Kotimaa

Tekikö Teemu sen!? Tänä aamuna tiedämme, onko vuoden tulokas saavuttanut myös NHL:n maalikuninkuuden

Tilaajille

logo: Näytönpaikka Tekikö Teemu sen!?

Tänä aamuna tiedämme, onko vuoden tulokas saavuttanut myös NHL:n maalikuninkuuden Joskus kannattaisi tietenkin hieman miettiä, mitä suustaan päästää. Mutta toisaalta - kuka olisi osannut arvata? Vai uskalsiko joku lyödä vetoa, että 22-vuotias Teemu Selänne on tänään NHL:n maalikuningas ja kuukauden päästä virallisesti valittu vuoden tulokas? Tuskinpa.

Minä menetin asiantuntijan maineeni julkisesti pääkallonpaikalla Winnipegissä. Viime lokakuussa esitin suomalaista Selänne-tietämystä paikallisen televisioaseman Urheiluruudussa ja lausuin, että Selänne kerää kauden aikana hyvinkin 50, 60 tai 70 pistettä.

Viime aikoina olen uskotellut itselleni, että sanoin 50, 60 tai 70 maalia.

Sekin olisi ollut aliarvioimista. Ennen runkosarjan torstaista viimeistä kierrosta Teemu Selänne johti maalitilastoa yhdellä ennen Alexander Mogilny`a 75-74.

Olisi pitänyt uskoa Alpo Suhosta, Winnipeg Jetsin suomalaista apulaisvalmentajaa. Suhonen ilmoitti syksyllä, että Teemu Selänteestä tulee NHL-tähti ja sillä siisti.

"En minä kuitenkaan nyt ihan tätä tarkoittanut", Suhonen sentään myöntää.

Hänellä on ollut kausi aikaa muodostaa oma käsityksensä Selänteen menestyksen taustoista. "Yksi erinomainen ominaisuus ei vielä tee pelimiestä. Teemu on kuitenkin monessa mielessä lähellä ihannetta", Suhonen sanoo ja sytyttää pohtimistupakan.

Maallikkokin näkee, että Selänne liikkuu kaukalossa keskivertopelaajaa huomattavasti vauhdikkaammin.

Suhonen hyväksyy arvion.

"Teemun jalat, kädet ja myös pää toimivat erittäin nopeasti. Se ei kuitenkaan vielä riitä. Teemulla on vahva itsetunto ja hänessä on draivia. Teemu haluaa tehdä, olla ja elää tässä hetkessä", Suhonen kuvailee.

Teemu Selänteen omasta mielestä yksi NHL:n parhaita puolia on ollut se, että hän on päässyt samaan kaukaloon maailman parhaiden kiekkoilijoiden kanssa. Jos häneltä kysyy, kuka on liigan ykkönen, vastaus tulee välittömästi: "Mario Lemieux ." Kysymys oli kieltämättä aika helppo. Kenet muut Selänne olisi voinut nimetä? Wayne Gretzky ? 32-vuotias vanha herra on jo hieman toipunut, mutta vielä muutama kuukausi sitten selkävammansa kamppailevaa Gretzkyä kävi kaukalossa sääliksi.

27-vuotiaan Mario Lemieux'n kausi on ollut uskomaton. Jos hän pelaisi Yhdysvalloissa koripalloa tai baseballia, ilmestyisi amerikkalaisten kirjakauppojen hyllyille lähiaikoina ainakin muutama Lemieux'n elämäkerta.

Lemieux voittaa liigan pistetilaston nyt jo neljännen kerran, toista kertaa peräjälkeen. Tämä sen jälkeen, kun Lemieux'llä todettiin tammikuussa imusolmukesyöpä ja hän joutui sivuun yli kahdestakymmenestä ottelusta sädehoitokuurin takia.

"Lemieux on iso, nopea, ulottuva ja hyvä luistelija. Aina kun Lemieux saa kiekon, syntyy vastustajan maalille vaarallinen tilanne. Miehellä on uskomaton pelisilmä", Selänne luettelee.

Lemieux'n myötä Pittsburgh Penguins on taas valmis NHL:n mestarijuhliin, nyt jo kolmatta kautta perättäin.

Teemu Selänteelle edellistä hieman vaikeampi kysymys: kuka on NHL:n paras eurooppalaispelaaja? "Pavel Bure tai Aleksander Mogilny", Selänne pohtii.

Siihen voisi lisätä Teemu Selänteenkin, mutta mitä näistä kiistelemään - kaikki kovia kiekkoilijoita.

Vancouver Canucksin 22-vuotias Bure valittiin vuosi sitten liigan parhaaksi uudeksi pelaajaksi. Buffalo Sabresin 24-vuotias Mogilny taisteli puolestaan Selänteen kanssa tasapäin maalintekijäkuninkaan tittelistä.

"Bure ja Mogilny ovat nuoria, nopeita, röyhkeitä ja nälkäisiä pelimiehiä", Selänne sanoo. Määritelmä tuntuu tutulta.

Selänteellä, Burella ja Mogilnylla siirtyminen ammattilaiseksi on ollut paljon helpompaa kuin esimerkiksi nyt 32-vuotiaalla Jari Kurrilla 12 vuotta sitten. Kurrin ilmestyessä Pohjois-Amerikkaan eurooppalaisia haukuttiin ruotsalaisiksi mammanpojiksi. Nyt NHL-seuran toimitusjohtaja on vaikeuksissa, jos palkkalistoilta ei löydy yhtään pelaajaa, jonka sukunimi on hankala lausua.

Suuntaus on selvä: viime vuonna NHL-seurat varasivat riveihinsä 264 pelaajaa, joista 82 oli Euroopasta. Ikävä puoli asiassa oli se, että joukkoon mahtui vain seitsemän suomalaista.

Kaikkia eurooppalaistaiturit eivät ole vakuuttaneet. Kanadan suosituin televisiokasvo Don Cherry , entinen jääkiekkoilija ja valmentaja, jauhaa yhä säveltä, jonka mukaan ulkomaalaiset ovat pilanneet hienon lajin.

"Mitä eurooppalaiset ovat NHL:lle antaneet? Kypärät, kasvosuojat ja kaatumiset", Cherry heitti arvostetun yhdysvaltalaisen Sports Illustrated -lehden haastattelussa.

Selänteen Cherry on joutunut jättämään rauhaan. Teemu Selänne toteaa kuulleensa itsestään seuraavan määritelmän: "Selänne osaa pelata, mutta vasta sitten hän on pelimies, kun ottaa visiirin pois kypärästä ja viskaa joskus hanskat jäähän." Nyrkkeilemään Selänne ei ehkä hevin ryhdy, mutta pystypainissa hän on jo osoittanut pärjäävänsä. Edmontonin nuori kukonpoika Tyler Wright etsi kauden alussa rajojaan ja hyökkäsi Selänteen kimppuun. Muutaman suoran väistettyään suomalainen nappasi paidan Wrightin pään yli, ja tappelu oli ohi.

Samalla selvisi sekin, mitä eroa on Philadelphia Flyersien kohutulla 20-vuotiaalla kuumapäällä Eric Lindrosilla ja Selänteellä. Lindros - muistattehan, varma valinta tämän kauden tulokkaaksi - olisi todennäköisesti käyttänyt tilannetta hyväkseen ja nuijinut pienempäänsä vielä muutaman kerran.

Ottelun jälkeen Selänne sanoi olevansa valmis ottamaan kerran kunnolla turpiin, jos saa sen jälkeen keskittyä pelaamiseen. "Jäähyaitiosta on niin pirun vaikea tehdä maaleja", Selänne sanoi tehtyään NHL-uransa ensimmäisen hattutempun.

Mikähän siinä on, että kun suomalainen menestyy, niin joidenkin on mahdottoman vaikea siitä iloita. Mietitään mieluummin, miten vaikeaa Selänteen on panna paremmaksi ensi kaudella.

Los Angeles Kingsin paidassa nykyisin pelaava Jari Kurri hymähtää. "Niinhän sitä sanottiin, että Teemulla on vaikeuksia jo tällä kaudella." Kurri muistaa hyvin NHL-uransa alun. Jokereista lähtenyt 20-vuotias helsinkiläinen teki Edmontonissa 75 (32+43) pistettä, muttei tuntenut oloaan oikein kotoisaksi. Toisella kaudella asiat sujuivat jo paremmin, ja Kurri keräsi 86 (32+54) pistettä. Sen jälkeen hän rikkoi viitenä kautena sadan pisteen rajan (parhaimmillaan 135 ja 131) ja oli 1985-86 liigan paras maalintekijä.

"Toiset sopeutuvat uusiin kuvioihin muita nopeammin. Esa (Tikkanen ) tuli Edmontoniin ja oli heti kuin kotonaan. Teemulle näyttää käyneen samalla tavalla", Kurri toteaa.

Teemu Selänne ei ota murheita tulevista, kun kausikin on vielä kesken.

"Arvostan erityisen paljon Gretzkyä ja Lemieux'tä, sillä he antavat kaikkensa vuosi toisen perään. Vaikka kaverit ovat jo voittaneet kaiken mahdollisen moneen kertaan." Nyt osaan minäkin jo taatusti oikean vastauksen Winnipegin paikallisen televisioaseman Urheiluruudun kysymykseen: Teemu Selänteestä kuullaan vielä myöhemminkin. Ja paljon. Mitä muuta ajatella kiekkoilijasta, jonka mielilause kuuluu: "Kehitys loppuu tyytyväisyyteen." Kari Räisänen

vaikuttamattomia rästiotteluita lukuun ottamatta torstaina. Ensimmäiset pudotuspelit alkavat ensi sunnuntaina.

Teemu Selänne johti maalitilastoa ja oli pistetilastossa viidentenä ennen runkosarjan viimeistä ottelukierrosta. Hänen kilpailijansa vuoden tulokas -palkinnosta, Bostonin Joe Juneau päätti kautensa 102 pisteellä ja sivusi tulokkaiden syöttöennätystä (70). Selänteen ja Juneaun lisäksi vain kolme muuta NHL:n ensi kauden pelaajaa on ylittänyt sadan pisteen rajan.

Loukkaantumisten ja sairauksien vaivaama supertähti Mario Lemieux (vasemmalla) uusi pistetilaston voittonsa, vaikka hän pelasi ainoastaan 61 runkosarjan 84 ottelusta. Viimeisten kolmentoista vuoden aikana pörssin on voittanut vain kaksi pelaajaa: Wayne Gretzky yhdeksän kertaa ja Lemieux neljästi. Paras maalintekijä Lemieux on ollut kahdesti ja oli nytkin lähellä tavoitetta. Teemu Selänteen kilpailija maalipörssissä, Alexander Mogilny (oikealla), pelasi neljättä vuottaan Pohjois-Amerikassa. Hän on jatkuvasti parantanut tuloksiaan, mutta tämän kauden edistys oli vaikuttavan suuri harppaus. Viime vuonna saavutettu maaliennätys oli vain 39

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää