Kotimaa    |   KALASTUS

Kalastusopas kuljettaa turistin Ahvenanmaan apajille

Tilaajille

MAARIANHAMINA-Ahvenanmaalle voi erinomaisen hyvin tehdä parin päivän kalareissun, vaikka ei olisikaan urheilukalastaja. Aivan tavallinen turisti kelpaa, sellainenkin, joka ei tiedä edes kalastuksen alkeita. Hänen opettamiseensa on olemassa ammatti-ihmisiä.

Etukäteen ei tarvitse hallita virveleitä eikä vieheitä, ei erottaa lippoja lusikoista tai vaappuja jigeistä. Jos omaan seuraan ei kuulu kalastuksen niksit tuntevaa henkilöä, perillä voi vuokrata koulutetun kalastusoppaan.

Parin vuoden aikana saarimaakunnassa on kurssitettu viitisenkymmentä kalastusopasta, mutta "jatkuvassa käytössä on vain kolme tai neljä", tietää maarianhaminalainen Kalle Pettersson . Hän on kalastusopas ja oppaiden kouluttaja. Pettersson uskoo, että ammattioppaiden apuun turvaudutaan jatkossa yhä enemmän.

Kalastusoppaan palkkaaminen kalamatkalle on esimerkisi Amerikassa jo lähes itsestään selvää ja ruotsalaisetkin alkavat olla kiinnostuneita vastaavasta palvelusta. Manner-Suomesta tulevat näyttävät pärjäilevän suurimmaksi osaksi omillaan.

"Johtuukohan se suomalaisten luonteesta? Neuvon tai avun pyytäminen kalastukseen liittyvissä asioissa koetaan yhtä nöyryyttävänä kuin että olisi yllätetty housut kintuissa", Kalle pohdiskelee.

Ahavoituneesta ihostaan huolimatta hän ei ole ammattikalastaja, vaan koulutukseltaan insinööri ja ammatiltaan tuotantopäällikkö. Perusahvenanmaalaisempi hän ei voisi olla, Kallen esi-isiin kuuluu saarimaakunnan tunnettu itsenäisyystaistelija Julius Sundblom.

Kalle kertoo lähteneensä sapattivapaalle stressaavasta työstään kolme ja puoli vuotta sitten.

Vapaavuosi on venähtänyt pitkäksi, mutta hän ole pitänyt kiirettä työhönpaluulla. Kallelle on riitänyt Ahvenanmaan matkailuyhdistyksessä kalamatkojen kehittelyä ja kalakeikkoja.

Kalastusopas tietää kaiken

Liian heppoisin pukimin matkaan lähteneelle hän lainaa pelastusliivien lisäksi vedenpitävän haalarin ja tarjoaa kumisaappaisiin toisen parin villasukkia.

Hän myös perkaa saaliin ja neuvoo vielä uuden graavikalaohjeen, jonka erikoisuus on fileen pintaan hierottu konjakki.

Siihen väliin mahtuu kaikki mahdollinen. Kalle opastaa virvelin käytön kädestä pitäen. Kannustaa, kun heitot alkavat jo jotenkin sujua, irrottaa pohjaan tarttuneen vieheen, selvittää sotkeutuneen siiman, ajaa moottoriveneen yhä uusille ja uusille paikoille, matalikoille ja punaista graniittia olevien pikkusaarten reunamille.

Kalaksi ei paraskaan kalastusopas tietysti voi muuttua. Ei edes Kalle, ja kalaonnihan on oikullista. Siinä voi tuurillakin olla osuutta, eikä vain taidoilla.

Hänen suomenkielessään on ahvenanmaalainen korostus, mutta toimeen tullaan. Selväksi tulee, mistä on kerran noussut viisikiloinen hauki ja heti perään toinen ja kolmas, minkä karikon luona sveitsiläinen rouva korjasi ennätyssaaliin, mutta hänen suomalainen isäntänsä jäi ilman.

Kalatietoutta virvelöinnin lomassa

Tähän vuodenaikaan taimen on Ahvenanmaan kalastusmatkojen pääkohde, kiitos onnistuneiden poikasistutusten. Ahvenanmaalaisten oma osuus on vuodessa yli 200000 taimenen poikasta.

Kesäksi taimen ja lohi kaikkoavat syvemmille vesille. Keskikesä on hauen, ahvenen ja kampelan pyynnin varsinaista sesonkia. Myöhäissyksyllä on taas taimenen ja lohen vuoro.

Kukaan ei ole laskenut Ahvenanmaalle vuosittain tulevien kalastusmatkailijoiden määrää, mutta Kalle uskoo heitä olevan tuhansittain. Vielä kymmenkunta vuotta sitten kalastusmatkoille hakeutuivat usein rymyporukat, nykyisin kalastusmatkailijatkin ovat siistiä väkeä.

Matkojen hinnat vaihtelevat melkoisesti vuodenajasta ja yöpymispaikan tasosta riippuen. Kalastusmatkapaketin hinnaksi Pettersson arvioi 500-1000 markkaa päivältä, johon sitten kuuluvatkin kaikki: mökki, vene, kalastuskortti ja opas.

Opas maksaa kolmelta ensimmäiseltä tunnilta yhteensä 400 markkaa, sen jälkeiset tunnit ovat jo huomattavasti halvempia.

ANTTI JOHANSSON / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää