Kotimaa

Työntekijät joutuvat yhä vaativampiin kuntotesteihin

Kuntoa arvioivien testausten laatutaso hyvin kirjava

Tilaajille

Erilaiset kuntotestit lisääntyvät työpaikoilla huimaa vauhtia. Samalla mielipide testaustoiminnasta on muuttunut.

Kun 1990-luvun alussa Kansaneläkelaitoksen työterveyshuollon neuvottelukunnan mielestä kuntotestaus ei kuulunut työterveyshuollon toimintatapoihin, niin nyt työterveyshuollon käsikirjoissa kunnon arviointia pidetään osana normaalia työterveyshuoltoa.

Testien lisääntymisen myötä työntekijöille on alettu tehdä yhä vaativampia kuntotestejä. Jo yli puolelle miljoonalle suomalaiselle tutun UKK-kävelytestin lisäksi on käyty mittaamaan myös tarkemmin hapenottokykyä, liikkuvuutta sekä lihasten kuntoa ja kireyttä.

Monimutkaisempien testien myötä alalle on putkahtanut suuri joukko palvelujen tarjoajia, joista sen sopivan valitseminen voi teettää työtä työpaikan työterveyshuollolle.

Markkinoilla

villi tilanne "Testimarkkinoilla on villi tilanne. Tarjolla on kymmeniä palveluyrityksiä, joista jokainen kehuu omaa tuotettaan. Niistä on iso työ selvittää, mitä kukin pitää sisällään", työfysioterapeutti Paula Julin Nokian työterveyshuollosta sanoo.

Hänen mukaansa yritykset testaavat kuntoa hyvin erilaisilla mittareilla, mutta samoillakin menetelmillä eri testaajat saavat erilaisia tuloksia aikaan.

"Kun testaajat kävivät esittelemässä meille tuotteitaan, niin suurimmaksi puutteeksi nousi epätarkkuus, testin toistettavuuteen ja luotettavuuteen ei kiinnitetty riittävästi huomiota. Testin hinta ja laatu kohtasivat joskus vain satunnaisesti", Julin sanoo.

Nokialla työterveyshuolto toimii eri osastojen konsulttina. Se seuloi viime vuonna suuresta joukosta viisi testiyritystä, joita suosittelee osastoilleen työntekijöiden testaamista varten. Osastot maksavat kuntotestinsä itse ja valitsevat itsenäisesti myös testin tarjoajan. Kun palveluja ostetaan monilta eri tahoilta, on testien vertailtavuus noussut ongelmaksi.

"Alalla vallitsee aika vähän yksimielisyyttä siitä, miten kuntoa pitäisi testata. Monilta testeiltä puuttuva standardit ja se on suuri puute", Nokian johtava työterveyslääkäri Magnus Antell huomauttaa.

"Eniten fuskataan siinä, ettei valvota riittävästi suoritusten puhtautta. Palautteen anto testin jälkeen on sekin kirjavaa. Meille työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää ja johtajien palkkiot on siksi osaltaan sidottu henkilöstön hyvinvointiin." Osa testaajista

luokiteltu Liikuntalääketieteen ja testaustoiminnan edistämisyhdistys Liite ry on luokitellut noin 20 kuntotestejä tekevää asemaa. Niistä on arvioitu muun muassa henkilöstön koulutustaso, testilaitteet ja -tilat.

"Suomessa voi perustaa kuntotestiaseman kuka tahansa. Suurimmassa osassa testejä testaajana on kuitenkin jokin ammattilainen", toiminnanjohtaja Pirjo Krouvila toteaa.

Liite suosittelee, että kuntotestin valvojalla on liikuntalääketieteen tai terveydenhuoltoalan peruskoulutus pohjana, minkä jälkeen hänet on vielä koulutettu kuntotestaajaksi.

"Testaajan pitää ymmärtää vähän perusfysiologiaa ja sairauksia sekä pystyä antamaan testattavalle liikuntaohjeita. Hänen on myös selvitettävä tarkoin testattavan tilanne ennen testiä. Kuntotesti ei saisi olla pelkkä illanvieton jälkeinen ohjelmanumero." Tutkija Sirpa Lusa-Moser Helsingin työterveyslaitokselta on huolissaan siitä, etteivät kuntotestien tekijät tunne riittävästi testattavien työtä.

"Testitilanne ja palautteen anto ovat aina irrallaan työstä. Lyhyessä mittaustilanteessa työn rasitustekijät eivät tule ilmi, minkä takia tulokset eivät kerro todellisesta työkunnosta. Maratoonarin kestävyys ei auta, jos esimerkiksi ammattitaidossa on puutteita."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää