Kotimaa

Saastunut maa-aines voidaan betonoida ja käyttää uudelleen Laitilan myrkkymaa katoaa kaatopaikan pohjaksi

Tilaajille

LAITILA - Sähköpylväitä kyllästettäessä saastunut maa-alue puhdistetaan Laitilassa uudella ekobetonointitekniikalla. Saastunut maa-aines käytetään käsiteltynä uudelleen Uudenkaupungin kaatopaikan lietteenkäsittelyalueen pohjarakenteeksi.

Laitilan Sähkö Oy:n kyllästyslaitoksen maaperä Untamalan kylässä todettiin saastuneeksi 1990. Maan pintakerroksen arseeni-, kromi- ja kuparipitoisuudet olivat laitoksen alueella huomattavasti normaalipitoisuuksia suuremmat. Lisäksi saastunut kyllästysalue sijaitsi soramaastossa tärkeäksi luokitellulla pohjavesialueella. Kyllästyslaitos on toimi 1957-1991.

Laitilan ympäristönsuojelulautakunta velvoitti tammikuussa Laitilan Sähkö Oy:n poistamaan likaantuneen maa-aineksen Untamalan kylässä sijainneelta kyllästyslaitokselta ja toimittamaan sen betonoituna erikseen hyväksyttyyn paikkaan.

Kyllästämön maaperän saneeraus aloitettiin runsas viikko sitten. Saastunutta maata on kaivettu ylös noin 80 metriä pitkällä ja 7 metriä leveällä alueella. Saastetta on roiskunut pylväistä maahan, kun niitä on käsitelty ja kuljetettu liukuhihnalla.

Maata kuoritaan aina parikymmentä senttiä kerrallaan. Vielä jäljelle jääneitä saastemääriä mitataan erityisillä mittareilla.

Pahiten saastunutta maa on ollut kyllästyssäiliön kohdalla. Siinä kohdassa altaassa todettiin hiushalkeamia, ja kyllästysainetta oli päässyt vuotamaan maahan yli kolmen metrin syvyyteen asti.

Myrkkymaa käsitellään liukenemattomaksi

Betonointikoneessa syntynyt massa kuljetetaan 15 kilometrin päähän Uudenkaupungin Munaistenmetsän kaatopaikalle. Levitetyn massan päälle rakennetaan kompostointirakennus.

Untamalan kaivualue täytetään ja tasoitetaan saastuneen maan kaapimisen jälkeen.

Lohja Oy:n ja VTT:n kehittämä, osin ympäristöministeriön rahoittama uusi ekobetonointimenetelmä pienentää merkittävästi pohjavesien ja vesistöjen saastumisriskiä.

Betonoidut materiaalit voidaan parhaimmillaan käyttää hyödyksi, mikä voi alentaa merkittävästi käsittelykustannuksia.

Ekobetonia voi käyttää vaikkapa meluvalleihin

Ensin etsitään ekobetoniin oikeat side- ja lisäaineet, jotta haitallisten aineiden liukoisuus saataisiin mahdollisimman pieneksi ja löydettäisiin sopivat betonin tekniset ominaisuudet. Sopivan reseptin räätälöinti vie noin kuusi kuukautta.

Saastunut maa kaavitaan ylös riittävän laajalta alueelta ja esikäsitellään tarvittaessa murskaamalla tai seulomalla. Tämän jälkeen se sekoitetaan sideaineen, veden ja lisäaineiden kanssa ekobetoniksi, joka voidaan siirtää hyötykohteeseen tavallisen kuorma-auton lavalla. Perillä massa voidaan levittää normaalilla maanrakennuskalustolla.

Ekobetonin käyttö on aloitettiin Suomessa kolme vuotta sitten, ja ekobetonia on käytetty tähän mennessä kymmenessä kohteessa. Laitilassa puhdistuksen ja betonoinnin maksaa sähköpylväitten käsittelyn tehnyt Laitilan Sähkö Oy.

Ympäristön saastuttanut yritys on kuitenkin usein mennyt konkurssiin, jolloin puhdistus joudutaan toteuttamaan valtion ja kunnan rahoilla.

Saastuneita alueita voi olla 10000

Muutaman tuhannen paikan epäillään saastuneen, ja mittauksissa saastuneiksi on todettu muutama sata paikkaa.

Maaperän saasteongelmat ovat vielä huomattavasti suurempia entisen Neuvostoliiton tehdasalueilla.

Wihlmanin mukaan puhdistustyöt Suomessa pyritään aloittamaan kaikkein kiireellisimmissä kohteissa eli pintavesien lähellä ja vesistöjen varrella paikoissa, joissa yhdyskuntien vedenhankinta saattaa vaarantua.

Laitilassa nyt betonoitavan massan määräksi on arvioitu noin 400 kuutiota. Pahimmilla kyllästämöalueilla maata joudutaan puhdistamaan jopa 20000 kuutiota.

Maan puhdistus ja ekobetonointi Laitilassa tulee maksamaan noin 150000 markkaa eli vähän alle 150 markkaa tonnilta.

Puhdistustyö on Lohja Oy:n ympäristöteknologian yksikön tekniikan lisensiaatti Martti Kepon mukaan hankalaa myös siksi, että "saastunut maa ei haise, maistu tai näy". Niinpä sitä pitää mitata kaivauksien edistyessä erillisellä kannettavalla mittarilla. Kuorittu maa pitää vielä jälkikäteen testata kontrollimittauksilla.

ANTTI JOHANSSON / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää