Kotimaa

Poliisi tutkii musiikin laitonta levitystä internetissä

Suurimmissa jutuissa on kyse kaupallisesta toiminnasta

Tilaajille

Musiikin laiton levitys internetissä yritetään nyt panna aisoihin. Laittomasti kopioidun musiikin levittäminen verkon kautta on varsin tuore mutta kasvava yrittäjyyden laji, eikä toistaiseksi kukaan Suomessa ole joutunut vastaamaan tekemisistään oikeudessa. Ensimmäisiä oikeusjuttuja kuitenkin jo viritellään, sillä rikospoliisi tutkii ainakin kahta laajaa tapausta.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus aloitti syyskuussa tehoetsinnän, jossa jäljitetään luvattomasti kopioitua musiikkia suomalaisilta palvelimilta. Tähän mennessä luvatonta materiaalia levittäviä internet-osoitteita on löytynyt satakunta, ja lukumäärä kasvaa päivittäin, kertoo projektipäällikkö Olli-Pekka Takanen .

Poliisitutkintaan on viety räikeimmät tapaukset, joissa jakelussa on ollut ilmeisesti tuhansia teoksia ja levitys on ollut kaupallista.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus valvoo musiikin laitonta valmistamista ja levittä mistä Teoston (Säveltäjäin Gramexin (Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistyksen) puolesta.

Rikostarkastaja Juha Härkönen keskusrikospoliisista sanoo, että nyt tutkittavina olevat tapaukset johtavat hyvin todennäköisesti syytteisiin, elleivät jutut pääty sovintoon. Härkönen uskoo, että musiikin laittomasta levittämisestä internetissä on tulossa iso ongelma, koska se on paljon helpompaa kuin perinteinen musiikkipiratismi.

Vaikka internet-piratismissa ei vielä liiku kovin suuria rahasummia ainakaan Suomessa, kopioiden määrä on huomattavan suuri ja niiden käyttäjiä on runsaasti, hän muistuttaa.

Levityksestä tuli

halpaa lastenleikkiä Moni alan harrastaja on hämmästynyt siitä, että pelkkien musiikkilinkkienkin listaamiseen kotisivuilla on puututtu. Myös laittomiin kopioihin vievien linkkilistojen teko on tekijänoikeuslain vastaista. Se on teosten tarjoamista saataville, Takanen huomauttaa. Musiikin imuroiminen kuunneltavaksi omaan käyttöön ei sen sijaan ole laitonta.

Musiikin internet-levityksestä tuli suosittua sen jälkeen, kun musiikkitiedostojen aineettomaan siirtämiseen tuli ilmaisia tai lähes ilmaisia, helppokäyttöisiä ja tehokkaita työkaluja.

Internetissä leviävä musiikki on useimmiten niin sanottua mp3-musiikkia. Mp3-muotoon pakattua musiikkia voidaan siirtää tietokoneelta toiselle verkon kautta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää