Kotimaa

Järjestely edellyttää vuosien köyhyyskuuria

Tilaajille

Ylivelkaisen kansalaisen pääsy velkajärjestelyyn edellyttää lupautumista vähintään viiden vuoden köyhyyskuurille. Jos velkaantunut saa pitää asuntonsa, voidaan kuuri venyttää kymmenvuotiseksi. Kuurille pääsyä haetaan tuomioistuimesta ja sitä voi hakea vain velallinen itse.

Ensin on kuitenkin yritettävä sopua velkojien kanssa. Jos sopua ei synny, on marssittava alioikeuden kansliaan tai oikeusaputoimistoon. Sieltä löytyy velkajärjestelyhakemus-niminen lomake täyttöohjeineen. Lomakkeita postitetaan parhaillaan viranomaisille oikeusministeriöstä.

Hakemus jätetään alioikeudelle, jonka on annettava vähintään välipäätös seitsemän päivän kuluessa. Jos hakemus täyttää tässä vaiheessa ehdot, määrätään velat maksu- ja perintäkieltoon ja nk. rauhoitusaika alkaa. Sen aikana saa maksaa vain elatusmaksuja.

Tuomioistuimen päätös merkitään rekisteriin velallisten valvomiseksi. Velallinen tekee valmiille lomakkeelle maksusuunnitelman ja toimittaa sen tuomioistuimelle. Se puolestaan kuulee velkojia ja mikäli suunnitelma näyttää järjelliseltä, hyväksytään maksuohjelma ja köyhyyskuuri alkaa. Velkojat eivät voi estää järjestelyä.

Maksuohjelmassa tuomioistuin voi muuttaa velkojen maksuaikataulua, määrätä erät käytettäväksi ensisijaisesti pääoman lyhennyksiin tai poistaa maksuvelvollisuuden kokonaan. Velalliselle on nimittäin jätettävä ruokarahaa.

Mitään vähimmäiskertymää maksuille ei ole lukuun ottamatta niitä, jotka saavat pitää omistusasuntonsa. Heidän on maksettava vähintään sen verran, kuin velkojat olisivat saaneet asunnon pakkohuutokaupasta.

Vilpillisesti toimineelta velkajärjestely voidaan evätä. Ohjelma voidaan keskeyttää, jos velallisen maksukyky paranee kesken kaiken tai hän ei noudata ohjelmaa. Takaajalta saatavia voidaan periä vanhaan tyyliin, ellei hänkin sitten pääse mukaan järjestelyyn.

Yrityksen saneeraus konkurssin vaihtoehto

Saneeraus alkaa rahoitustilalla, jolloin velkoja ei pääsääntöisesti tarvitse maksaa. Poikkeuksia on, esimerkiksi palkat ja menettelyn aikana syntyvät uudet velat.

Tuomioistuin päättää saneerauksen aloittamisesta, jos riittävä määrä velkojia sitä kannattaa. Maksuaikatauluja voidaan muuttaa, eriä määrätä pääoman lyhennykseksi ja maksettavan velan määrää alentaa.

Velkojien on kuitenkin saatava lainasta takaisin vähintään yhtä paljon kuin heille olisi konkurssistakin tullut. Jos esimerkiksi velkojen panttina on vakuuksia, ei tätä velkaa alenneta alle vakuuden todellisen nykyarvon.

Yritysten saneerausasiat on keskitetty 19 suurimpaan alioikeuteen. Hakemus yrityssaneerauksesta syrjäyttää konkurssihakemuksen, mutta jos yritys on jo asetettu konkurssiin, ei saneeraukseen enää pääse.

Saneerauksen alkaessa yritykselle määrätään riippumaton selvitysmies. Hänen palkkionsa riippuu tehtävien määrästä ja se maksetaan velallisen varoista. Selvittäjän ja velkojien yhdyselimeksi voidaan asettaa velkojatoimikunta.

Oikeuksien pelätään tukkeutuvan

Vähintäänkin satojen yritysten arvellaan hakevan saneerausta, ja nämä hakemukset kasautuvat ennestään ruuhkaisiin suurten kaupunkien raastuvanoikeuksiin.

Keskimääräistä käsittelyaikaa ei oikeusministeriössä uskalleta veikata. Varovaistenkin arvioiden mukaan prosessissa menee kuukausia eikä väärinkäytön mahdollisuutta kiistetä.

Tänä vuonna on varauduttu 32 tuomarin ja kanslistin palkkaamiseen alioikeuksiin velkalakeja varten. Hallitusneuvos Raija Merikalla oikeusministeriöstä kertoo, ettei uusia virkoja ole vielä jaettu alioikeuksien kesken. Nimityksiin ryhdytään kun nähdään, mihin työt kasaantuvat.

Lakien valmistelijat laskevat paljon sopuratkaisujen ja vapaaehtoisen neuvonnan varaan. Maakuntiin on perustettu velkajärjestelytoimikuntia, ja osa kuntien kuluttajaneuvojista on lupautunut apuun. Neuvontaan osallistuu myös kuluttajavirasto, joka on laatinut oikeusministeriön kanssa esitteen velkajärjestelystä. Sitä saa mm. sosiaalitoimistoista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää