Kotimaa

Historiantutkija Kimmo Rentolan arvio syksyn 1940 tapahtumista: Stalin yritti NKVD:n avulla liittää Suomen Neuvostoliittoon

Tilaajille

MOSKOVA - Neuvostoliitto ryhtyi elokuussa 1940 laajaan operaatioon, jonka tavoitteena oli liittää Suomi siihen, sanoi tutkija Kimmo Rentola Moskovassa Suomen ja Venäjän historiantutkijoiden symposiumissa.

Liittämisoperaation sai hoitaakseen NKVD eli sisäministeriö ja salainen poliisi. Josif Stalin syrjäytti Kominternin ja Skp:n elokuun lopussa Suomen asioista ja NKVD sai niistä vastuun, sanoi Rentola johtopäätöksenään vanhojen tietojen ja uusien paljastuneiden asiakirjojen yhteensovittelemisesta.

Moskovan symposiumin yhtenä teemana oli Komintern, Skp ja Neuvostoliitto 30-luvulta sodan loppuun. Joka toinen vuosi pidettävän symposiumin venäläiset osanottajat olivat tällä kertaa lähinnä kommunistipuolueiden järjestön Kominternin tuntijoita.

"Tulee sääli sitä tuhlattua aikaa, joka menneinä vuosina on käytetty Kominternin tutkimiseen, koska pidimme Kominterniä suurena poliittisena järjestönä", valitteli professori F .I .Firsov .

Komintern vainosi kommunisteja

Firsovin mukaan Kominternin työnä oli edistää ulkomaisten kommunistien vainoja jopa siten, että kun nämä oli kertaalleen saatu kidutusten jälkeen tunnustamaan yhdet rikokset, syytteet mitätöitiin ja kidutukset aloitettiin uudelleen, jotta saatiin uudet tunnustukset aiotuista terroriteoista nimenomaan neuvostojohtoa vastaan. "Siitä seurasi usein luoti niskaan tai pitkiä vankeusrangaistuksia", Firsov sanoi.

Rentola ehdotti luopumista puhtaasti poliittisesta historiankirjoituksesta Stalinin vainojen osalta ja sovellettavaksi niihin sotahistorian menetelmiä. "On erittäin vaikeaa tutkia viileästi tapahtumia, joissa tapettiin niin monia miljoonia ihmisiä. Stalin kävi sotaa neuvostomaassa ja sitä pitäisi selostaa ja tutkia sotahistorian tavoin. Olisi tutkittava tavoitteita, taktiikkaa ja tekoja kuten sotaa tutkitaan."

Skp:n toiminta pysähtyi 1938

Skp:stä jäi jäljelle vain Otto Ville Kuusisen pieni ryhmä, joka pelastui tuholta viivytysten aiheuttamasta sattumasta. Se pidettiin pitkään tutkimusten kohteena, se joutui vaikenemaan ja eristyksiin, mutta se säilyi varalla muita tarkoituksia varten, Rentola huomautti.

Kuusisen ryhmän pelasti se, että syksyllä 1938 Stalin oivalsi, ettei hänen ole helppo selviytyä tavoitteestaan Suomen suunnalla. Vuoden eristyksen jälkeen Kuusisen ryhmää alettiin elvyttää keväällä 1939 ja vihdoin 28. syyskuuta 1939 Kuusinen sai takaisin oikeuden olla yhteydessä Suomeen. Rentola huomautti sen tapahtuneen samana päivänä, jolloin Saksan ulkoministeri Ribbentrop oli toisen kerran Moskovassa tekemässä lopullista sopimusta Euroopan jaosta.

Komintern elvytti Kuusisen ryhmää ja Terijoen hallitus muodostettiin Kominternin virkailijoista lisättynä yhdellä karjalaisella ja yhdellä sotilaalla, Rentola totesi.

Talvisodan jälkeen Komintern yritti kolme kertaa elvyttää Skp:n. Uusi näyttävä alku tapahtui elokuun alussa 1940, jolloin Kuusinen sai taas oikeuden olla yhteydessä tyttäreensä ja ryhtyä laatimaan ohjelmia. Tämä kehitys katkesi tuoreeltaan elokuun lopussa, jolloin Komintern ja Skp syrjäytettiin Suomen asioiden hoidosta eikä Hertta Kuusinen saanutkaan jatkaa kirjeenvaihtoa isänsä kanssa. Suomen asiat siirtyivät NKVD:lle eli salaiselle poliisille, äskettäin lakkautetun KGB:n edeltäjälle.

Monista eri lähteistä tiedonpalasia koonnut Rentola kertoi, että elokuussa 1940 NKVD aktivoitui suuresti Suomessa ja monet toimet viittasivat yritykseen liittää Suomi Neuvostoliittoon. NKVD värväsi paljon henkilökuntaa Suomeen ja lähetti maahan syyskuussa kolme huippumiestään. Suomessa se haki palvelukseensa aiempia yhteyshenkilöitään ja etsi uusia.

Molotov kävi Berliinissä marraskuussa pyytämässä Hitleriltä lupaa Suomen ongelman lopulliseen ratkaisuun, mutta Neuvostoliitto oli myöhässä. Saksa oli luopumassa Ribbentrop-Molotov-sopimuksesta.

Rentola kertoi saaneensa teorialleen vahvistusta Moskovan avatuista arkistoista, joiden avulla "asian pystyy paremmin kiinnittämään NKVD:hen".

Tapahtumaketju on Rentolan mukaan tyypillinen Neuvostoliiton politiikassa: Kun linja muuttui, vaihdettiin toteuttavaa organisaatiota. Suomenkin suunnalla myöhemmin taas Komintern ja Skp palasivat rooleihinsa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää