Kotimaa

Huumeista ilmestyi perusteellinen tietopaketti Laaja valistusaineisto kertoo myös alkoholista ja lääkkeistä

Tilaajille

Laajin Suomessa huumeista tuotettu tietopaketti on valmistunut. Huumevalistuksessa sitä voi käyttää esimerkiksi opettaja, poliisi, nuorisotyöntekijä ja vapaaehtoista huumetyötä tekevä.

Aineisto koostuu tietokirjasesta ja kalvosarjasta. Paketissa käsitellään huumeiden lisäksi perusteellisesti myös lääkkeiden väärinkäyttöä sekä alkoholin ja huumeiden sekakäyttöä.

Varsinaisen tekstiosan sisältäviä kirjasia on painettu 15000 ja tekstiä täydentäviä kalvosarjoja 1900. Ruotsinkielinen käännös valmistunee kesäkuuksi. Sarja on käännetty myös venäjäksi, ja sitä tarjottaneen valistustyöhön Venäjälle.

Huumeiden käyttö tunnistetaan huonosti

"Alkoholiongelma kyllä on opittu tunnistamaan, koska siihen liittyy muun muassa haju ja näkyvä päihtymys", Holopainen sanoi.

Näyttäviin kansiin koottu paketti sisältää yksityiskohtaisia tietoja yleisimmin käytetyistä huumeista, kuten kannabiksesta, LSD:stä, amfetamiineista, kokaiinista, opiaateista, erityyppisistä lääkkeistä ja teknisistä liuotteista sekä alkoholista. Mukana on myös pakolaisten maahanmuuton myötä Suomen takavarikkotilastoihin ilmestynyt khat-huume.

Kirjanen kuvaa eri huumeiden vaikutuksia käyttöhetkellä sekä pitkäaikaisen käytön aiheuttamia vaikutuksia. Kalvosarjaan on kerätty täydentävää kuvitusta, muun muassa huumeiden käyttöön liittyviä esineitä, kuten piippuja ja neuloja.

Lisäksi pakettiin kuuluu tilastoja, joissa valotetaan huumeiden käytön yleisyyttä. Tilasto-osan mukaan esimerkiksi noin 18 prosenttia varusmiehistä ilmoitti tuoreimmassa varusmiestutkimuksessa kokeilleensa huumeita.

Käyttö on koko lähipiirin asia

Tilaisuudessa puhunut toiminnanjohtaja Saini Mustalampi Irti Huumeista ry:stä korosti, että huumeiden käyttö on käyttäjän koko lähipiirin asia. Mitä aikaisemmin huumekokeilut havaitaan, sitä suurempi mahdollisuus on estää tilanteen pahentuminen.

Tietopaketista onkin hyötyä myös vanhemmille, jotka epäilevät lastensa kokeilleen tai käyttävän huumeita, koska se auttaa ymmärtämään huumeiden vaikutuksia.

Muusikko Mikko Kuustosen mukaan nuoret tarvitsevat tietoa huumeista. Kuustonen on kiertänyt Suomen kouluissa jo viiden vuoden ajan kertomassa kansainvälistymiskasvatuksesta ja huumeiden vastaisesta työstä. Kuustosen mukaan kouluissa on selvästi käynyt ilmi nuorten tietojen vajavaisuus.

"Huumausaineista on puhuttava eri tasoilla. Pelkkä kylmän infon kertominen ei riitä, vaan tietoa on annettava myös emotionaalisella tasolla", Kuustonen sanoi.

"Itse olen kouluissa kertonut asioista, joita olen nähnyt Zürichin keskustan huumepuistossa. On pyrittävä kertomaan, mikä on meiltä piilossa olevan linjan toinen pää." Nyt valmistunut tietopaketti toimitetaan kuntien oppimateriaalikeskuksiin, sosiaalialan oppilaitoksiin, hoitolaitoksiin ja poliisille. Paketin voi tilata myös Irti huumeista ry:stä. Tekstin sisältävä runko-osa ja kalvosarja maksavat yhteensä 120 markkaa ja pelkkä runko-osa 20 markkaa.

Tietopaketin ovat tuottaneet yhteistyössä sisäministeriön poliisiosasto, Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto ja Suomen Vanhempainyhdistys Irti Huumeista ry.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää