Kotimaa

Nigerialaisia huijauskirjeitä taas liikkeellä Mukana katteettomia sekkejä

Tilaajille

Keskusrikospoliisi varoittaa yrityksiä nigerialaista alkuperää olevien huijauskirjeiden uudesta muunnoksesta. Huijauskirjeiden tehoa on lisätty lähettämällä niiden mukana tuhansien Englannin puntien sekkejä. Sekit ovat olleet aitoja mutta katteettomia.

Nigeriasta toimivat huijarit saivat edellisen aallon huijauskirjeillä suomalaisliikemiehiltä miljoonia markkoja. Petossarja tuli julkisuuteen viime syksynä.

Paranneltu kirje on poliisille uusi, joten sen tehosta ei ole vielä tietoa. Tutkijat uskovat, että kirjeitä on mennyt useille suomalaisyrityksille.

Nigerialaiskirjeen nimellä kutsuttu etumaksupetos tunnetaan lähes joka puolella maailmaa. Sen periaate on aina lähes sama: yrittäjälle lähetetään kirje jonkin vakavaraiselta kuulostavan yrityksen nimissä. Kirje lupaa vastaanottajalle paljon rahaa pienellä vaivalla.

Yleensä huijari esiintyy yrityksen jonkintasoisena johtajana ja esimerkiksi pyytää vastaanottajan apua kirjanpidon ulkopuolisen rahan maastavientiin. Usein uhri kutsutaan vierailulle Lagosiin Nigeriaan, jossa häntä kohdellaan kuin valtiovierasta.

Yhteistä on, että tuottavalle toiminnalle ilmenee yllättävä este, joka vaatii voitelua. Kirjoittaja pyytää vastaanottajaa toimittamaan rahaa tai vaikkapa kultaisen Rolexin, jotta esteenä oleva virkamies saadaan voideltua suopeaksi.

Toinen muunnelma on tarjota houkuttelevia liiketoimia. Usein huijari on edustavinaan Nigerian valtiota. Tutkijat epäilevätkin, että huijauksissa käytetään apuna korkeita virkamiehiä.

Eräs suomalaisyritys menetti neljä miljoonaa markkaa takuutalletuksiin yrittäessään saada itselleen luvatun 35 miljoonan dollarin tilauksen. Ostajaksi nimettiin Nigerian ilmailuministeriö, joka tarvitsi rakenteilla olevalle kansainväliselle lentokentälle ilmastointijärjestelmän.

Suomalaisosapuoli on yrittänyt saada rahojaan turhaan takaisin jo kolmatta vuotta.

Poliisilla kaksi sekkiä

Kirjeen mukaan sekki on tarkoitettu vastaanottajan kulujen peittämiseksi. Saajaa kehotetaan lähettämään sekki yrityksen pankkiin Lontooseen, jossa se lunastetaan. Lisäksi yritystä pyydetään toimittamaan 20000 dollarin arvoinen näyte-erä yrityksen tuotteista ja ilmoittamaan, millä koneella se tulee.

Tutkijat uskovat, että jatkossa yrittäjälle esitettäisiin erilaisia rahalähetyspyyntöjä kulujen peittämiseksi. Jos kauppoja ei syntyisi, jäisi huijareille joka tapauksessa arvokas tavaraerä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää