Kotimaa    |   Ulkoilu

Kylmästä pelastettua on hoidettava aina varovasti, vasta viisisenttinen jää kestää

Tilaajille

Suomessa hukkui viime talvena jäihin enemmän väkeä kuin vuosiin, kaikkiaan 69, kun luku vuotta aiemmin oli 32. Tänä syksynä jäihin on kuollut kolme ihmistä.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Pertti Rönkkö sanoo, että yhtä suuria lukuja saa etsiä kaukaa, aina 1930-luvulta. Syitä turmien lisääntymiseen ei ole pystytty selvittämään. Yhdeksi osatekijäksi Rönkkö arvelee lamaa: töiden vähennyttyä ihmisillä on entistä enemmän vapaa-aikaa.

Heikkojen jäiden vaarallisuus on tosiasia, jonka useimmat kansalaiset kyllä tietävät. Vaaraa ei koskaan silti korosteta liikaa. Jos jäälle on mentävä tai sinne haluaa mennä, riskiä voi pienentää varustautumalla oikein.

Kannattaa muistaa, että ihmisen kestääkseen jään on oltava vähintäin viisisenttistä.

Jäänaskalit ja kannattava reppu

Jos piikki menee jään lävitse, on viisainta pysähtyä ja etsiä toinen kulkutie.

Selkäreppu kannattaa veteen pudonnutta jonkin verran ja helpottaa jään päälle kiipeämistä, kun vartalo on jo osittain pinnalla. Alaselkään kiinnitetty auton sisäkumi on muuten todettu todella hyväksi apukeinoksi!

Repun sivutaskussa kannattaa pitää heittoliinaa. Pillillä voi pyytää apua. Lisäjäähtymiseltä suojaava hypotermiapussi kuuluu niin ikään repun sisältöön.

Vesi jäähdyttää ihmisen nopeasti. Hypotermiasta puhutaan, kun sisäelimet ovat jäähtyneet alle 35 asteen. Tutkimusten mukaan vain harva selviää hengissä kahta tuntia viisisasteisessa vedessä. Jos veden lämpö on nollassa, avun on tultava alle tunnissa.

Jäihin pudonneelle ei siis riitä, että hänet saadaan vain ylös vedestä. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin piakkoin julkaistavassa ensiapuoppaassa hypotermiaosuus on kirjoitettu uudelleen.

Puhalluselvytys on sallittu vain, jos ihminen on ollut hukkua, hänen keuhkoissaan saattaa olla vettä eikä hän hengitä.

Kylmästä nostettua käsiteltävä varoen

Jos uhri pystyy puhumaan, pyritään ottamaan selville mm. vedessäoloaika, onko hänellä vilunpuistatuksia ja kivuliaita alavatsakouristuksia ja ovatko raajat tunnottomat. Hänelle vaihdetaan myös mahdollisuuksien mukaan ylle kuivat vaatteet ja hänet suojataan tuulelta. Siihen soveltuu juuri hyvin hypotermiapussi, jota Ilmarinen on ollut ideoimassa.

Uhrille annetaan myös lämmintä sokeripitoista juotavaa, hänet pidetään rauhallisessa liikkeessä ja toimitetaan huoneenlämpöön.

Jos uhri on liikuntakyvytön, poistetaan märät vaatteet makuuasennoossa. Turhaa liikuttelua pitää välttää. Sen jälkeen uhri kääritään huopiin tai makuupussiin ja suojataan tuulelta hypotermiapussilla, jätesäkillä tai pressulla. Lämmin sokeripitoinen juoma ja toimittaminen huoneenlämpöön ovat jatkotoimia.

Avotuli, kuuma suihku tai sauna eivät sovi hypotermiselle. Uhria ei liioin saa hieroa tai lämmittää. Tupakka ja alkoholi ovat ehdottomasti kiellettyjä.

Asiantuntijat muistuttavat, että terve ihminen toipuu lievästä hypotermiasta ilman elvytystä.

Jos putoaa veteen ja pääsee sieltä itse ylös, on ennen kaikkea pysyttävä rauhallisena. Silloin pystyy myös tarkkailemaan hypotermian ennakoivia oireita, joita ovat epämiellyttävä olo, lihasvärinä, vilunpuistatukset, tunnottomuus iholla, kompurointi, puheen sekavuus, uneliaisuus sekä ajan- ja paikantajun menetys.

Tuuli lisää jäähtymistä

Tärkeää on pysyä myös tasaisessa, pienessä liikkeessä. "Älä juokse henkesi edestä, vaan etene tasaisesti", asiantuntijat muistuttavat.

Omia voimia ei liioin pidä yliarvioida. Juoda pitäisi mahdolisimman runsaasti nestevajauksen ehkäisemiseksi. Suklaa antaa nopeasti lisäenergiaa. Jos väsyneenä joutuu pysähtymään, pitää pukea heti kaikki vaatteet ja suojata itsensä tuulelta.

Paras suoja kylmää vastaan on pelastuspuku, joka suojaa nolla-asteisessakin vedessä hypotermialta jopa useita tunteja. Pukuja on tarjolla runsas valikoima. Kotimaisia valmistajia on kaksi.

OLLI HAKKARAINEN PENTTI KOSKINEN / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää