Kotimaa

Vaikeuksiin joutuneita häipyy tietymättömiin arviolta joka päivä Vuokralaiset hylkäävät asuntoja irtaimistoineen

Tilaajille

OULU-Suomalaisetkin ovat oppineet katoamaan. Arviolta joka päivä luikahtaa yksi velkojien ahdistelema, umpikujaan ajautunut kansalainen vuokranantajien ja viranomaisten ulottumattomiin.

Vuokraisännille nämä teille tietymättömille haihtuvat asukkaat aiheuttavat ylimääräistä työtä. Hylätty asunto pitäisi saada vuokrattua nopeasti uudelleen, mutta kun kadonnutta vuokralaista ei saada haastettua asunto-oikeuteen, häätöpäätöksen saaminen kestää.

Vuokranantajan harmiksi voi jäädä myös asukkaan irtaimisto. Asunnosta on saatettu lähteä salaa vain vaatekassi kainalossa. Muutto paljastuu usein vasta, kun naapurit alkavat ihmetellä ikkunalaudoilla kuihtuvia kukkia, kertyvää postia ja huoneiston hiljaisuutta.

Katoavista vuokralaisista on tullut rasite esimerkiksi Oulun kaupungin vuokra-asunnoissa. Kaupungin asuntoja isännöivän Kiinteistö Oy Oulun Sivakan toimitusjohtaja Risto Korpi kertoo, että salaa muuttaminen alkoi viime vuoden lopulla.

Maan alle menneet vuokralaiset ovat tavallisia, kilttejä kansalaisia, jotka eivät ole keksineet vaikeuksiinsa muuta ratkaisua kuin pakenemisen. Joskus pöydällä on kirje, jossa kerrotaan, että muuta keinoa ei ole; aviopuoliso on häipynyt jo aikaisemmin. Karkuteillä on kokonaisia perheitäkin.

Ongelma on Oulussa jo niin yleinen, että Korpi kuvailee tilannetta "kauniisti sanottuna kaaokseksi". Vuokrarästit pitäisi pitää mahdollisimman pieninä, mutta ei ole olemassa selkeitä toimintaohjeita, miten menetellä kun asunto on hylätty ja irtaimisto jätetty.

Nyt jokainen tapaus tutkitaan Oulussa erikseen. Lukko sarjoitetaan uudelleen, isännöitsijä käy todistajien kanssa valokuvaamassa asunnon ja tavarat kannetaan kaupungin varastoon.

Muissa kaupungeissa isännöitsijät ovat ottaneet tiukan linjan katoaviin vuokralaisiin. Kaikki tapaukset viedään mahdollisimman nopeasti asunto-oikeuteen, vaikka katoajan olinpaikka ei olisikaan tiedossa.

Etelässä tiukka linja

Esimerkiksi Vantaalla arvioidaan, että kaupungin vuokra-asunnoista on häipynyt vähin äänin muuttoilmoitusta tekemättä vuodessa noin 50 vuokralaista. Talouspäällikkö Jukka Horsmalahti sanoo, että kolmannen erääntyneen vuokran jälkeen asukas saa haasteen asunto-oikeuteen. Asunnot otetaan myös haltuun heti, kun hylkääminen on huomattu.

"Hylkäämisen perusteeksi riittää, kun asunnosta on otettu mukaan aterioimis- ja yöpymisvälineet", Horsmalahti sanoo.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa salamuutot ovat lisääntyneet hieman, mutta karkulaisten kokonaismäärä ei ole kovin suuri. Esimerkiksi Pihlajiston Kiinteistöihin kuuluvista asunnoista on haihtunut jälkiä jättämättä tänä vuonna kolme vuokralaista.

Uusirtolainen asuu toisten nurkissa

Pakoilevat pikkuliikemiehet taas muuttavat Suomenlahden toiselle puolelle.

"Virossa asuminen alkaa olla meille jo melkoinen riesa", haastemies Arvi Hietala myöntää.

Risto Korven kokemusten mukaan uusirtolaiset kiertävät sukulaisten luona Suomessa ja Ruotsissa. Joskus maan alle painuneet paljastuvat sattumalta. Leirintäalueen valvojat alkavat ihmetellä, kun kouluikäisten lasten kanssa lomaileva perhe jää asumaan alueelle kesken lukuvuoden viikkokausiksi. Tarkistussoittojen jälkeen selviää, että perhe on matkalla väärällä nimellä.

Ilmaan haihtuneen kansalaisen liikkeistä ei saa tietoja edes viranomaisten rekistereistä. Nämä avautuvat vasta, jos on epäilyjä vakavasta rikoksesta. Myös vaitiolovelvollisuus sitoo; sosiaaliluukulla käyneestä asiakkaasta ei saa kertoa häntä tavoittelevalle isännöitsijälle.

"Poliisi saa kyllä tietoa, mutta kevyemmissä jäljittämistapauksissa olisi apua, jos muuttoilmoituksen tekemistä valvottaisiin entiseen tapaan", Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisimestari Kari Myllyniemi arvelee.

"Aikaisemmin talonomistajan oli rangaistuksen uhalla ilmoitettava kaikki talossa asuvat viranomaisille."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää