Kotimaa

Kolme viikkoa yhtä juhlaa

Tilaajille

Helsingin Juhlaviikot järjestetään nyt 25. kerran, mutta merkkivuosi ei suuremmin näy ohjelmassa. "Se näkyy vuoden teemassa Finlande Internationale eli Kansainvälinen Suomi", sanoo Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Veijo Varpio .

Teema juontaa juurensa Suomen 75-vuotisjuhlaan ja haluun osoittaa, että Suomi on kansainvälisesti korkeatasoisten taiteilijoiden maa. Kotimaisten esiintyjien osuus ei kuitenkaan ole aiempaa suurempi.

Myös taiteenlajien suhteet ovat jokseenkin ennallaan. Helsingin Juhlaviikot syntyi jatkamaan Sibelius-viikkojen perinnettä, joten klassisella musiikilla on yhä vankka jalansija.

Jo perinteiseksi käynyttä rockin tilausteosta ei tänä vuonna kuulla lainkaan, mutta Varpio lupaa sen olevan mukana tulevina vuosina. Tällä kertaa hanke kariutui lähinnä siihen, ettei televisiointi järjestynyt.

Musiikin tilausteoksia on muutenkin tavallista vähemmän. Ohjelmistossa on kuitenkin paljon sellaista, mitä ei ole aiemmin kuultu Suomessa. Esimerkiksi 31. 8. Leif Segerstam johtaa kaupunginorkesterin konsertin, jossa kuullaan mm. itävaltalaisen Hans Rottin E-duuri-sinfonia. Säveltäjä kuoli, ennen kuin yhtään hänen teoksistaan esitettiin, mutta Mahler on ottanut niistä suoria vaikutteita omaan musiikkiinsa.

Veijo Varpio toivoo, että yleisö olisi avointa uusille nimille, esimerkiksi "todelliselle suurkyvylle" Marek Janowskille, joka tulee johtamaan Radion sinfoniaorkesteria 2. 9.

Kun toiminnanjohtajaa pyytää luettelemaan viisi ehdotonta vetonaulaa, hän mainitsee ensiksi Ruotsin radion sinfoniaorkesterin konsertit 3. 9. ja 4. 9. Seuraavaksi tulevat mieleen 24. 8. avajaiskonsertti, jossa soittaa Helsingin kaupunginorkesteri, sekä Avanti-orkesterin konsertti 11. 9.

Varpio haluaa nostaa esiin myös tanssiohjelmiston kokonaisuudessaan. Saksalaisen Susanne Linken, maailman huipputason koreografin, teos Ruhr-Ort nähdään 30. 8. ja 31. 8. Mielenkiintoisia vertailukohteita tarjoavat Liisa Ruuskasen tilausteos 27., 28. ja 29. 8. sekä Ingun Björnsgaard Dance Companyn esitys (2. 9. ja 3. 9.), joka voitti viime vuonna pohjoismaisen uuden tanssin koreografiakilpailun.

Lisäksi "ehdoton must" on 6. 9. ja 7. 9. ruotsalais-hollantilaisen musiikkiteatteriryhmän teos Sarajevo, City of Sevdah.

Varpion suosikkilista ei jää viiteen. Hän haluaa kehua pianistilegenda Friedrich Guldaa, joka esiintyy 9. 9. Helsingin kaupunginorkesterin kanssa Mozartia ja jazzia yhdistävässä konsertissa. Maininnan saa myös Zeitgeist-paneelin päivä 11. 9.

Loppuunmyytyjä ovat jo esimerkiksi Jessye Normanin ja Cecilia Bartolin konsertit. Lippuja saattaa kuitenkin saada vielä ovelta.

Kuvataiteen päätapahtuma on vuoden taiteilijan Silja Rantasen näyttely Taidehallissa, mutta kiintoisa on myös 25. 8. avautuva Transit, joka esittelee nykytaidetta Kansallismuseon kokoelmien keskellä.

Yleisötulvia on taatusti odotettavissa ensi torstain Taiteiden yönä 26. 8., jolloin toistasataa ilmaistapahtumaa houkuttelee kävijöitä. Ruuhkien lievittämiseksi tapahtuma-aluetta on nyt laajennettu Töölönlahdelle.

Päivi Syrjänen

teja, teatteria, tanssia, näyttelyitä. Ohjelma ja pääsyliput mm. Lippupalvelusta ja VR-Matkapalvelusta. Taiteiden yö to 26. 8. Ilmaistapahtumia pitkälle yöhön asti. Ohjelman voi noutaa Akateemisesta kirjakaupasta, Jugendsalista ja Helsinki-tiedotuksesta sekä kaupunginteatterista ja Finlandia-talosta.

Syntisen juhlinnan seuraukset: Lucas van Leydenin "Loot ja hänen tyttärensä" (1520) Sodoman ja Gomorran hävityksen keskellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää