Kotimaa

Kriisioloissa ihminen elää täysillä Rauhanaktivisti Kai Artes teki töitä vaaran tuntumassa Kroatiassa

Tilaajille

Aseistakieltäytyjäliiton toiminnanjohtaja Kai Artes joutui sotaan kuin vahingossa: Liiton toimisto on Pasilan rauhanaseman yläkerrassa. Alakerrassa pitää majaansa Kansainvälinen vapaaehtoinen työleirijärjestö, joka oli ostamassa pakettiautoa Kroatian leireille. Artes oli myymässä omaansa, ja kaupat syntyivät.

Kaupanpäällisiksi Artes lupasi ajaa auton perille. Hetken mietittyään hän päätti, että voisi tehdä leireillä jonkun aikaa töitäkin.

Mikä sai rauhanaktivistin ryntäämään sodan keskelle?

"Kriisioloilla on oma viehätyksensä, se sodan vastakkaispuoli. Kärjistetysti voi sanoa, että ihmiset, jotka lähtevät noille alueille, nauttivat vaaroista." Artes kuitenkin kieltäytyy tunnustautumasta jännityksen metsästäjäksi.

Kroatia ei ollut hänelle ensimmäinen kokemus kriisialueesta. Viime vuonna hän otti osaa väkivallaton vastarinta -aktioon Israelissa kävelemällä miehitetyn länsirannan poikki.

Ennen Israelin-matkaansa hän oli jo ajatellut loukkaantumisen tai kuoleman mahdollisuutta. Matkan jälkeen kynnys lähteä kriisialueille madaltui paljon.

Palkkasoturi ei ollut kylmä kone

Artes päätti olla valitsematta puolia. Hän hyväksyisi erilaiset näkemykset, auttaisi kaikkia. Aina se ei ollut helppoa.

"Avustustyöntekijöitten ryhmässä oli ihmisiä eri puolilta Eurooppaa. Mukana oli myös 60-vuotias saksalaismies. Viikon kuluttua hän käveli univormussa ja ilmoitti liittyneensä palkkasoturiksi Kroatian armeijaan. Siihen oli tosi vaikea suhtautua. Tulee muka auttamaan pakolaisia, ja ryhtyy tekemään lisää niitä!" Zagrebissa on toimisto, josta hoidetaan työvoimaa pakolaisleireille. Vapaaehtoiset kävivät toimistossa tapaamassa toisiaan. Artes oli siellä pelaamassa korttia ulkomaalaisen nuoren miehen kanssa, kun tämä äkkiä ilmoitti olevansa palkkasoturi.

"Olin pudota penkiltä. Se kaveri oli ihan normaali, ei mikään kylmä kone. Se soti huvin, ei niinkään rahan vuoksi." Artes yritti löytää syitä miehen valinnoille: "Sodalla on vastakkainen puoli, täysillä eläminen. Jos ihminen kokee tarpeeksi, hänen on vaikea palata takaisin normaaliin yhteiskuntaan. Sodassa ihmiset ovat solidaarisia. Tämä malli toimii tasan niin kauan kun olet voittajan puolella, kun itse et ole haavoittunut tai kuollut."

Sota voi näyttää kauniilta

"Suuri osa ihmisistä haluaa unohtaa että sotaa onkaan. Vaikka sadan metrin päässä taistellaan, he eivät hievahda kuppiensa äärestä. Vasta kun tulee ilmahälytys, kansa siirtyy suojaan, jotkut eivät silloinkaan." Ihmisistä tuntuu, että vaaran ja kuolemanpelon läheisyydessä elämästä tulee itseään suurempaa. Sota on jollakin tavalla kaunista. Artes koki sen.

Itä-Kroatiassa Gasincin pakolaisleirillä hän kiipesi eräänä yönä läheiselle kukkulalle. Sieltä näki 30 kilometrin päähän Slavonski Brodin taistelualueelle.

"Taistelujen lieskat valaisivat taivaanrannan, ja näky oli uskomattoman kaunis. Sota voi olla kaunista, niin raadollista kuin sen tunnustaminen onkin." Kymmenen kilometrin päässä Zagrebista sijaitsee Reznicin leiri. Sinne mennessään Artes oli varautunut keskitysleiriin, mutta alkuvaikutelma yllätti.

"Ihmisillä oli vaatteita ja he asuivat taloissa. Huomasin tiedotusvälineiden vaikutuksen - eteen täytyy tulla aika paha näky, jotta olisi oikeasti kauhuissaan." Myöhemmin hän havaitsi, ettei parakeissa ollut lämmitystä eikä ikkunoita. Elämä muuttui helvetiksi kun alkoi sataa. Piha oli yhtä mutavelliä, ja ihmiset joutuivat pysyttelemään sisällä. Ilmapiiri muuttui hetkessä toivottomaksi.

Gasincin leirissä asuminen oli vielä kurjempaa. Melkein koko ajan satoi, ja suuri osa ihmisistä asui teltoissa, joissa ei ollut edes kamiinoita. Ruoka oli huonoa. Reilu viikko Gasincissa koetteli avustustyöntekijöiden sietokykyä.

"Pakolaisleireillä ihmisten energia menee siihen, että he pysyvät koossa sen verran, etteivät hypi seinille. Monilla on hyvin pahoja muistoja, ja niiden kanssa on sellaisissa oloissa vaikea elää. Leireillä ei ole yksityisyyttä, et voi itse vaikuttaa siihen, milloin nukut, milloin syöt."

Työ lasten kanssa on tärkeintä

"Kun Suomessa kuulin työtehtävistäni, olin hieman turhautunut ja tyytymätön. Olisin halunnut tehdä jotain konkreettisempaa, rakentaa vaikka vessoja. Mietin, miksi vanhemmat eivät leiki lasten kanssa, eihän leireillä voi tehdä oikeastaan mitään muuta. Leirillä ymmärsin, ettei arvokkaampaa työtä olekaan kuin lasten kanssa leikkiminen. He ovat sukupolvi, jonka pitää nostaa maa joskus jaloilleen." "Järjestimme Gasincissa lapsille eräänlaisen tasokokeen, jotta tietäisimme mistä alkaa opetus. Eräs kymmenvuotias poika purskahti itkuun tajutessaan, että hän oli unohtanut kuinka luetaan. Hän oli ollut koulusta pois kahdeksan kuukauden ajan."

Turistitaudista tiputukseen

"Se oli varmaan elämäni mielettömin kokemus. Leijuin 40 asteen kuumeessa, ambulanssi hurjasteli kuoppaista tietä pitkin, taistelujen valot välähtelivät auton ikkunoissa." Sairaalasta Artes palasi Suomeen. Leireille jäi monta ystävää hyvästelemättä, kaikki tuntui loppuneen kesken. Artesilla on "mieletön ikävä takaisin".

"En varmaan vuosiin ole nauranut niin paljon kuin Kroatian reissun aikana. Ihminen kokee paljon enemmän poikkeusoloissa. Tunteet ja tilanteet vaihtelevat niin mielettömästi, että koto-Suomen ongelmat tuntuvat mitättömiltä. Takaisin lähden heti ensimmäisen tilaisuuden tullen." IINA ALANKO ANU PITKÄNEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää