Kotimaa

Hasiksen taka- varikot kuusin- kertaistuneet Poliisipula vähentää kiinnijäämisriskiä, pelkästä käytöstä ei yleensä saa syytettä

Tilaajille

Hasiksen ja amfetamiinin takavarikot ovat moninkertaistuneet tämän vuoden aikana. Hasista takavarikoitiin tammi-maaliskuussa yli kuusi kertaa niin paljon kuin viime vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena. Takavarikoidun amfetamiinin määrä kolminkertaistui.

Keskusrikospoliisi (krp) arvioi, että takavarikkovauhti pysyy loppuvuoden samana, eli huumeita tulisi Suomeen aiempaan verrattuna moninkertainen määrä. Yleinen arvio on, että vain kymmenen prosenttia kaikista huumetapauksista paljastuu.

Samaan aikaan kiinnijäämisriski huumausaineen käytöstä on poliisivoimien supistuksen vuoksi vähentynyt. Poliisi ei enää ehdi puuttua kadulla tapahtuvaan avoimeenkaan huumeiden käyttöön.

Myös syyttäjät noudattavat huumausainerikoksissa aikaisempaa lievempää linjaa. Yleensä pelkästä käytöstä ei enää nosteta syytettä.

Oikeusministeriön tietohallintayksikön kokoamien lukujen perusteella voidaan arvioida, että huumausainerikoksissa tehdään tänä vuonna viitisensataa syyttämättäjättämispäätöstä, kun viime vuonna määrä oli noin 300 ja toissa vuonna 239.

Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana on tietohallintayksikön arvion mukaan koko maassa tehty huumerikoksissa syyttämättäjättämispäätöksiä lähes saman verran kuin koko viime vuonna.

Esimerkiksi Helsingissä tehtiin viime vuonna huumerikoksissa 42 syyttämättäjättämispäätöstä ja tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 27, Lahdessa viime vuonna yksi ja tänä vuonna ensimmäisen puolen vuoden aikana 21, Tampereella viime vuonna viisi (19), Turussa 33 (25), Espoossa 15 (14) ja Vantaalla 13 (19).

Syyttäjien valtaa syytteen nostamisessa lisättiin vuoden 1991 alusta. Harkintaoikeus koskee kaikkia rikoksia, ja sen tavoitteena on kohdella erityisesti nuoria rikoksentekijöitä aikaisempaa inhimillisemmin.

Resurssipula vähentää valvontaa

Naulapään mukaan käyttäjien kiinnisaamiseen olisi uhrattava aikaa ja poliisin pitäisi puuttua myös käyttöön.

Myös tuomioistuinkäytännön pitäisi Naulapään mukaan toimia samoilla linjoilla. "Toivoisin, että syyttäjät harkitsevat näitä tapauksia ennakkoehkäisyn kannalta ja puuttuisivat myös käyttötapauksiin." Poliisin toimintaresursseja jaettaessa pitäisi ottaa huomioon, että muu rikollisuus on vähenemässä, mutta huumerikollisuuden määrä on kasvussa, Naulapää huomauttaa.

Toisesta kerrasta syytteeseen

Hän ei ryhdy arvioimaan, vaikuttaako lieventynyt linja huumeiden käytön yleistymiseen. "Saattaa olla, että kun joku kertoo, ettei käytöstä tullutkaan syytettä, joku toinen saattaa innostua. Mutta se ei poista tosiasiaa, että henkilö on syyllistynyt rangaistavaan tekoon. Jos hän jää uudelleen kiinni, todennäköisesti hän joutuu syytteeseen." Norosen mielestä yhteiskunnassa pitäisi laajasti keskustella, millainen uhka poliisin resurssien supistaminen on yhteiskunnan toiminnalle.

Krp: Lievä linja lisää käyttöä

Hänen käsityksensä mukaan tiukempi linja olisi ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää, pienetkin tapaukset pitäisi tutkia ja viedä oikeuteen.

Poliisin kenttätoiminnalla on Turkaman mielestä keskeinen asema huumeiden käytön leviämisen ehkäisyssä. Jos poliisi keskittyy vain suurten huumeliigojen kiinnisaamiseen, poliisi ei enää hahmota kokonaisuutta, Turkama sanoo. Maailmalta ja kokemuksesta tiedetään hänen mukaansa, että käytön torjunta ja siihen puuttuminen on ratkaiseva osa huumeiden torjuntaa.

"Nyt on korkea aika miettiä huumepoliisin työn eriyttämistä. Huumepoliisilla on kädet täynnä työtä isojen juttujen selvittelyssä, ja on tietysti suuri kiusaus helpottaa työpaineita katutasolla. Poliisin muiden yksiköiden pitää siksi hoitaa katutason huumerikokset", Turkama sanoo.

Poliisi ei kerkiä joka paikkaan

"Kysymys on pitkälti poliisin voimavaroista. Käytäntö on viemässä siihen, että varsinainen huumepoliisin työ sitoo voimavarat, eikä huumepoliisi ehdi kentälle." Yleisön huumeilmiantoihin poliisi ei yleensä enää ehdi puuttua. Järjestyspoliisia on kuitenkin valmennettu ja koulutettu kenttätöihin ja vastuuta katutason huumevalvonnasta on siirtynyt järjestyspoliisille, Paakkala sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää