Kotimaa

Lappeen- rannan nuoret kunnostavat huonekaluja Työpaja korjaa ja myy

Tilaajille

LAPPEENRANTA - Nuoret korjaavat vanhoja huonekaluja Lappeenrannan kaupungin työpajassa. Töitä pajalle tarjotaan enemmän kuin pieni joukko ehtii tehdä, ja myyntinäyttelyssä värikkäät huonekalut vietiin käsistä.

Nuoret korjasivat ensin asiakkaiden laskuun, kunnes keksittiin ryhtyä korjaamaan kierrätyskeskukseen tuotuja huonekaluja. Myyntinäyttely pidettiin kierrätyskeskuksessa.

Alun perin ajateltiin, että värikkäiksi kunnostetut huonekalut päätyvät nuorten asuntoihin, mutta melkein kaikki sohvat, tuolit, hyllyt ja pöydät ostettiinkin keski-iän ylittäneiden asuntoihin. Hanketta vetävän opiskelija Satu Musakan mukaan hinnat vaihtelivat muutamasta satasesta vajaaseen tuhanteen markkaan.

"Nuorten työllistämistoimintaa kierrätyskeskuksen yhteydessä voisi ylläpitää vaikkapa yhdistys, jos vain kaupunki järjestäisi riittävän isot tilat ja työkaluja", ehdottaa kierrätyskeskuksen työnjohtaja Jouko Nykänen . "Eikä se maksaisi kaupungille paljon." Nuoriso-ohjaaja Irmeli Lind haluaa virheiden välttämiseksi kehittää toimintaa pienin askelin. "Tulevaisuudessa meillä voisi olla toimintaa varten omat, isommat tilat ja paljon enemmän nuoria töissä." Lind muistuttaa, että työpaja on myös kasvatusta ja koulutusta, vaikka se kaupungin nuorisotoimeen kuuluukin. "Moni keväällä työpajassa olleista on hakeutunut ja päässyt koulutukseen." Velvoitetyöllistettävien lisäksi pajassa on ollut nuoria, joiden työllistämisestä valtio maksaa työllistämisavustusta.

"Ensi talousarvioon laskin, että kaupungille jää maksettavaksi kymmenen nuoren työllistämiseksi noin 70000 markkaa", Irmeli Lind sanoo.

Kaupungin maksuosuus kasvaa Lindin mukaan huimasti heti, jos joku nuorista ei saa valtion työllistämisavustusta.

Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimen työpaja on maan nuorimpia ja pienimpiä. Jonkinlainen työpaja on lähes joka kaupungissa ja muutamassa kunnassakin. Kehittyneintä toiminta lienee Jyväskylässä. Lindin mukaan Lappeenranta on ottanut mallia lähinnä Mikkelistä.

Lappeenrannan paja on toiminut vuoden alusta, ja tällä hetkellä puolen vuoden työsuhteessa on kymmenen nuorta ja kaksi ohjaajaa. Yhdeksällä nuorista on takanaan yli vuoden työttömyys.

Muurarin koulutuksen saanut Pasi Vuorela , 21, ehti olla työttömänä yli vuoden ennen kuin pääsi pajaan. "Kävin itse kysymässä tänne ja pääsin." Keväällä erikoismaalariksi ja verhoilijaksi valmistunut Soile Miettinen , 20, ehti olla työttömänä vain kesän.

Jyrki Kauppi , 21, joutui kortistoon suoraan varusmiespalveluksesta. "Nyt olen kertonut hommasta kavereillekin, ja heitäkin kiinnostaa." Töitä on jonotuslistalla kuukaudeksi eteenpäin, nuoriso-ohjaaja Irmeli Lind iloitsee.

Moni huonekalujaan kunnostettavaksi tuova asiakas tuo tarvikkeetkin mukanaan. Riku Ala-Pölläsen anopin kahden 1800-luvun tuolin kunnostus olisi maksanut liikkeessä tuhansia. Nuorten työpajassa summasta sai ottaa nollan perästä pois.

JUKKA GRÖNDAHL / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää