Kotimaa

Pankki- ja luottokortteja hukataan aina vain enemmän

Kadonnut kortti löytyy kuitenkin usein omasta taskusta

Tilaajille

Kun automaatti- tai pankkikorttia ei löydykään mistään, sydän pyörähtää paikaltaan. Siinähän kortin piti olla, omalla paikallaan.

Yli 10000 suomalaista kadottaa korttinsa joka kuukausi. Kuluneena kesänä kortteja on kadotettu vielä aiempaa enemmän: touko- ja kesäkuussa rikottiin jo 14000 kortin kuukausiraja.

"Kesäjuhlat ovat otollisia kortin hukkaajille. Vaikka kännyköitäkin löytyy juhlan jälkeen maasta pareittain, yleisimmin kai hukkuu pieni pankkikortti", Luottokunnan varatoimitusjohtaja Heikki Kapanen arvelee.

"Toimintoihin ei enää

kiinnitetä huomiota" Vaikka kortteja hukataan ihan oikeastikin, useimmiten kortti löytyy lopulta omasta lompakosta. Kortin käyttö on Automatia raha-automaatit Oy:n toimitusjohtajan Tapani Penttilän mukaan vähän kuin autolla ajoa.

"Toimintoihin ei enää kiinnitetä huomiota. Tunnukset ja rahasummat näpytellään automaattisesti samalla kun koira vetää hihnassa, lapsi kitisee vieressä ja höpötellään vielä seuralaisen kanssa. Rahat saatetaan laittaa epähuomiossa toiseen taskuun kuin yleensä. Ja sitten myöhemmin hämmästellään, että eihän se automaatti antanutkaan rahoja." Penttilän karkean arvion mukaan jopa 80 prosenttia ihmisistä, jotka sanovat automaatin imaisseen heidän korttinsa, löytää sen omasta lompakostaan.

Automaatit syövät

10000 korttia kuussa Automaatti ei vie korttia vielä ensimmäisen väärän tunnusluvun jälkeen, vaikka ihmiset usein niin ajattelevat. Automaatin huomautuksesta hätäännytään niin, että kortti vain laitetaan väärään paikkaan - ja sitten soitetaan kiukkuisena, että kone vei kortin.

Automaatit syövät kyllä kortteja; noin 10000 kappaletta kuussa. Useimmiten kyse on silloin viallisesta kortista. Magneettinauha on vahingoittunut tai kortti on vääntynyt.

Joskus kortti vain unohtuu koneeseen. "Maksuautomaatteihin jää paljon useammin kortteja kuin otto-automaatteihin. Ei ole ihme, että kaikkien niiden laskujen ja kuittien levittelyn jälkeen unohtaa painaa nappia Lopetan laskunmaksun ", Penttilä ymmärtää.

Jos kukaan ei ehdi maksuautomaatille kymmenessä sekunnissa, kortti on turvassa, ja sen voi hakea automaattia hoitavasta pankista.

Onneksi hössöjä ei rangaista huolimattomuudesta: pankeilla ei ole hukkaamisrajaa, jonka jälkeen uutta korttia ei enää annettaisi. Uuden luottokortin saa viidellä kympillä ja automaattikortin kolmella kympillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää