Kotimaa

Veneenrakentamistauti

Tilaajille

Sakari Räsänen Veneenrakentamistauti Alussa oli höylänlastuja. Niiden päälle kaartui sulavalinjainen savolaisvene. Isäni rakensi sitä itselleen uisteluveneeksi.

Muistikuvani isän veneenteosta ovat varhaisia. Hän rakensi monta venettä, omaan käyttöön tehty jäi mieleeni.

Muistan kuinka yhtäkkiä tajusin hänen veistelystään veneen koko rakenteen, esiin nousevat linjat, silmää hivelevän soiluvan muodon. Ymmärsin, että juuri tuollaisena se kulkisi vedessä hyvin. Koko ikäni olen toivonut, että itsekin kykenisin semmoisen veneen rakentamaan.

Silloin uisteltiin soutamalla pitkin ruohikkorantoja, kieputeltiin kaikki haukihaudat. Mies piti siimaa hampaissaan, souti kävelyvauhtia parin metrin päässä kaislikon rinnasta - pysähtyi kalan nykäistessä, vetäisi vastaiskun ja - väsytti kalan. Kääntyi syvälle, laski siiman, kiepautti mutkan ja jatkoi soutamista. Kesäkaudet olen sillä tavoin uistellut.

Uisteluveneen piti olla kevytsoutuinen, kuin nykyiset Sulkavan kilpasoudut. Ja kevyt sen tuli muutoinkin olla, helposti siirreltävä, järvikannasten yli vedettävä. Kolmekin pikkujärveä saattoi uuttera soutumies sadepäivän iltana uistella.

Suorakulkuinenkin veneen piti olla ja turvallinen kovassakin tuulessa. Silloinhan kala juuri otti uistimeen, puuskissa ukkosmyrskyn alla tai syksyn ja kevään vaahtopäissä.

Isän veneen ominaisuuksiin tutustuin perin pohjin, ensin hänen airokkaanaan jo sodan edellä, sitten omilla kalaretkilläni yli viisikymmenluvun puolivälin. Kaksi aikuistakin miestä vene hyvin kantoi. Vaikka se oli siro ja kevyt, se oli suhteiltaan tavallista savolaisvenettä hieman pidempi ja kapeampi, kuitenkin keulalta ja perästä korkeahko. Kokka nousi aallon päälle, perä ei siihen uponnut. Sellainen muistikuva siitä jäi soutajalle. Olisipa jäänyt piirustukset. Tai olisipa isä ehtinyt neuvoa veneentekoon.

Monet kerrat olen tuota haikaillut. Ja aina menen tolaltani, kun osun venemestarin pakeille, kauniin puuveneen rakennussijoille. Kiihkeästi ajaudun miettimään, millaisen veneen itselleni tekisin. Monta nikkarinveret kuumentavaa venettä olen kohdannut.

Ihailusta mykkänä istuin vuosikymmen sitten vehkalahtelaisen mestarin pajassa, kun hän viimeisteli suurta "meriläistä", kalastajamallista merivenettä. Minun venehaaveillani mitattuna se oli kuin kirkkorakennus, katedraali. Minulle olisi riittänyt meriläisen lisävarusteeksi rakennettu jolla.

Ahvenanmaalla sain miltei miespolvi sitten ihastella jollanteosta.

Se oli silloin minulle ennenkokematon venemalli. Tasaperäinen ja tylppäkeulainen purtilo - mutta nätti kuin kätkyt tai puukenkä. Ilahtuneena soutelin sillä keväisen illan luotsiaseman lähilahdella.

Sitten taas Tenolla osuin kuin suoraan lapsuuden muistoihini. Siellä teki miespari jokivenettä taivasalla, rakensivat rantakoivikossa venettään käsivaralta niin kuin isäni ennen. Työkalujakaan ei juuri näkynyt muita kuin pari höylää, kirves ja saha. Mykistävän kaunista jokivenettä kuitenkin tekivät. Venelaudat oli tuotu kaukaa "etelästä", Ivalon tasalta.

Kaikki tämä paljastaa, että minuun on jo lapsuudessani tarttunut veneenrakennustauti. Kyseessä on elinikäinen parantumaton sairaus. Se ei anna uhrilleen hetkenkään rauhaa.

Elinikänsä vastuullisissa tehtävissä nuhteettomasti työskennelleet miehet, jotka eivät ole vuosikymmeniin maininneet sanaa vene, saattavat taudin iskeminä yhtäkkiä ryhtyä uskomattomaan venenrakennusurakkaan. Tauti ei hellitä, ennen kuin mies kirpaisevan kirkkaana keväisenä päivänä työntää itse rakentamansa veneen vesille.

Ymmärrän täysin noita miehiä, tunnen nöyryyttä heidän rinnallaan, mutta pidän itseäni myös jotenkin heitä onnekkaampana. Vaikka viimeisten kolmen vuoden aikana en ole ajatellut mitään muuta kuin venettä, olen mielestäni heitä fiksumpi; olen tähän asti sentään jotenkin säilyttänyt suhteellisuudentajuni.

Olen puhunut veneestä kotonanikin monta kertaa, en aio tylysti yllättää sillä perhettäni.

Nukun öitäni puuvenelehden vuosikertoja tyynyn alla. Kirjasto karhuaa puutyökirjoja, joita en ehdi palauttaa ajoissa. Venehaaveeni ansiosta tiedän jo mielestäni ihmeellisiä asioita puusta, työkaluista ja puutyöstä.

Mökilläni minulla on riittävän kookas vaja rakennusverstaaksi. Parin kilometrin päässä on höyläämö ja saha, kuivatun puutavaran varaaminen yhtä veneenteosta varten on helppoa.

Minulla on myös kaikki tarvittavat työkalut. Niiden hinnalla olisin voinut ostaa ainakin kolme hyvää muovivenettä. Suurimpia puutyökoneita en ole kyennyt hankkimaan, mutta saan ne helposti käyttööni, höyläkoneet, sirkkelit, vannesahat.

Kolme talvea olen opetellut koneiden ja työkalujen käyttöä kotipaikkani kansalaisopiston puutyöryhmissä, kahtena iltana viikossa. Olen opiskellessani rakentanut kahteen kesämökkiin kaikkea mahdollista saunajakkarasta pirttikalustoihin, kirjahyllyjä, naulakoita, mitä mieleen juohtuu. Saan jo tekeleeni pysymään kohtuullisesti mittojen sisässä.

Enää ei puutu kuin viimeinen oppi veneen teosta, pari viimeistä sanaa. Olen harkinnut puuvenekursseja. Niitäkin järjestetään. Olen myös etsiskellyt vanhaa venenikkaria, joka ottaisi minut oppipojakseen, tulisi vaikka mökilleni venemestariksi. Tehtäisiin se isäukon uistinvene.

Vuosia kestänyt kituminen venetaudissa on kaiken entisen luontoni vastaista. Normaalioloissa olisin rakentanut uistinveneeni ajat sitten, ehkä muutaman kirkkoveneenkin harjoituskappaleiksi.

Kesken kiivaimman kiihkon minäkin sain kuitenkin osuman siipeeni. Tulenpalavin kuume on perattu minusta kuin kutuhauesta, oikeastaan olen kolmasti kuollut mies, se hieman jarruttaa suorituskykyäni.

Kuitenkaan en epäile veneeni valmistumista. Sellainen ajatuskaan ei tule mieleeni. Venetauti saattaa purra raihnaistakin miestä, sohvanpohjalla löhöäviin pehmoleluihin se ei tartu.

CHRISTEL RÖNNS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää