Kotimaa

Venäjän takuut nopeuttavat ympäristöinvestointeja Murmanskiin rakennetaan ydinjätteen käsittelylaitos

Tilaajille

Venäjä antaa valtiontakuut lainoille, joita tarvitaan Suomen lähialueilla olevien ympäristöinvestointien rahoittamiseksi. Venäjän hallitus lupaa hankkeille myös muita etuja. Tähän asti rahoitusongelmat ovat estäneet hankkeiden etenemisen.

Venäjän ympäristö- ja luonnonvarainministeri Viktor Danilov-Daniljan ja ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen (kok) allekirjoittivat sopimuksen lähialueiden ympäristöinvestointien toteuttamisesta perjantaina Helsingin Säätytalossa.

Pietariin ongelmajätelaitos

"Laitokset pitää sijoittaa sinne, missä jätteet syntyvät", Danilov-Daniljan sanoi. Hän arveli Venäjän voivan lopettaa ydinjätteiden mereendumppauksen jo ensi vuonna. Murmansk ja Vladivostok ovat Venäjän laivaston ydinsukellusveneiden pääsatamia.

Sopimuksessa määritellään ympäristöhankkeiden toteuttamisjärjestys. Ensimmäiseksi rakennetaan Pietariin ongelmajätelaitos ja lounainen jätevedenpuhdistamo viemäreineen.

Laatokan ja Itämeren vettä saastuttavissa Leningradin alueen suursikaloissa ja -kanaloissa sekä Pitkärannan ja Svetogorskin sellutehtaissa otetaan käyttöön uutta ympäristöteknologiaa.

Sopimuksessa mainitaan myös Karjalan kannaksen maankäytön suunnittelu, jolla yritetään varmistaa muun muassa luonnonsuojelualueiden säilyminen. Kostamukseen asennetaan rikinpoistolaitteet nopeasti, jolloin Suomen puolelle päätyvä hapan laskeuma pienenee.

Kuolan tarjouskilpailu päättyy ensi viikolla

Suomen valtio avustaa hankkeita maksamalla korkeintaan puolet hankkeen valuuttakustannuksista. Lisäksi edellytetään, että hanke toteutetaan pääosin paikallisin voimin. Venäläisten huolehdittavaksi jää noin 75 prosenttia kustannuksista.

Ydinjätteen viennistä neuvoteltava yhdessä

Loviisan ydinvoimalan korkea-aktiivisen ydinjätteen vientiä Tsheljabinskiin Majakin jälleenkäsittelylaitokselle Danilov-Daniljev kommentoi sanomalla, että IVO on sopinut jätteen palautuksesta entisen Neuvostoliiton kanssa ja Venäjä on ottanut vastatakseen Neuvostoliiton sopimuksista. "Venäjä ei voi yksipuolisesti purkaa sopimusta, vaan asiasta on neuvoteltava yhdessä." Danilov-Daniljev vastasi myös Lääkärien Sosiaalinen Vastuu ry:n kirjelmään, jossa suomalaislääkärit ilmaisivat huolensa Tsheljabinskin alueen Musjumovan kylän asukkaiden terveydentilasta ja ehdottivat evakuointia.

Danilov-Daniljevin mukaan Venäjällä Tshernobylin ja muiden ydinonnettomuuksien jälkiseurauksia hoitaa ministeriön oikeuksin varustettu Tshernobyl-komitea, johon suomalaislääkärit voivat ottaa yhteyttä. Yhdistyksen ehdottamiin toimiin on alueella ryhdytty jo, tosin evakuoinnista ministeri ei tiennyt.

"Olette tervetulleita osallistumaan jälkiseurausten hoitamiseen", ministeri totesi ja lupasi auttaa yhteyksien luomisessa. "Olemme yhteistyössä jo norjalaisten ja saksalaisten kanssa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää