Kotimaa

Kiinasta tulossa Nokian ykkösmarkkina

Ollila: Aasian talouskriisillä ei vaikutusta menestykseen

Tilaajille

PEKING-Kiina saattaa ensi vuonna nousta tietotekniikkajätti Nokian suurimmaksi markkina-alueeksi, kertoi toimitusjohtaja Jorma Ollila Pekingissä tiistaina. Ollilan mukaan Aasian talouskriisi ei ole vaikuttanut Nokian menestykseen Kiinassa - tämän vuoden myynti on kasvamassa kymmeneen miljardiin viime vuoden kuudesta miljardista.

Ollila vihki pääministeri Paavo Lipposen (sd) kanssa Kiinan pääkaupungissa Pekingissä Nokian uuden teollisuuskeskuksen, jossa panostetaan mm. tuotekehittelyyn. Vaikka nauhanleikkaustilaisuudessa nähtiin poikkeuksellista naiskauneutta ja harvinaisen iloisesti hymyileviä johtajia, seremonia vaikutti rutiinipuuhalta.

Jatkuvasti paisuneella Nokialla on Kiinassa jo seitsemän tuotantolaitosta ja yhtiö rakennuttaa GSM-verkkoja yhdeksään Kiinan 23 maakunnasta. Työntekijöiden lukumäärä on noussut kolmen tuhannen kieppeille - heistä noin sata on kovapalkkaisia ulkomaalaisvahvistuksia.

Ollila kertoi haastattelussa, että tulevaisuus näyttää valoisalta nimen omaan tiheän verkkorakentamisen ansiosta. Toiminta siloittaa tietä itse matkapuhelimien myynnille, ja ostajia riittää, sillä 1,2 miljardin asukkaan Kiinassa on vain 22 miljoonaa kännykkää.

Kiinassa on

muitakin Nokian tähän asti suurimmalla markkinalla Yhdysvalloissa kännykkä on jo lähes joka neljännellä kansalaisella. Nokia ei kuitenkaan saa yksinään rääpiä Kiinan neitseellistä markkinaa - ruotsalainen Ericsson ja amerikkalainen Motorola olivat ainakin viime vuoden lopulla Nokiaa suurempia Kiinassa.

Ollila ei halunnut antaa tarkkaa arviota yhtiönsä markkinaosuudesta Kiinassa, mutta suostui sanomaan, että se on pitkästi yli 20 prosentin. Viime vuoden lopulla Pyramid Research laski Nokian osuudeksi 22 prosenttia, Ericssonilla oli 35 prosenttia ja Motorolalla 26 prosenttia. Sen jälkeen Kiinan kännykkäluku on yli kaksinkertaistunut.

Ollila selitti, että Nokian Kiinan-strategian kannalta on ollut ensiarvoisen tärkeää, että yhtiö tulee maahan muutakin kuin kaupustelemaan. Kiinassa myytävistä tuotteista valmistetaan paikan päällä jo lähes puolet, Ollila kehuskeli.

Lipposen vanavedessä Kiinan johtajia tavannut Ollila uskoi, että ulkomaalaisyritysten hyvä kohtelu Kiinassa jatkuu. Ollila sanoi tulkinneensa pääministeri Zhu Ringjin maanantaisia puheita niin, että Kiinan vakauttavat toimet talouspolitiikassa tuottavat tuloksia.

Ollila ei suostunut näkemään suuria ongelmia siinäkään, että Kiina ei päästä ulkomaisia teleoperaattoreita toimimaan maassa. "Se on heidän politiikkaansa ja sen kanssa eletään." Ollilan mukaan yhteistyö paikallisten operaattoreiden kanssa toimii hyvin.

Vaikka Kiina on maailman väkirikkain valtio, Nokia ei tahdo täältäkään löytää asiantuntevaa työvoimaa. "Osaavasta työvoimasta on pula, mutta lahjakkuusresursseja täällä on", Ollila totesi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää