Kotimaa

Ruotsalaisvankila täynnä toimintaa

Tilaajille

TUKHOLMA - Österåkerin vankilassa Tukholman lähellä avattiin ensimmäinen huumeeton yksikkö viisitoista vuotta sitten. Sen jälkeen toiminta on jatkuvasti laajentunut, ja marraskuussa aloittaa toimintansa vankilan seitsemäs huumeeton osasto. Yhdessä osastossa on 12 vankia.

Ruotsissa on useita muitakin vankiloita, joissa on huumeettomia osastoja. Österåkerin vankilan henkilökunta ja vangit vakuuttavat kuitenkin ponnekkaasti, että ainoat todella huumeettomat osastot ovat Österåkerissa; kaikissa muissa vankiloissa liikkuu heidän mukaansa runsaasti huumeita.

Österåkeriin päästäkseen vangin täytyy itse hakea sinne. Kaikille halukkaille ei riitä tilaa, vaan vankilanjohtaja AnnBritt Grünewaldin vankilaan pääseminen riippuu paljolti siitä, millaisia tyyppejä kulloinkin tarvitaan.

"Ryhmän täytyy olla toimiva"

Kaikki Österåkerin vangit ovat miehiä, ja heidän ikänsä vaihtelee parikymppisistä viisikymppisiin.

"Tietysti tänne tulevien pitää olla narkomaaneja. Tänne tosiaan hakee paljon muita, koska heidän mielestään meidän toimintamme on sen verran hyvää. He eivät voi ymmärtää, miksi pitää olla narkomaani päästäkseen tänne", Grünewald selvittää.

Vangit työskentelevät joko verstaassa tai ompelimossa, ja heillä on mahdollisuus opiskeluun. Lisäksi heillä on oman osastonsa kanssa erilaista toimintaa, mm. ryhmäkeskusteluja. Harrastusmahdollisuuksiin on panostettu erityisesti.

"Narkomaaneillahan ei ole lainkaan vapaa-ajan harrastuksia, ja kun he lopettavat huumeiden käytön, he saavat yllättäen suuren määrän vapaa-aikaa. Sen takia meillä on monia eri mahdollisuuksiaa: on punttisalia, juoksua, lentopalloa, tanssia, golfia, kielikursseja, kitarakursseja, teatteripiiri", Grünewald luettelee.

Vierailuajat ovat Österåkerissa pidemmät kuin muissa vankiloissa: lauantaina ja sunnuntaina vieraita saa ottaa vastaan lähes koko päivän. Grünewaldin mukaan vierailuilla on tärkeä merkitys vangeille.

"Tärkein edellytys vangin onnistumiselle vapautumisen jälkeen ei ole työ tai asunto, niin kuin monet luulevat, vaan sosiaalinen verkosto. Ilman sitä kukaan ei tule toimeen." "Kaikkein paras ryhmä on primaariryhmä eli oma perhe, omat sukulaiset. Sen takia meille on tärkeää, että täällä on hyvät vierailumahdollisuudet."

Huumeettomuutta testataan päivittäin

Suomalaissyntyinen ylivartija Tarja Myllyaho kertoo, että joka aamu ja jokaisen loman jälkeen vangit antavat henkilökunnan valvonnassa virtsanäytteen. Näytteen ottamisen ajaksi he riisuutuvat kokonaan alastomiksi.

Positiivisen näytteen antanut joutuu heti ulos vankilasta - tosin sen enempää Grünewaldin kuin Myllyahon mieleen ei tule yhtään kiinnijäänyttä.

"Viihdyn hävyttömän hyvin"

Mattias alkoi suorittaa nelivuotista vankeusrangaistustaan Norrtäljen vankilan huumeettomalla osastolla. Hänen mukaansa huumeettomuus Norrtäljessä oli lähinnä näennäistä ja testit tehtiin miten sattuu. Norrtäljessä henkilökunta ei Mattiaksen mukaan kontrolloinut, tuliko virtsanäyte vangista itsestään vai hänen taskussaan olleesta pullosta. Vankeja ei liioin testattu joka päivä, vaan satunnaisesti.

"Jonain päivänä nimi oli taululla ja silloin piti antaa testi. Jos maanantaina antoi näytteen, tiesi, ettei ainakaan tiistaina ja keskiviikkona ole koetta." Mattias kertoo viihtyvänsä loistavasti Österåkerissa.

"Viihdyn täällä hyvin - hävyttömän hyvin istuakseni vankilassa", hän virnistää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää