Kotimaa

Tyttöluokkalaisista tehdään rohkeita ja itsenäisiä Kajaanin Rinnekoulun kahdella alaluokalla kokeillaan sukupuoliherkkää kasvatusta

Tilaajille

"Ei tartte niitä poikia koko ajan varoa", ekaluokkalainen Mari Jääskeläinen kiteyttää tyttöluokan hyvät puolet kannatellessaan lankavyyhtiä Anni Karhumaalle .

"Pienet pojat on villeimpiä", toinen säestää. "Ois se hyvä, jos ois vähän poikiakin, mutta kolmannella luokalla niitä tuleekin." Kajaanin Rinnekouluun perustettiin viime syksynä puhdas tyttöluokka, kun ensimmäisille luokille oli tulossa yhteensä 38 tyttöä ja 12 poikaa. Joukosta poimittiin sekaryhmä ja tyttöryhmä. Kajaanin kouluissa vilkkaasti virinnyt tasa-arvoinnostus oli toinen syy poikkeavalle ryhmäjaolle, jota osa vanhemmista alkuun vieroksui.

Koulunjohtaja Eira Mykkänen on aina ollut tasa-arvoasioista kiinnostunut. Tyttökoulun käynyttä poikalasten äitiä on vain häirinnyt tasa-arvokeskustelussa se, että naisista yritetään tehdä miehiä: "Meidät naiset pitäisi hyväksyä sellaisina kuin olemme, omine edellytyksinemme."

Sukupuoliherkkää kasvatusta

Sukupuoliherkkyys tarkoittaa oletusta, että tytöt ja pojat oppivat, toimivat ja reagoivat asioihin eri tavalla.

Lähtökohtana ovat myös opettajien omat kokemukset siitä, kuinka pojat lopulta hallitsevat luokkatilanteita ja tulevat kohdelluiksi yksilöinä tyttöjen jäädessä kiltiksi, hiljaiseksi ja näennäisesti tyytyväiseksi massaksi. Lyhyesti sanottuna: tyttöjen oppiminen on kiinni pojista.

Kouluveljet neuvomassa

Spädin oppilaat ovat myös tyttöluokkalaisten kouluveljiä ja -siskoja, jotka neuvovat tarvittaessa. Alun perin piti työille hankkia vain veljet, mutta he halusivat välttämättä myös siskot.

Kaksi ykkösluokkaa pitävät myös jonkin verran yhteistunteja. Syksyllä ne jäivät vielä melko vähiin.

Kolmannella luokalla ryhmät yhdistyvät, kun osa oppilaista lähtee muihin kouluihin.

Suomen päiväkodeissa ja kouluissa on meneillään useita kokeiluja, joissa suositaan joko tyttö- tai poikapedagogiikkaa erillisryhmissä joissakin aineissa, mutta Kajaanissa on tiettävästi maan ainoa kokonainen peruskoulun tyttöluokka.

Virkkausta ei unohdeta

Tytöt näyttävät ylpeinä syksyllä tekemänsä tyynyt, joihin jokainen sai suunnitella oman kuvionsa.

Vasenkätinen Hanna Suutari esitellään ihmeenä, jonka mummo opetti virkkaamaan myös oikealla kädellä.

Välitunnilla sekaluokan opettaja Petri Koistinen tunnustaa, ettei hän ole vielä tutustuttanut omia oppilaitaan virkkuukoukun saloihin. Vilkkaan syksyn aikana käsityötunneilla on vasta ollut "opetettu koulun tavoille ja tehty askarteluhommia".

Tyynyillä ja kirjoilla varustetussa lukuhuoneessa tytöt hiljentyvät hartaina kirjojen ääreen. Tuulenkari pistää lukukorttiin ylös luettujen kirjojen nimet.

"Täytyykö tämä lukea kokonaan?" Riikka kysyy paksua kirjaa selaillen. Tuulenkari myöntää, mutta neuvoo ottamaan ohuemman kirjan.

"Yleensä olen kontrollia vastaan, ja yleensä tytöt ovatkin rehellisiä", Tuulenkari puolustautuu.

Viitisen tyttöä luokalta osasi lukea sujuvasti jo kouluun tullessaan, ja ennen joulua olivat kaikki oppineet lukemaan.

Askarteluhuonetta esitellessään Tuulenkari ihmettelee, miksi legolaatikko ei kiinnosta tyttöjä: "Mielletäänkö tämä poikien leluksi?" Sen sijaan savesta tytöt ovat muovailleet joukon ihmeolentoja.

Myös tytöt tönivät mäessä

"Tytötkö töni?" opettaja ei oikein usko korviaan ja vie tytön tämän oman opettajan luo selvittelemään asiaa.

Ulkona pihalla kaksi sekaluokan tyttöä paheksuu aikuismaisesti poikia, jotka ovat röyhkeästi vallanneet tyttöluokan lumesta rakentaman mäennyppylän: "Jos siinä seisoo, ne tönii. Eikä niiltä saa muutenkaan minkäänlaista työrauhaa." He eivät kuitenkaan haluaisi olla tyttöluokalla, koska kolmannelle yhteisluokalle siirryttäessä "pojat ei varmasti tykkäis tyttöluokalta tulleista".

Liikuntatunnilla Tuulenkari tasapainoilee tyttöjen aktivoinnissa: heistä kun pitäisi tehdä toiminnallisia, mutta ei toki liian aggressiivisia.

Tunnin alussa hentoiset tytöt saavat juosta tömistää vapaasti salin päästä päähän, kiipeillä verkkoihin ja köysiin ja riippua renkaissa, kunnes tamburiinilla ja pillillä varustautunut Tuulenkari viheltää lauman riviin.

Tyttöjen pitää väliin päästellä pientä talitintin ääntä, väliin tömistellä karhun askelin.

Pienen oravan kuuluu kiivetä ylös puuhun: "Mene vain niin ylös kuin pysyt! Kuinka ylös se uskaltaakaan mennä!" Tuulenkari kannustaa tyttöjä puolapuilla - eikä kukaan jää arkana alimmille puolille, kuten kuulemma ennen on ollut tapana.

"Olen ollut 30 vuotta opettajana, eikä koskaan aikaisemmin sekaluokissa kaikki ole olleet näin hyvin mukana liikuntatunnilla."

"Nyt leikitään rohkeasti"

Hän ei kuitenkaan salli heittoja yläkautta niiden vaarallisuuden takia, vaan pussit pitää heittää alakautta ja liu'uttaa lattiaa pitkin.

Välitunnilla Koistinen sanoo, että hän kyllä opettaa liikuntatunnilla pallopelejä lähinnä poikien ehdoilla, jolloin tytötkin oppivat ne kunnolla heti alkuun. Silloin eivät pojatkaan naura heille myöhemmin.

Koistinen on aiemmin opettanut lähinnä ylempiä luokkia ja huomannut, että tytöillä ovat motoriikka ja voima jääneet alaluokilla kehittymättä, mikä näkyy varsinkin pallolajeissa.

"Ei ole mitään järkeä opettaa vääriä liikkeitä kuten heittämään palloa omituisesti alakautta. Se opettaa tytöt vain avuttomiksi ja aroiksi." UNTO JÄRVINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää