Kotimaa

Vesioikeuden jäsenet kiistävät syytteet kestityksen saamisesta

Kemijoen tarjoiluja ratkotaan hovioikeudessa tässä kuussa

Tilaajille

Kolme Pohjois-Suomen vesioikeuden jäsentä kiistävät syytteet kestityksen vastaanottamisesta Kemijoki Oy:ltä. Vesioikeustuomari Seppo Kemppainen , vesioikeusinsinööri Mauri Kerätär ja vesioikeusinsinööri Veikko Perttunen myöntävät syöneensä ja juoneensa Kemijoki Oy:n laskuun, mutta heidän mielestään kyse ei ole ollut rikoksesta.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta vaatii miehille rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan vesioikeuden jäsenten vastaanottama kestitys on heikentänyt ulkopuolisten luottamusta Pohjois-Suomen vesioikeuteen. Syytettyjen tekoja ei syyttäjän mukaan voida pitää vähäisinä.

Kemppaisen osalta syytteessä nimetään viisi kestitystilaisuutta, Kerättären katsotaan osallistuneen kahteen ja Perttusen kolmeen Kemijoki Oy:n tarjoamaan kestitykseen vuosina 1993-1996. Samaan aikaan Kemijoki Oy haki rakennuslupia Pohjois-Suomen vesioikeudelta.

Syyttäjä muistuttaa, että Vuotoksen tekoaltaan rakentamiseen on liittynyt jyrkkiä mielipide-eroja ja yleistä tunnekuohua, mikä on tehnyt asian erityisen herkäksi vesioikeusmenettelyn puolueettomuuteen ja luotettavuuteen kohdistuville epäilyille.

Myös Kelukosken voimalaitoksen rakentamisessa oli jyrkkä vastakkainasettelu eräiden maanomistajien ja Kemijoki Oy:n välillä.

Jutun suullinen käsittely alkaa Helsingin hovioikeudessa tämän kuun puolessa välissä. Syytetyt perustelevat syyttömyyttään ennen suullista käsittelyä kirjallisissa vastineissa.

Kahdella tonnilla

vieraanvaraisuutta Kemppainen on vastineessaan laskenut, että häntä syytetään markkamääräisesti 2207 markan arvoisen kestityksen vastaanottamisesta. Näistä vajaa tuhat markkaa ei ole tapahtunut virantoimituksessa, vaan kyseessä oli Kemijoki Oy:n tarjoama hiihtoretki koko perheelle.

Muut kestitykset olivat Kemijoki Oy:n tarjoama joululounas Helsingissä virtauslaboratorioon tutustumisen yhteydessä, kaksi saunailtaa ruokineen Vuotosalueeseen tutustumisen lomassa ja Kelukosken voimalaitoksen tarkastusmatkalla tarjottu ruoka juomineen.

Kemppaisen mukaan kyseessä on ollut hyviin tapoihin kuuluva normaali vieraanvaraisuus.

"Valtionyhtiö Kemijoki Oy on Pohjois-Suomessa realiteetti, jolla vesivoimatoimintaa harjoittavana on vireillä oikeastaan jatkuvasti vesioikeusasioita. Tästä seuraa, että yhtiöllä on muita enemmän kanssakäymistä viranomaisten kanssa", Kemppainen muistuttaa vastineessaan.

Kemppaisen mukaan syyte tulee ensisijaisesti hylätä ja toissijaisesti hänet pitää jättää rangaistuksetta.

"On huomattava, että rikos, jota syyte koskee, on rangaistusseuraamuksensa perusteella arvioiden oikeudenvastaisena tekona lievä. Syytteestä jo nyt aiheutuneet kielteiset seuraukset Kemppaiselle, vesioikeudelle ja koko oikeuslaitoksenkin maineelle ja arvovallalle ovat aivan suhteettomat tähän nähden", vastineessa sanotaan.

Kemppainen on siirtynyt työskentelemään Itä-Suomen vesioikeuteen.

"Kieltäytyminen olisi

loukannut esimiestä" Veikko Perttunen muistuttaa, ettei hän vastoin syyttäjän väitettä ole saanut yhteis- tai henkilökohtaista kutsua Kemijoki Oy:ltä. Matkat ovat Perttusen mukaan tapahtuneet Pohjois-Suomen vesioikeuden määräyksestä.

Perttunen vetoaakin vastineessaan myös alaisen lojaalisuuteen esimiestään kohtaan.

"Yksipuolinen kieltäytyminen seurasta ja myöhemmin tarjoilusta olisi epätavanomaista, esimieheen nähden hänen arvostelukykyään ja arvovaltaansa loukkaavaa ja työyhteisöä häiritsevää ja päivän rutiineista vastannutta hakijatahoa loukkaavaa." "Kohteliaisuussyistä

en kieltäytynyt" Mauri Kerätär kiistää nauttineensa Vuotoksen alueelle suuntautuvan tutustumismatkan yhteydessä mitään Kemijoki Oy:n ruokia. Kerättären mukaan Vuotoshanke hänen syyttämisperusteena johtuukin ilmeisesti väärinkäsityksestä.

Toisen syytteessä mainitun Kemijoki Oy:n tarjoaman ruoan Kerätär muistaa ja myöntää. Kelukosken voimalaitoksen tarkastusmatkan yhteydessä Kerätär nautti muistinsa mukaan sodankyläläisen hotellin ravintolassa sienikeiton, leipää ja letut ja joi sherryä tai muuta väkevää viiniä lasillisen, pari kolme tuoppia olutta ja mahdollisesti jotain muuta juotavaa. Laskun maksoi Kemijoki Oy, jonka toimia matkalla oltiin tarkastamassa.

"En tarjoutunut itse maksamaan, koska kohteliaisuussyistä en halunnut kieltäytyä yhtiön osoittamasta tavanomaisesta vieraanvaraisuudesta", Kerätär kirjoittaa vastineessaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää