Kotimaa

Lähes 60000 suomalaista ostanut kirjan verkosta

Suomalaisten sähköinen kaupanteko vielä lasten kengissä

Tilaajille

Verkossa on tehnyt sähköisiä kirjaostoksia 58000 suomalaista, kertoo Taloustutkimuksen tuore selvitys. Se merkitsee puoltatoista prosenttia 15-74-vuotiaista kansalaisista. Kuusi prosenttia on ostanut verkosta jonkin tuotteen tai palvelun.

Naiset ostavat verkosta kirjoja innokkaammin kuin miehet. Kirjojen ja äänilevyjen ohella verkossa ovat kysytyimpiä tietokoneohjelmat ja koneiden oheislaitteet, lehdet sekä vaatteet ja kengät. Pääsy- ja matkalippuja hankitaan myös ahkerasti.

Ostoksista kertoi erikoistutkija Kaarina Hyvönen Kuluttajatutkimuskeskuksen seminaarissa maanantaina. Keskus selvittelee parhaillaan sähköistä kaupankäyntiä kuluttajien kannalta. Tutkittavina on ollut sekä suomalaisia että ulkolaisia kirjakauppoja.

Arvioijat tutustuivat verkkokirjakauppoihin, tilasivat niistä kirjoja ja arvioivat ostoprosessia. Verkosta löytyi kaikkiaan 570 kirjakauppaa, joista voi hankkia kirjoja. Valtaosa kaupoista oli erikoistuneita tavalla tai toisella, esimerkiksi tietokonealaan tai lasten kirjoihin.

Suurilla kirjakaupoilla on runsaasti lisäpalveluita kuten kirja-arvosteluja tai keskustelupalstoja.

Suurin osa kaupoista on amerikkalaisia, mutta luettavaa löytyy lähes kielellä kuin kielellä. Suomessa verkkoon ovat lähteneet perinteiset kaupat kuten Akateeminen kirjakauppa.

Tarkempaan syyniin raati valitsi kirjakaupoista 11. Niihin kuului kolme suomalaista, Akateeminen, Edita ja Info-Aleksi. Ulkomaisista olivat mukana mm. Fokus, joka kesällä aloitti palvelun suomeksi, sekä kuuluisa Amerikan-jätti Amazon. Yksi kaupoista myi käytettyjä kirjoja.

Kaikilla kaupoilla oli aivan omat systeeminsä. Joku vain luettelee nimikkeitä, toinen esittelee sisällysluettelotkin.

Kirjan palauttaminen

kallista Kuluttajien kokemukset olivat vaihtelevia. Laajat valikoimat viehättivät, Akateemisen suppea valikoima tuotti pettymyksen.

Yleisin puute liittyi tuotteen palauttamisehtojen ilmoittamiseen. Suomesta tilatun kirjan voi palauttaa maksutta, Amerikkaan kuriiripostilla kirjan palauttaminen saattoi maksaa 600-700 markkaa. Yleensä se tuli aina kirjan hankkimista kalliimmaksi.

Valtaosa halusi maksaa tuotteet perinteisillä tavoilla, postiennakolla tai laskulla. Yhdeksän prosenttia halusi käyttää luottokorttia, 25 prosenttia pankkisiirtoa. Erityisesti faksilla tai puhelimitse pyydetyt maksutiedot tuntuivat kuluttajasta riskiltä.

Verkkokauppa on tänä vuonna lähtenyt voimakkaasti käyntiin, erikoistutkija Seppo Roponen kertoi. Tosin vain Amerikassa. Eurooppalainen ja suomalainen kaupankäynti ovat vielä alkutekijöissään. Kun miljoona suomalaista käyttää internetiä viikoittain, on hämmästyttävää, miten vähän he tekevät kauppaa, hän ihmetteli.

Moni kyllä kokeilee ja seurailee, mitä uutta verkossa kaupataan, mutta säännölliseksi ostajaksi hankkiutuu vain harva.

Yhdysvalloissa valtaosa ostoksista tehdään kotoa ja hyvin harkitusti. Netti ruokkii rationaalista ostajakäyttäytymistä, Roponen luonnehti. Kauppa on hyvin keskittynyttä. Niin sanotut portaalit, jotka ohjaavat käyttäjiä verkkoon, tekevät sopimuksia yleensä vain yhden tai kahden yrityksen kanssa. Näin syntyy avainkeskittymiä, jotka Suomeen tullessaan loisivat demokraattisen tietoverkon tilalle mahtitoimijoita.

Verkkokauppa on myös kausiluontoista. Jouluna myydään joulutilpehööriä, pyhäinpäivänä kurpitsanaamareita. Sekavat maksujärjestelmät ovat kaupalle ominainen piirre.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää