilleen tämän näköinen", Hotti toteaa. Ja niin aloittavat kolmisenkymmentä aloittelevaa ja kokenutta sitojaa oman perhonsa teon.

Miksi Musta juotikas soveltuu juuri talvikalastukseen?

Tässä perhossa käytetään herkkäliikkeistä materiaalia. Kun talvella yleensä kalastetaan hitaasti virtaavissa vesissä ja suvannoissa, saadaan perho vedessä elämään. Perhon keveys auttaa, painava perho ei elä hitaassa virrassa, Hotti selittää.

Sidonnan kiehtovuus saattaa perustua siihen, että perhon teko vaatii näppäryyttä, luovaa mielikuvitusta, vesistöissä elävien hyönteisten tuntemista ja kärsivällisyyttä. Ja tietenkin takaraivossa väikkyy samalla kuva koskesta ja siitä suuresta kalasta, joka juuri valmistuvalla vieheellä tulee petetyksi.

"Tai jos sittenkin vaihtaisin sinisen värin keltaiseen. Ei, molemmat versiot on tehtävä."

Kova innostus perhokalastukseen

"Vaikka emme vielä ole paljon esitelleet ohjelmaamme, yhden kuukauden aikana seuran perustamisesta siihen on liittynyt viitisenkymmentä jäsentä. Näyttää siltä, että kerhohuoneemme käy pian liian pieneksi." Seuran ensisijaisena tehtävänä on järjestää talven ja kevään aikana perhosidonnan teemailtoja seuran jäsenille sekä muille kiinnostuneille. Iltoja vietetään Helsingin kalamiespiirin kerhohuoneistolla Espoossa. Lisäksi on tarkoitus järjestää parin illan teoriapohjainen perhokalastuskurssi yleisölle. Kesän toimintaan kuuluvat myös yhteiset perhokalastusretket. Myöhemmin on tavoitteena osallistua lajin kilpailutapahtumiin ja aloittaa syksyllä nuorisotyö.

Pääkaupunkiseudun Perhokalastajat on Suomen kalamiesten keskusliiton jäsenjärjestö.

Vantaanjoelle oma urheilukalastusyhdistys

Helsingin seudun ja Vantaanjoen kalastuksen kehittämiseen on hiljattain perustettu Vantaanjoen Urheilukalastajat. Sen perusajatuksena on urheilukalastusmahdollisuuksien kehittäminen Vantaanjoen vesistöalueella yhteistyössä alueen kuntien ja vesialueiden omistajien kanssa.

Yhdistys on kääntynyt Helsingin kaupungin kalastusviranomaisten puoleen, jotta rysä- ja verkkokalastusta vähennettäisiin Vantaanjoen suulla ja merialueen nousureitillä lohikalojen vaellusaikana.

Urheilukalastajat ovat esittäneet myös sekä Helsingin että Vantaan kalastusviranomaisille kattavan yhtenäisluvan saamista Vantaanjoelle sekä sen sivujokiin. Vähitellen olisi myös muut jokivarren kunnat saatava yhtenäisluvan piiriin. Vantaan urheilukalastajat on liittynyt jäseneksi Suomen urheilukalastajain liittoon ja sen puheenjohtajana toimii valtiot. maisteri Matti Höök.

ERKKI LAITILA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää