Kotimaa

Kiteellä kaatui puuta 500 rekallista

Nooran päivän tuhoisa puuska kesti vain 15 minuuttia

Tilaajille

KITEE-Nooran päivänä heinäkuussa raju puuskarintama saapui Suomeen ukkosmyrskyn mukana Lahdenkylän kohdalta Venäjältä. Se iski Kangasjärven yli Kiteen Satulavaaraan ja viuhui edelleen Säyneenkylään. Säynejärven yllä tuuli lisäsi vauhtiaan ja iski voimalla Härkähuuhdan sekä Kiitson metsien kimppuun.

Kiitsossa hetken viivähdettyään tuuli jatkoi matkaansa Lietsonsuon yli Niinikumpuun, jatkoi matkaansa Suorlahdelle ja Suoparsaarelle, josta se karkasi Rääkkylän puolelle tekemään tuhoa Oriveden saarissa.

Puuskarintama kaatoi puuta pääasiassa rannoilta, saarista, aukkojen ja peltojen laidoista sekä vasta harvennetuista järeistä metsistä, mutta sille kelpasivat myös taimikot ja päätehakkuuikäiset kuusikot.

Puuta meni nurin suurelta alueelta yli 25000 kuutiota, noin 500 rekkakuormallisen verran. Ilmatieteen laitos arvioi kovimpien tuulenpuuskien nopeudeksi 25-30 metriä sekunnissa.

Matti Mattila Enson Kiteen hankintatiimistä sanoo tuhoalueella olevan pituutta kymmeniä kilometrejä ja leveyttäkin pahimmillaan yli kilometrin verran.

"Tuuli teki metsään sinne tänne sellaisia juoperoita, joissa puut sitten olivat pitkällään. Puuskilla oli semmoinen voima, että järeät puut saattoivat mennä poikki kahdesta kohtaa", Mattila ihmettelee. Itse myrsky kesti vain 15 minuuttia.

Metsänomistaja saa myrskyn kaatamista puista normaalia pienemmän hinnan, koska tuuli rikkoo puun rakenteen ja normaalia suurempi osa puutavarasta joudutaan ajamaan sellun raaka-aineeksi.

Hinnanalennus kuusihiokepuuhun tai kuusitukkiin verrattuna on viidestä kympistä yli sataan markkaa kuutiolta. Pahimmin murtuneet osat eivät kelpaa kuin polttopuuksi.

Lisäkustannuksia kertyy myös puunkorjuusta 10-20 markkaa kuutiolta, koska myrskyalueen raivaaminen on vaarallista työtä. Lisäksi maan alta nousseista juurakoista lentää puiden päälle hiekkaa, mikä hidastaa korjuutyötä, kun koneiden terät eivät pysy terävinä.

Myrskytappioita voi pienentää voimassaolevalla metsävakuutuksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää