Kotimaa

Vihreät saivat lisää paikkoja useissa kaupunginhallituksissa Luottamusmiesjohtajia vaihdettiin, Turku luottaa tuomareihin

Tilaajille

Turku luottaa varatuomareihin. Kaupunginvaltuusto valitsi maanantaina johtajakseen varatuomari Jukka Mikkolan (sd) yksimielisesti. Kaupunginhallituksen johtoon valittiin varatuomari Ville Itälä (kok).

Samalla kaupunginvaltuustoa neljä kautta luotsannut Heikki Löyttyniemi (kok) valittiin valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja Sauli Saarinen (vas) toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Kaupunginhallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nuijittiin Leena Koikkalainen (sd) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Christer Hummelstedt (r). Uuden valtuuston 67 jäsenestä lähes puolet eli 28 valtuutettua on uusia.

Maanantaisen järjestäytymiskokouksen avannut Turun valtuuston ikäpresidentti Anna-Liisa Jokinen kohdisti sanansa uusille valtuutetuille 32 vuoden valtuustotyön tuomalla kokemuksella ja asiantuntemuksella.

Jokinen varoitteli valtuutettuja haitallisesta, byrokratianimisestä taudista, joka pahimmillaan nielee ison tukun veromarkkoja. Sen tilalle hän toivoi tervettä talonpoikaisjärkeä.

Uusi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikkola muistutti, että Turku-kuva syntyy juuri niistä päätöksistä, joita valtuustossa tehdään. Turusta nykyisellään välittynyttä kuvaa hän ei pitänyt vääränä, mutta toisinaan kyllä karikatyyrina.

Tykkyläinen heiluttaa nuijaa Kuopiossa

Avauspuheenvuorossaan Tykkyläinen vaati arvokeskustelua, jonka pitäisi ulottua myös kaupungin rooliin hyvänä työnantajana, lamasta huolimatta. Parhaillaan Kuopiossa pohditaan, kuinka täyttää budjetissa henkilöstömenojen 40 miljoonan aukko.

Tiistaina kaupungissa kohistiin, että kaupungin aikomuksena on irtisanoa noin 400 työntekijää. Ratkaisua pulmaan on haettu koko talven.

Lautakuntia valittaessa tehtiin historiaa, sillä entisten noin 30 lautakunnan sijasta valittiin nyt vain 18 superlautakuntaa. Vaaleissa hyvin menestyneet vihreät saivat Kuopiossa mm. kaksi paikkaa kaupunginhallitukseen.

Keskustan Marja-Leena Puputti jätti eriävän mielipiteen siitä, että lautakuntapaikkoja jaettaessa ei ole kaikkialla huomioitu tasa-arvolain vaatimuksia. Seitsemässä lautakunnassa oli Puputin laskelmien mukaan vain yksi nainen kussakin.

Lautakuntien valitsemiseen ei ollut tyytyväinen myöskään kristillisten Pekka Heinäharju , joka jätti eriävän mielipiteen. Hänen mielestään olisi pitänyt käyttää suhteellista vaalitapaa eikä juntata asioita puolueiden kesken.

Jyväskylän valtuusto piti entisen johtajan

Valtuuston henki joutui tosin koetukselle puheenjohtajan valinnassa, kun kristillisten Juhani Starczewski hyökkäsi vapaamuurareita vastaan pitäen järjestöä salaseurana, jonka jäsenet olisivat moraalisesti jäävejä johtotehtäviin. Starczewskia ei kuitenkaan kannatettu ja hänen puheenjohtajaehdokkaansa kävi kieltäytymässä ehdokkuudesta.

Vihreiden vaalimenestys avasi tien kaupunginhallitukseen, johon valittiin Jyväskylän yliopiston tutkija Jukka Kanerva . Lisäksi vihreät saivat selvästi aikaisempaa enemmän muita luottamustehtäviä.

Kataja johtamaan Lahden valtuustoa

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousee vannoutunut urheilumies, oikeusneuvosmies Pentti E. Rantanen (sd) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi toimitsija Matti Kauppila (vas).

Lahden suurin puolue, sosiaalidemokraatit, katsoi kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden vaikutusvaltaisimmaksi luottamuspaikaksi ja valitsi tehtävään tullivalvontatarkastaja Heikki Vierumäen (sd).

Kaupunginhallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimii toimitusjohtaja Pentti Heikkurinen (kok) ja toisena varapuheenjohtajana eläkeneuvoja Pirkko Lipsanen (sd).

Lahden kaupunginhallituksessa istuu seuraavat neljä vuotta viisi sosiaalidemokraattia, kolme kokoomuslaista ja yksi edustaja vasemmistoliitosta, vihreistä ja kristillisistä. Voimasuhteet ovat perinteisen jaon mukaan vasemmiston hyväksi 6-5.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää