Kotimaa

Kunnat yrittävät tehostaa koululaisten iltapäivähoitoa

Osassa kuntia ei iltapäivätoimintaa ole järjestetty lainkaan

Tilaajille

Tänä syksynä kunnat yrittävät entistä vakavammin järjestää koululaisilleen iltapäiviksi järkevää tekemistä.

"Iltapäivähoito vaihtelee kuitenkin edelleen erittäin paljon, sillä löytyy kuntia, joissa sitä ei järjestetä lainkaan ja kuntia, joissa asia on varsin hyvin järjestyksessä", kertoo opetushallituksen ylijohtaja Aslak Lindström .

Keskustelu koululaisten iltapäivien vietosta kiihtyi viime talvena. Akatemiaprofessori Lea Pulkkisen tutkimuksen mukaan varhaisnuoret ovat liian paljon yksin koulupäivien jälkeen. Pulkkinen ehdotti, että koulupäivät rytmitettäisiin uudelleen harrastus- ja opetustunteihin, jolloin kouluaika olisi pitempi ja illat jäisivät perheen yhteiseksi ajaksi. Pulkkisen ajatuksia innostui kannattamaan muun muassa Eeva Ahtisaari .

Yhteistyö

kiinnostaa Nyt kunnat ovat kiinnostuneet Lindströmin johtaman työryhmän ehdotuksesta, jossa suunnitellaan laajaa järjestöjen välistä yhteistyötä. Vuodenvaihteessa 10-15 paikkakunnalla alkaa iltapäiväkerhojen yhteistyökokeilu, jossa kunnan tehtäväksi jäisi vain kerhotoiminnan koordinointi.

"Päävastuun ottaisivat seurakunnat, Mannerheimin lastensuojeluliitto, liikunta- ja muut järjestöt. Tavoitteena on selvitä mahdollisimman vähillä kustannuksilla ja pyytää rahoitusapua yrityksiltä", Lindström selittää.

Kunnilla ei rahaa

iltapäiväkerhoihin Monella kunnalla ja kaupungilla on tekemistä jo lain velvoittaman päivähoidon ja peruskouluopetuksen järjestämisessä, iltapäivähoitoon ei juuri ole varaa.

Esimerkiksi Vantaa vähensi paikkoja lähes puolella ja Lappeenranta lopetti iltapäivähoidon kokonaan. Vantaalla aikuisopisto aloittaa omana projektinaan 12 uutta kerhoa eli järjestää 240 iltapäiväpaikkaa. Lappeenrannassa lopetettuja palveluja paikkaavat seurakuntayhtymä, nuorisoseura Rajan Nuoret ja steinerkoulun kannatusyhdistys.

"Niitäkin kuntia löytyy, jotka ovat laajentaneet omaa iltapäivätoimintaansa. Tarkkoja määriä ei tältä syksyltä ole tiedossa", kertoo kehityspäällikkö Kirsi Lindroos Kuntaliitosta.

Pori jatkaa viime syksynä alkanutta Iltis-hanketta. Toiminnassa on mukana tänä syksynä jo noin 13 koulua, ja uusia otetaan edelleen mukaan.

"Iltiksen tarkoituksena on pitää koulut toiminnassa koko päivän. Mikäpä olisi parempi paikka järjestää kerho- ja harrastustoimintaa, kun tilat ovat jo valmiina", kertoo projektisihteeri Pasi Pihlavisto .

Ohjaajiksi koulutetaan nuoria työttömiä, ja kerhotoiminta on koululaisille ilmaista.

"Kahta samanlaista ratkaisua ei löydy, eikä täysin kattavaa iltapäivähoitojärjestelmää ole missään. Sielläkin, missä se on hoidettu hyvin, keskitytään usein vain ensimmäistä luokkaa aloittaviin", Lindström sanoo.

Useilla paikkakunnilla iltapäivähoito tarkoittaa sommitelmaa erilaisten järjestöjen tarjoamista ja kuntien omista palveluista. Kuukausimaksut vaihtelevat 250 markasta 500 markkaan, ja toimintaa järjestetään puolesta päivästä noin kello 17:ään.

Jyväskylässä alkoi tänä syksynä Jälkkäri-malli, jossa on mukana seurakunta, Mannerheimin lastensuojeluliitto, päiväkotiyrittäjiä, seuroja ja yhdistyksiä. Kerhoja järjestetään yhdeksässä paikassa koulujen lähellä. Jyväskylän kaupunki ei rahoita toimintaa, mutta koordinoi sitä.

"Vanhemmat ovat kaivanneet selkeää toimintaa, ei epämääräistä puuhastelua", kuvailee Kuokkalan toimintakeskuksen johtaja Riitta Rajala-Sillander .

Helsingissä iltapäivätoimintaa järjestivät viime lukuvuonna pääasiassa nuorisoasiainkeskus, seurakunnat, järjestöt ja Mannerheimin lastensuojeluliitto. Yhteensä kerhoja oli yli 70, ja leikkipuistoja oli saman verran.

Tänä syksynä Helsingissä aloitetaan iltapäivätoimintaa 25 koulussa. Tulevassa kokeilussa kouluavustajat ovat puoli päivää koulussa ja lopun päivää ohjaajina iltapäiväkerhossa.

Mikkelissä Savo-Karjalan marttapiiriliitto aloitti elokuussa kolme iltapäiväkerhoa. Liitto saa siihen rahaa työ- ja elinkeinokeskukselta, osuuskauppayritykseltä sekä kaupungilta.

Oulun ekaluokkalaisista huolehtii verkosto, jossa ovat mukana mm. kaupungin nuorisoasiainkeskus, seurakunta ja Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Tänä syksynä alkoi 24 iltapäiväkerhoa, uusia niistä kaksi. Kouluilla, seurakuntataloilla ja nuorisotaloilla järjestettävissä kerhoissa viettää iltapäiviään noin 600 lasta eli noin puolet ekaluokkalaisista.

Tietoja hankki myös toimittaja Tanja Soikkeli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää