Kotimaa    |   LINNUT

Kurjet ja hanhet muuttivat komeasti viikonloppuna

Tilaajille

Lintujen muutto oli viime viikolla melko verkkaista. Se kiihtyi kuitenkin viikonloppua kohden. Lauantaina laskettiin Seinäjoella tuhat kurkea etelään lentämässä, joten sunnuntaiksi osattiin odottaa hyvää muuttoa etelän maisemiin.

Komein kurkisuma koettiin sunnuntaina Hankoniemellä. Parhaassa paikassa Varisniemessä laskettiin 47 parvessa huikeat 2629 kurkea, joista pääosa muutti kaupungin länsipuolelta. Tämä lienee syysmuuton paras päiväsumma Uudellamaalla.

Idempänä määrät olivat vähäisiä: Pohjassa 650 kurkea, Inkoossa ja Espoon Friisinkalliolla 200 lintua.

Perjantaina ja lauantaina muutti useita tuhansia sepelhanhia ja sadoittain metsähanhia maan poikki Oulun-Tampereen väliltä eli tavallista pohjoisempaa reittiä.

Kaunis sunnuntai sai sepelkyyhkyjen parvia liikkeelle etelärannikolla ja myös kotkat ja haukat kaartelivat.

Sekä Kirkkonummen Porkkalassa että Virolahden Kellovuorella laskettiin lähes viisisataa petolintua. Pääosa niistä oli hiirihaukkoja; kyseessä olikin hiirihaukkojen päämuutto. Kellovuorella muuttoa juhlisti kaksi muuttohaukkaa ja Porkkalassa kaksi maakotkaa sekä seitsemän merikotkaa. Myös Hangossa nähtiin kiljukotka sekä muuttohaukka.

Kaksikymmentä

kapustahaikaraa Bongariliiton lintutiedotuksen tekstiviestimiin tulee välillä havaintoja, joita on vaikea uskoa todeksi. Viime viikon maanantaina koettiin jälleen yksi järkytys. Kirkkonummen Porkkalan tornista ilmoitettiin nähdyksi puolenpäivän jälkeen kaksikymmentä kapustahaikaraa matkalla luoteeseen!

Kyseessä oli kovan luokan lintusensaatio, sillä kapustahaikarasta on tehty aiemmin vain kymmenisen havaintoa yksittäisistä linnuista. Vastaavalla tavallahan nähtiin muutama vuosi sitten kaakkoistuulten tuomisina yli kolmekymmentä pronssi-iibistä Liminganlahdella. Sinnepäin nämäkin kaakon lähettiläät olivat matkalla.

Kesti perjantaihin asti, kunnes kaksi lintua löytyi ruokailemasta Siikajoen Tauvossa rantalietteillä. Heti perään tavoitettiin kuusi kapustahaikaraa Kaarinan Kuusistonlahdelta Turun liepeiltä. Ne ottivat siivet alleen lauantaiaamuna. Yksi erkani parvesta ja jäi Kemiön Sjölaxin merihanhipaljouden joukkoon, viisi jatkoi matkaansa ja lensi Hankoniemen poikki merelle kaakkoon.

Hyvin on kapustahaikaroiden parvi levittäytynyt Suomeen, vai onko kyseessä useita parvia? Lauantaina havaittiin nimittäin viiden linnun parvi Sonkajärven Sukevanjärvellä.

Eskimosirri yllätti

Hailuodossa Viime viikolla idän ja kaakon väliset ilmavirtaukset edistivät monien muiden harvinaisuuksien saapumista.

Harjalinnuista tehtiin vajaat kymmenen havaintoa, pohjoisin Sodankylästä asti. Arosuohaukkoja nähtiin saman verran ja piskuisia taigauunilintuja toistakymmentä, muun muassa Helsingin Tähtitorninmäellä ja Luvian Säpissä lauantaina peräti neljä lintua.

Tämä oli kuitenkin vasta alkua. Sunnuntaiaamuna Espoon Laajalahdella saatiin lintuverkosta nuori sarakerttunen (Acrocephalus paludicola). Tämä ruokokerttusen sukulainen pesii vetisillä avoimilla soilla ja Euroopan kanta on keskittynyt Puolan, Valko-Venäjän ja Ukrainan kosteikoille. Lajista on vain viitisen havaintoa Suomesta, näistä yksi muutaman vuoden takaa samoista maisemista Laajalahdelta.

Sunnuntain naulitsi lopullisesti superpäiväksi tieto eskimosirristä (Calidris bairdii) Hailuodossa. Tämä oli Suomessa vasta neljäs havainto lajista. Marjaniemessä kahlaajaparvessa tepastellut nuori lintu tuotti aluksi löytäjilleen harmaita hiuksia, sen verran hankala ja harvinainen vieras oli kyseessä.

Eskimosirri pesii Koillis-Siperian ja Pohjois-Amerikan tundralla, mutta on todennäköisemmin tullut meille idän kuin lännen kautta. Eskimosirri on hyvin harvinaista herkkua suomalaisille lintuharrastajille, sillä se on nähty meillä vain pari kertaa. Hailuodon lautalle saattaa olla tunkua lähipäivinä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää