Kotimaa    |   LUONTO

Täpläverkkoperhonen tarvitsee kukkakedon

Täpläverkkoperhonen tarvitsee kukkakedon

Tilaajille

Täpläverkkoperhonen, oranssin ja mustan kirjava kaunotar, vaatii elinympäristökseen kedon - eikä mitä tahansa ketoa, vaan sellaisen, jolla kasvaa heinäratamoa tai tähkätädykettä toukkien ravinnoksi.

Heinäratamoa ja tähkätädykettä löytyy tarpeeksi vain Ahvenanmaalta ja Lounais-Suomesta. Manner-Suomesta täpläverkkoperhonen on kuitenkin ehtinyt jo hävitä, nykyisin sitä tavataan vain Ahvenanmaalla.

Täpläverkkoperhonen on kokenut saman kohtalon kuin monet muutkin perhoset. Maatalouden muutos, metsälaidunnuksen loppuminen ja kukkivien ketoniittyjen ja ojanpiennarten väheneminen on hankaloittanut perhosten elämää.

"Ketoja on nyky-Suomessa sadasosa vuosisadan alkupuoleen verrattuna", kertoo tohtori Mikko Kuussaari Helsingin yliopistosta. Hän on käsitellyt täpläverkkoperhosen biologiaa väitöskirjassaan. Kuussaari työskenteli Ahvenanmaalla professori Ilkka Hanskin työryhmässä.

"Olemme tutkineet täpläverkkoperhosta lähes kymmenen vuotta ja kartoittaneet Ahvenanmaan kaikki täpläverkkoperhoselle sopivat kedot, joita on yli puolitoistatuhatta." Täpläverkkoperhosen toukat pysyvät yhdessä ja kutovat ympärilleen seitin, minkä ansiosta ne on melko helppo havaita ratamo- ja tädykeniityiltä.

Toukat rouskuttavat

ratamoa tai tädykettä Toukkien ravintokasvi osoittautui täpläverkkoperhosille odotettua merkittävämmäksi. Tähkätädykettä esiintyy vain lähinnä Ahvenanmaan luoteisosissa. Maakunnan itäosissa kasvaa toista toukkien ravintokasvia, heinäratamoa.

Näyttää siltä, että perhosille on kehittynyt perinnöllinen mieltymys synnyinseutunsa ravintokasviin. Itäosan perhoset suosivat suhteellisesti enemmän munintakasvinaan heinäratamoa ja luoteisosan täpläverkkoperhoset tähkätädykettä.

Kuussaari työtovereineen löysi täpläverkkoperhosia vain noin joka neljänneltä sopivalta kedolta. He pystyivät seuraamaan täpläverkkoperhosten kohtaloita vuosien mittaan. Joiltain kedoilta ne hävisivät ja toisaalta valtasivat ennestään asumattomia paikkoja.

Kuussaari merkitsi perhosia ja totesi, että noin kolme neljästä elää koko ikänsä synnyinkedollaan. Yli kilometrin pituiset siirtymiset olivat harvinaisia.

Sopivia elinympäristöjä tulisi suojella

Merkintäkokeiden mukaan perhoset pysyvät pidempään sellaisella kedolla, joilla on runsaasti niiden lajikumppaneita. Sieltä parittelukumppanikin löytyy helpommin.

"Havaitsimme, että pienissä populaatioissa pienempi osa naaraista oli hedelmöittyneitä kuin suuremmissa. Pikkukedoilla perhoset pariutuivat useimmin lähisukulaistensa kanssa, mikä heikensi jälkeläisten elinkykyä." Suuretkaan paikalliset populaatiot eivät olleet turvassa sukupuutolta. Ravintokasvien kuivuminen saattoi saada aikaan valtavan toukkatuhon. Uhanalaisten hyönteisten ja suurempienkin eläinten suojelussa tulee pyrkiä sopivien elinympäristöjen suojeluun laajoilla alueilla.

"Yksittäisten elinpaikkojen kannat häviävät herkästi, ja vain tarpeeksi laaja paikallisten populaatioiden verkosto takaa säilymisen", Kuussaari pohdiskelee.

MATTI NUMMELIN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää