Kotimaa

Salolainen löi Ilaskiveä pankeilla Kokoomusjohtaja: "Entä pankkien valvontatehtävä, joka sinulla on ollut?" Ilaskivi vihjaili, että ulkomaankauppaministeriltä puuttuu viisautta ja kypsyyttä

Tilaajille

Kokoomuksen esivaalikamppailu sai keskiviikkona lisäpuhtia, kun ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen rusikoi ylipormestari Raimo Ilaskiveä tämän pankkitaustoista.

Salolainen arvioi poliittisten toimittajien tilaisuudessa, että "pankkimaailmassa olevat henkilöt ovat suuressa vastuussa siitä holtittomasta menosta, jota pankeissa on harjoitettu".

"Entä pankkien valvontatehtävä, joka sinulla on ollut", Salolainen tivasi Ilaskiveltä, joka oli juuri arvellut suuren suosionsa johtuvan siitä, että hänen työtehtävistään kenelläkään "ei ole ollut nokan koputtamista".

"Minulla on yhden pankin valvontatehtävä - -. Pankki on pärjännyt suhteellisen hyvin moniin muihin verrattuna", SYP:n hallintoneuvostoa vuodesta 1989 johtanut Ilaskivi puolustautui.

Ylipormestari myös muistutti, kuinka hän vaati kasinopeliä kuriin marraskuussa 1988. "Tuli lunta tupaan ja haukkuja päälle niin paljon kuin ikinä ennätti.

Salolaisen syytä viisastua

"Vaikka meillä on nuorta ja hyvin koulutettua ministeriainesta, hallitukselta on puuttunut kokemusta ja tuntumaa työelämään. Minä haluan tarjota viimeksi mainittuja." Ylipormestari ilmoitti, että hän on presidenttinä vain kuusi vuotta, jonka aikana Salolainen ehtii viisastua.

"Ystäväni Pertti ehtii saada lisää kokemusta ja on varmasti kypsä hallitsemaan ja harkitsemaan hallituksen silmäterää, maan nykyvaikeuksiin johtanutta vahvan markan politiikkaa viisastuneena ja kypsyneenä", Ilaskivi pisteli.

Salolainen muisti presidentin kehut

Salolainen luetteli opinnäytetyön, toimittajakokemuksen, pitkän eduskuntauran, valiokuntien johtotehtävät, ministeriyden ja ennenkaikkea Eftan ministerineuvoston puheenjohtajuuden Eta-neuvotteluissa.

"Sain tästä tehtävästä tasavallan presidentiltä julkisen tunnustuksen", hän kehaisi.

Ilaskivi katsoi, että hänen kokemuksensa on "erityyppinen ja laaja-alaisempi".

Ylipormestari muistutti olleensa tärkeissä talouselämän tehtävissä ja yli 20 vuotta kansantaloustieteen dosenttina Helsingin yliopistossa.

Yympäristösuojelussakaan Ilaskivi ei suostunut jäämään Salolaisen varjoon. Hän kertoi järjestäneensä kaupunginjohtajana Helsinkiin ympäristölautakunnan ja Suomen suurimmat ympäristöinvestoinnit.

Ulkopoliittisia kokemuksia Ilaskivellä oli kuitenkin niukalti: eduskunnan ulkoasiainvaliokunta 1960- ja 1970-luvuilla ja Euroopan neuvoston kunnallisasioiden ryhmä.

Salolainen on aiemmin kuvannut kokoomuksen ehdokaskilpaa sanomalla, että hän juoksee maratonia ja Ilaskivi huutaa katsomosta.

Kuvaus miellytti Ilaskiveä. "Maratonjuoksija joutuu usein maitohappo-ongelmiin eikä näe kokonaistilannetta. Katsomosta, jonne Salolainen sivuutti minut 41 työvuoden jälkeen, näkee joskus kokonaistilanteen hirvittävän paljon paremmin."

Ilaskivi moitti presidenttiä

Ilaskivi aikoo pistää presidenttinä maan talouden kuntoon, toisin kuin presidentti Mauno Koivisto on hänen mukaansa tehnyt.

Ilaskiven mielestä presidentti voi vaikuttaa talouspolitiikassa, vaikka onkin ensisijaisesti ulkopolitiikan johtaja.

"Presidentti on - tälläkin hetkellä - hyvin vahva talouspoliittinen myötävaikuttaja. Hän on selkeästi osoittanut olevansa haaksirikon kärsineen vahvan markan politiikan tukipylväs." "Hän voi myös vaatia talouspoliittisen keskustelun nojaamista tosiasioiden eikä kunnianhimoisten tavoiteasettelujen tai epärealismin varaan." Ilaskivellä oli talousluennon lomassa myös turvallisuuspoliittinen aloite: Suomen ja Ruotsin tulisi tutkia yhteisen puolustusliiton perustamista.

Salolaisen mielestä ehdotus "ei istu tähän hetkeen". Ilaskiven mukaan "se taas istuu juuri tähän hetkeen".

Jos presidentti valitaan ulkopolitiikan perusteella, Ilaskiven mielestä pitäisi valita ulkoministeri Paavo Väyrynen (kesk).

Salolaisen mielestä "presidentti on ulkopoliittinen johtaja, mutta hänellä on omalla tavallaan yleisvastuu kaikesta siitä, mitä tässä maassa tapahtuu".

HANNES HEIKURA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää