Kotimaa

Kielletty alle 18-vuotiailta Matka aikuisuuteen on reunustettu merkkipaaluilla, joista varhaisimmat asetetaan jo ennen syntymää. Enimmät ikärajat ovat takana 18 vuoden maagisella rajapyykillä, mutta vielä sen jälkeen pitää ylittää muutama kynnys ennen kaukana häämöttävää eläkeikää.

Tilaajille

Säde Nenonen Kielletty alle 18-vuotiailta Matka aikuisuuteen on reunustettu merkkipaaluilla, joista varhaisimmat asetetaan jo ennen syntymää.

Enimmät ikärajat ovat takana 18 vuoden maagisella rajapyykillä, mutta vielä sen jälkeen pitää ylittää muutama kynnys ennen kaukana häämöttävää eläkeikää.

Tilastot määrittelevät lapseksi 0-4-vuotiaan, varhaisnuori on 5-14-vuotias ja varsinainen nuori on iältään 15-24-vuotias. Epäviralliset ikärajat lipsuvat hieman; esimerkiksi interrailille pääsee alle 26-vuotiaana, nuorisotaloihin alle 29-vuotiaana ja varusmiespalvelukseen vielä sitäkin myöhemmin.

Jos mielii vauvavakuutusta , kontrahti on tehtävä jo ennen syntymää.

Viimeistään heti lapsen synnyttyä liikepankki tai muutama onnittelee kirjeitse tuorettä äitiä ja tarjoutuu ottamaan vastuun lapsilisien hoitelusta. Pääsääntöisesti lapsesta maksetaan lapsilisää, kunnes hän täyttää 17 vuotta. Jos lapsi nauttii eläkettä, lapsilisän maksu loppuu jo, kun hän täyttää 16 vuotta.

Helsingin Rudolf Steiner -kouluun pääsevät tällä hetkellä vain kouluun ennen 19:ttä elinpäiväänsä ilmoitetut lapset.

Vastasyntyneen nimiin saa perustaa tilin , jonka käyttöoikeus on vanhemmilla. Noin 7-vuotias voi avata nuorisotilin , jota hänellä itsellään on oikeus käyttää.

11-17-vuotiaat saavat pankista nuorisokortteja , joilla voi vain nostaa käteistä pankkiautomaatista tai pankista.

Tavallisimmin evankelis-luterilainen kirkko tekee tuttavuutta uuden sielun kanssa tämän kahden ensimmäisen elinkuukauden aikana, jolloin lapsi kastetaan . Alaikärajaa ei ole.

Kirkkokuntiin kuulumattomat vanhemmat ilmoittavat väestörekisterille lapsen nimen ja äidinkielen siihen mennessä kun lapsi täyttää kaksi kuukautta.

Evankelis-luterilaiselle ehtoolliselle herranterttu pääsee noin 5-vuotiaasta lähtien. Tämä on nyrkkisääntö, sanotaan Suomen evankelis-luterilaisesta seurakuntayhtymästä. Tarkkaa ikärajaa ei kuitenkaan ole, mutta tarkoitus on, ettei ehtoolliselle tuoda lapsia, jotka eivät siitä mitään ymmärrä. Vanhaan hyvään aikaan evankelis-luterilaiselle ehtoolliselle päästettiin vain rippikoulun käyneet. Ajat muuttuivat lokakuun alussa 1979.

Suomen ja muiden Pohjoismaiden katolisissa seurakunnissa ehtoollisella käydään yleensä vasta 9-10-vuotiaina, kun ensin on käyty seurakunnan lauantaikurssi. Italiassa ja Espanjassa ehtoolliselle saatetaan mennä jo 6-7-vuotiaana.

Oppivelvollisuus hallitsee suomalaisen ihmistaimen elämää 7-16-vuotiaana. Monissa muissa maissa koulu aloitetaan 6- tai jopa 5-vuotiaana. Jos on niin kansainvälinen, että pyrkii kouluun ennen vuotta, jolloin täyttää 7, päätyy koulukypsyyskokeisiin.

Ennen kokeissa riisuttiin ja puettiin sekä katsottiin yltääkö oikea käsi päälaen yli vasempaan korvaan. Nykyisin tuleva koululainen kohtaa tilaisuudessa testit poikineen ja ymmärtäväisen psykologin.

Oppivelvollisuus ei tarkoita koulupakkoa. Yksityisestikin voi edetä opin tiellä, mutta kouluviranomaiset seuraavat, että oppi karttuu samaan tahtiin kuin ikätovereilla. Vaikeasti kuulovammaisten ja kehitysvammaisten oppivelvollisuus alkaa 6-vuotiaana ja jatkuu 11 vuotta.

Kunnallisten nuorisotalojen toiminta on tarkoitettu 7-29-vuotiaille. Helsingistä tietoja Kompassista Asematunnelista puh. 626846.

Elokuvia syynätessään valtion elokuvatarkastamo suosii parillisia lukuja asettaessaan ikärajoja. Tavallisimmin rajat ovat 12 ja 18 vuotta, mutta myös muita parillisia lukuja käytetään, kuten 8, 10, 14 ja 16. Alle 8-vuotiailta kielletyissä filmeissä saa olla lievää jännitystä, pelottavia kohtauksia, lievää väkivaltaa; lisäksi elokuvat voivat käsitellä asioita tai tapahtumia, jotka vaativat aikuisen tukea ja selvittämistä. Alle 8-vuotiailta kiellettyjä ovat mm. Kaunotar ja hirviö , Beethoven ja Tyttöni mun . Alle 14-vuotiailta kielletyt elokuvat voivat sisältää realistista, rajuakin väkivaltaa rajoitetusti ja perustellusti sekä melko rohkeitakin eroottisia kohtauksia, ei kuitenkaan elokuvan pääasiallisena sisältönä, eikä seksuaalista väkivaltaa. Esimerkkejä näistä ovat Viimeinen mohikaani , Ikuinen ystävyys , Kuolema pukee häntä sekä Miehiä ja vaimoja .

Linnanmäen katapulttiin pääsee 10-vuotiaana, samoin Helsinki-pyörään ja formularadalle. Vuoristorataan pääsee itsekseen vasta 12-vuotiaana, tosin 16 vuotta täyttäneen huoltajan kanssa jo 6-vuotiaana. 6-vuotiaat pääsevät myös hakemaan virikkeitä painajaisuniin Kauhulinnasta.

Joissakin hisseissä on edelleen historiallinen kyltti, jonka mukaan alle 12-vuotiaat eivät saa yksinään käyttää hissiä. Kyltti perustui määräykseen vuodelta 1949. Jo 1974 niihin hisseihin, joiden koreissa ei ollut veräjää eikä ovea, asennettiin kyltti, jossa ainoastaan kehotettiin vanhempia opastamaan lapsia hissien käytössä ja mainittiin, että turvallisin paikka on hissikorin takaosassa. Hissejä koskevat määräykset uudistuivat 1989. Sen jälkeen on käytetty ainoastaan viimeksi mainittua kylttiä.

Nuorten seksi-, ehkäisy- ja seurustelukysymyksiä selvitetään Helsingissä Väestöliiton Avoimet ovet -neuvonta-asemalla, Kalevankatu 30, kerros 3 ja puoli, puh. 6940244. Asema on tarkoitettu noin 13-18-vuotiaille. Sairaanhoitajien vastaanotot ja puhelinneuvonta ma-pe klo 9-16; ilman ajanvarausta. Asemalla on myös gynekologi ke 14.30-17.30 (ajanvaraus) ja psykologi tarvittaessa (ajanvaraus). Palvelut ovat maksuttomia. Maksullista luennointiapua järjestetään kouluille ja vanhempainiltoihin. Opetusaineistoa ja -filmejä voi vuokrata numerosta 640235. Aihepiiristä myydään myös pelejä.

Evankelis-luterilaiseen rippikouluun pääsee aikaisintaan sinä vuonna, jolloin täyttää 15 vuotta. Ripille pääsee rippikoulun päätteeksi. Evankelis-luterilaiseksi kummiksi pääsee, kun on konfirmoitu. Uskonnollista yhdyskuntaa voi vaihtaa täytettyään 15 vuotta riippumatta vanhempien uskontokunnista ja näkemyksistä. Ripille pääsy kuuluu edelleen edellytyksiin, jotka vaaditaan kristillisen avioliiton solmimiselle.

Katolisissa maissa lapset konfirmoidaan viimeistään noin 13-14-vuotiaina, niin myös Suomen katolisissa seurakunnissa.

Mopoa voi ajaa 15-vuotiaana ja kevyttä moottoripyörää 16-vuotiaana. Raskaan moottoripyörän pärisytys vaatii 18 vuoden iän.

Työväenopistoissa saa opiskella täytettyään 16 vuotta, samoin vapaaopistoissa . Aihepiirejä maan ja taivaan väliltä löytyy lukuisia.

16-vuotias saa myös ostaa tupakkatuotteita . Eri asia on, kannattaako se - mitään muuta kuin tupakkateollisuutta.

Autokouluun pääsee 17 ja puoli -vuotiaana, mutta kuljettajatutkintoon vasta 18-vuotiaana.

18-vuotias on täysi-ikäinen . Tärkeimmät oikeudet, jotka ikäraja tuo tullessaan, ovat äänioikeus ja avioliiton solmiminen . Vain presidentin luvalla avioliiton voi solmia aikaisemmin. Myös kirkollisissa vaaleissa saa äänestää. 18-vuotiaista tuli aikuisia 1. 7. 1976. Sitä ennen täysi-ikäisyyteen vaadittiin 20 ikävuotta. 20-vuotiaista tuli aikuisia 1. 7. 1969. Samalla muuttuivat äänioikeutta koskevat ikärajat. Sitä ennen täysi-ikäisiä olivat 21-vuotiaat.

18-vuotias on oikeuskelpoinen ja voi ottaa pankista lainaa . Lainojen takaajiksi kelpaavat ainoastaan 18 vuotta täyttäneet. Pankkikortin saamiseen vaaditaan samat ikävuodet.

18-vuotiaasta saa ostaa mietoja alkoholijuomia eli olutta ja viiniä. Sitä väkevämpiä juomia saa ostaa vasta 20-vuotiaana. Periaatteessa ravintoloissa 18-vuotiaat saavat juomaa kuin juomaa, kerrotaan Alkosta, käytännön toteutus tosin riippuu ravintolasta. Vähittäismyynnissä mainitut ikärajat tulivat voimaan vuoden 1969 alusta. Sitä ennen voimassa olleen väkijuomalain mukainen ikäraja oli 21 vuotta. Väkijuomalaki tuli voimaan kieltolain jälkeen. Kieltolaki tahditti elämää vuosina 1919-1932.

Varusmiespalvelus suoritetaan yleensä 19-20-vuotiaana. Vapaaehtoisuudesta tai lykkäyksestä johtuvissa erikoistapauksissa ikähaarukka voi olla 17-30 vuotta. Palvelusaika on joko 240, 285 tai 330 päivää.

Pääsääntöisesti 20 vuotta täyttänyt voi saada valtiontakauksen opintolainalle . Keskiasteen opiskelija, esimerkiksi ammattikoululainen voi tosin saada valtiontakauksen jo 18-vuotiaana.

Interrailata voi koko nuoruutensa - siihen asti, kun täyttää 26 vuotta.

LASSE RANTANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää