Kotimaa

Kirjan ennakkotietojen vuotamisesta Ruotsin radioon voi tulla oikeusjuttu

Juhani Suomen Kekkos-elämäkerrasta julkaistiin ote luvatta

Tilaajille

Kustannusosakeyhtiö Otava ja professori Juhani Suomi selvittävät paraikaa mahdollisuuksia nostaa kanne Ruotsin radiota vastaan tekijänoikeusrikkomuksesta.

Syy selvitystyöhön on se, että Ruotsin radion ohjelmissa julkistettiin syyskuun puolivälissä tietoja, jotka olivat peräisin Suomen Kekkos-kirjasta "Liennytyksen akanvirrassa".

Suomi ei ollut antanut lupaa kirjansa lainaamiseen. Kirja ilmestyi 12. lokakuuta.

Ruotsin radion julkistamat kohdat käsittelivät ns. IB-vakoiluskandaalia, joka tapahtui 1970-luvun alussa. Kirjassa kerrotaan IB:n (IB, Informationsbyrån, Ruotsin salainen sotilaallinen tiedusteluelin) toiminnasta Suomessa. Kirjan mukaan vakoiluskandaali rasitti jopa Suomen ja Ruotsin valtiollisia suhteita.

Professori Juhani Suomi paheksuu kirjansa käyttöä radio-ohjelmassa ilman lupaa. Myös Otavan tietokirjaosaston päällikkö Liisa Steffa on tuohtunut kirjan tietojen vuotamisesta.

Ruotsin radion julkistamat tiedot eivät herättäneet juurikaan Suomessa huomiota. Ruotsissa niiden julkistamisella oli merkitystä, sillä siellä käytiin juuri julkistamisen aikaan vaalitaistelua. Takavuosien vakoilujutut ovat ruotsalaisessa keskustelussa suosittu aihe. IB:n toiminnasta paljastuneita tietoja on käytetty sosiaalidemokraatteja vastaan.

Seppo Isotalo

sai sivut Eri lähteistä saatujen tietojen mukaan dosentti Seppo Isotalo sai elokuun alussa käyttöönsä IB-vakoiluskandaalia koskevat sivut Otavalta.

Isotalo epäilee, että hänen hallussaan olevaa aineistoa on saattanut joutua Ruotsin radion käyttöön, koska materiaali oli jonkin aikaa vartioimattomana Ruotsin radion toimituksen tiloissa.

Ruotsin radio ei ole kertonut, mistä se on saanut käyttöönsä otteita Suomen kirjasta. Ruotsin radio on suhtautunut torjuvasti sen toimintaan kohdistettuun arvosteluun.

Kun Suomen kirja ilmestyi lokakuussa, Isotalo osallistui kirjan julkistamistilaisuuteen. Otavan hallituksen puheenjohtaja professori Heikki A. Reenpää pyysi Isotaloa poistumaan tilaisuudesta.

Isotalon mukaan hän poistui julkistamistilaisuudesta, koska oli lähdössä Moskovaan. Hän vei sinne kaksi Suomen kirjaa Albert Akuloville ja Vladimir Fjodoroville , jotka osallistuivat niihin tapahtumiin, joita Suomi kirjassaan kuvaa. He palvelivat Tehtaankadun suurlähetystössä.

Kiistelty

hahmo vasemmalla Tekniikan tohtori ja dosentti Seppo Isotalo on ruotsinsuomalaisten keskuudessa tunnettu, osin kiisteltykin hahmo. Hän asui 1970-luvulla Suomessa ja oli mukana suomalaisessa radikaaliliikehdinnässä.

Isotalon poliittisesta kannasta ja roolista on vuosien aikana ollut erilaisia käsityksiä. Suomalaisten sosiaalidemokraattien mukaan Isotalo oli ilmiselvä kommunisti, oman käsityksensä mukaan Isotalo edisti sosiaalidemokratiaa.

Viime vuosina Isotalo on työskennellyt Moskovassa ja Tukholmassa. Nykyisin hän asuu Tukholmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää