Kotimaa

Keidas kurjuuden keskellä

Tilaajille

'Uiminen on kuin palaisi kohtuun takaisin." Ystävättären sanat tulevat mieleen keskellä Rautatientoria, kun taivas vihmoo räntää ja kurkkukipua. Ateneumin kohdalla vanha popliinitakki väsähtää lopullisesti, ja viima tunkeutuu sumeilematta ytimiin saakka.

Kurjuutta on paettava, mutta minne? Etelänmatka vaatii aikaa ja rahaa eikä kylpyläloma kotimaassakaan ilmainen ole.

Vasta liikennevaloissa välähtää, että pelastus sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä - Yrjönkadulla.

Yrjönkadun uimahallin portaikossa lemahtaa kloori. Himouimarille sen kutsu on vastustamaton: heti altaaseen!

"Päivää tytöt ja tervetuloa", toivottaa uimahallivalvoja ison altaan eteisessä. Yrjönkadulla kaikki naiset ovat tyttöjä ja miehet poikia, iästä riippumatta.

"Mutta Leilahan on laihtunut!" huutelee vakioasiakas kahvilähettämöön; tuttujen kävijöiden kanssa henkilökunta vaihtaa kuulumiset.

Valvoja saattaa vieraan hyttiin, joka on erotettu käytävästä sinisellä verholla. Sisällä on kaksi puhtain lakanoin sijattua metallivuodetta sekä vohvelikankainen pyyhe ja kylpytakki. Rahat ja arvoesineet lukitaan puisiin pöytälaatikoihin. Uimapukua Yrjönkadulla ei tarvita, sillä siellä uidaan alasti. Naiset ja miehet vierailevat talossa eri aikoina.

Hytissä saa riisuutua kaikessa rauhassa. Pian viimeinenkin mielikuva loskakelistä unohtuu kosteana vaatepartena hytin naulakkoon.

Puulämmitteisessä saunassa löylyä heitetään uunia muistuttavaan luukkuun. Lauteilla viihdytään, välillä pistäydytään altaassa ja palataan takaisin. Jotkut vuokraavat pesijän - miehet useammin kuin naiset.

Yrjönkadulla ei kylvetä tuppisuina, vaan ventovieraatkin puhuvat toisilleen.

"Täällä on ilo olla nainen!" ylistävät opiskelijat Anu Laurila ja Katriina Tolvanen . He pitävät siitä, että uimahallissa käy kaikenkokoisia, -näköisiä ja -mallisia naisia. Yrjönkatu ei ole niitä paikkoja, joissa toisten vartaloita silmäillään arvostelevasti.

Tytöt eivät mielellään ui muualla, sillä uimapuku tuntuisi luonnottomalta. Yrjönkadulla voi myös valita vauhdin mielialan mukaan, kohottaa kuntoa tai lillutella. Paikan nuhjuisuus kuuluu asiaan.

"Steriilinnäköisiä uimahalleja riittää." Laurila on jo kolmannen polven Yrjönkadun-kävijä, sillä hänen vaarinsa juhli siellä maisterinpapereitaan 1930-luvulla. Siihen aikaan oli hienoa, kun opiskelija pystyi kerrankin tilaamaan itselleen kahvin ja pullan.

Ison altaan sali häikäisee kauneudellaan - kaaret ja kaakelit muistuttavat itäisistä maista. Uintivesi tuntuu lämpimältä ja sitä riittää: 25-metrinen allas vetää noin kuusisataatuhatta litraa. Kuntouimari voi päätyseinään sijoitetusta sekuntikellosta mitata kierroksen keston.

"Uimme joka viikko vähintään puoli kilometriä", vakuuttavat Pirjo Nygren ja Laila Leppä . Nygrenin suosikkilaji on rintauinti, Leppä kroolaa tai ui selkää. Altaassa naiset pitävät silmällä, ettei toisen matka jää senttiäkään lyhyemmäksi kuin toisen.

Uinnin ja kylvyn jälkeen he rentoutuvat viisi minuuttia pitkällään. Kuulumiset vaihdetaan kahvikupposen äärellä. On tärkeää, että juoman saa posliinikupista eikä kertakäyttömukista. Kahvinkaataja muistaa myös, käyttääkö vakioasiakas kermaa vai ei.

"Siinä on luksuksen tuntua." Yrjönkadun uskollisimmat asiakkaat eivät tule suuren altaan ihmisvilinään vaan pysyvät kerrosta ylempänä pienellä altaalla. Veteraanikylpijöistä moni on käynyt talossa sen valmistumisesta lähtien, vuodesta 1928. Joidenkin ikä ylittää yhdeksänkymmenen.

12-metrinen pieni allas rakennettiin alun perin naisia varten, isolle altaalle heidät päästettiin vain pari kertaa viikossa.

Uinnin jälkeen on mukava pukea kiireettä. Hytin eteen sijoitetun pienen pöydän ääreltä avautuu hieno näköala altaaseen, ja hiusten kuivuessa voi tarkkailla erilaisia uimatyylejä. Niitä on monia.

Uinnin ja saunomisen jälkeen veri kiertää vilkkaasti ja olo on vetreä. 25 markalla on elinvoima palautunut - ja popliinitakki kuivunut.

Hanna Lehto-Isokoski

klo 14-20, ti ja to klo 6.30-12 sekä la klo 7-11. Miesten vuorot ovat ma klo 6.30-8, ti ja to klo 14-20, ke ja pe klo 6.30-12 sekä la klo 13-19. Pienen altaan naisten vuorot ovat ti ja to klo 14-20 sekä la klo 13-19. Miehille se on auki ke ja pe klo 14-20.

Haagan uimahalli, p. 571355 Itäkeskuksen uimahalli, p. 3437351 Jakomäen uimahalli, p. 382250 Kallion uimahalli, p. 765255 Kontulan uimahalli, p. 301133 Lauttasaaren uimahalli, p. 679400 Malmin uimahalli, p. 358255 Pirkkolan uimahalli, p. 4029203 Siltamäen uimahalli, p. 363421 Töölön uimahalli, p. 417761 Vuosaaren uimahalli, p. 317044 Espoonlahden uimahalli, p. 8022306 Leppävaaran uimahalli, p. 515087 Olarin uimahalli, p. 8031381 Otaniemen uimahalli, p. 464869 Tapiolan uimahalli, p. 460560 Hakunilan uimahalli, p. 8767778 Korson uimahalli, p. 8519229 Martinlaakson uimahalli, p. 50455762 Myyrmäen uimahalli, p. 50455544 Tikkurilan uimahalli, p. 8393281 MILLA VON KONOW Leila Kataja on leiponut kylpijöille pullaa jo kolmekymmentä vuotta.

Lulu Pilvinen, Annikki Näränen, Sinikka Pehkonen, Anna Rämä ja Irma Partanen kuntoilevat altaalla monta kertaa viikossa.

Anu Laurila ja Katriina Tolvanen nauttivat Suomen vanhimman uimahallin reilusta ilmapiiristä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää