Kotimaa

KKO määräsi vankeutta maksukorttipetoksista "Yleinen lainkuuliaisuus edellyttää ehdottomia tuomioita"

Tilaajille

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut ehdottomiin vankeusrangaistuksiin kolme miestä, jotka olivat jättäneet satojen tuhansien markkojen luottokorttilaskut ja luottokauppalaskut hoitamatta.

KKO:n ennakkopäätöksen mukaan yleinen lainkuuliaisuus edellyttää vankeustuomioita. Raastuvassa kolmikko oli saanut ehdolliset rangaistukset.

KKO langetti kahdelle miehelle hieman yli vuoden ja kolmannelle 10 kuukauden vankeusrangaistuksen jatketusta petoksesta. Miehet eivät olleet ennen tätä juttua syyllistyneet rikoksiin.

Holtiton kortinkäyttö ja luottokauppa tapahtui pääasiassa huhti-heinäkuussa 1990. Miehet jäivät pelkästään luottokorttiyhtiöille velkaa yli 400000 markkaa, ja muita velkoja syntyi niin ikään yli 400000 markan edestä.

Miehet hakivat käyttöönsä keväällä 1990 kaikkien suurimpien luottoyhtiöiden kortit ja ryhtyivät tehokkaasti hyödyntämään korttien suomaa maksuaikaa.

Toiminta oli vauhdikasta ja kansainvälistä. 26-vuotias mies käytti Diners Club -korttiaan 117 kertaa muun muassa Helsingissä, Amsterdamissa, Thaimaassa, Dubaissa ja Moskovassa. Mies jätti laskut maksamatta, ja yhtiö sai yli 122000 markan tappiot.

27-vuotiaan miehen Visa-korttia puolestaan käytettiin noin 38000 markan ostoksiin, vaikka luottoraja oli 8000 markkaa. 29-vuotiaan miehen American Express puolestaan oli mukana ainakin 73 ostosmatkalla. Vahinkoa syntyi 72000 markkaa.

Kaikki vahingot eivät syntyneet luottokorttien käytöstä, sillä miehet myös hankkivat Helsingin keskustan liikkeistä satojen tuhansien markkojen arvosta myytävää yritykselleen. Nämäkin laskut jäivät hoitamatta.

Raastuvassa ehdolliset tuomiot

Sen sijaan KKO:n ja Helsingin hovioikeuden mielestä miesten rikokset olivat niin laajoja ja pitkäkestoisia sekä heidän aiheuttamansa vahingot niin suuria, että yleinen lainkuuliaisuus vaatii ehdottomia vankeusrangaistuksia. Miesten on myös korvattava aiheuttamansa vahingot.

Korkeimman oikeuden päätös syntyi äänin 3-2. Ehdottoman tuomion kannalla olivat korkeimman oikeuden presidentti Olavi Heinonen sekä oikeusneuvokset Pirkko-Liisa Haarmann ja Mikko Tulokas . Ehdollisen rangaistuksen puolella olivat oikeusneuvokset Riitta Suhonen ja Ole Roos .

Vähemmistöön jääneiden jäsenten mielestä muutaman kuukauden jatkunut rikoskierre oli johtunut lähinnä ajattelemattomuudesta ja siitä, että tekijöillä oli ollut epärealistisia käsityksiä ja odotuksia liiketoiminnastaan.

Vähemmistön mielestä muun muassa miesten rikokseton tausta ja se, että he ovat nykyisin ansiotyössä, puhuivat sen puolesta, että ehdolliset rangaistukset olisivat riittäneet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää