Kotimaa

Lauri Lyly vie Sähköliittoa valtavirtaa vastaan

Sähköliitto aikoo hajauttaa organisaationsa ylhäältä alas

Tilaajille

Kun useat ammattiliitot hakevat uutta voimaa ja asemia panemalla hynttyyt yhteen, SAK:lainen Sähköalojen ammattiliitto kulkee akanvirtaan: liitto aikoo hajauttaa itsensä toimialakohtaisiksi "alaliitoiksi".

Sähköliitossa pohditaan mallia, jossa liiton neljä sopimusalaa toimisivat lähes itsenäisinä liittoina. Nykyiset kaikkien alojen sähkömiehistä koostuvat ammattiosastot hajautettaisiin myös toimialojen mukaan. Tämä malli kulkee työnimellä "Sähkön ja tekniikan ammattilaisten unioni".

Toisena vaihtoehtona on nykyisen organisaation viilaaminen, mutta kuitenkin niin, että päätoimialojen asemaa nostettaisiin. Liitossa mietittiin myös sen sulauttamista muihin ammattiliittoihin, mutta tämä vaihtoehto hylättiin liiton edustajistossa viime kuussa.

Liiton rakenteen rukkaukseen pakotti paitsi koko alan tekninen ja yhtiöittämismyllerrys myös työnantajapuolen uudet järjestäytymiskuviot. Nyt vastapuolella on kolme työnantajaliittoa.

Edustajisto

yhdistäisi alat Unionimallissa kullakin sopimusalalla olisi oma johtokunta ja alan edustajisto, jonka jäsenet muodostaisivat koko liiton 86-henkisen edustajiston. Sopimusalat ovat energia, tietoliikenne ja -tekniikka, talotekniikka ja teollisuus.

Malli sallisi myös sen, että kehityksen myötä voitaisiin muodostaa kokonaan uusia toimialoja. Sopimusalat hoitaisivat oman edunvalvontansa melko itsenäisesti.

Niiden yläpuolella oleva "keskusliitto" hoitaisi mm. koordinoinnin, työttömyyskassan, koulutuksen, lakipalvelut ja tiedotuksen.

"Kun kaikki menee koko ajan isompaan suuntaan, työpaikalla ihmiset kokevat, että yhä vähemmän voi vaikuttaa. Meillä on tarkoitus viedä päätöksenteko lähemmäksi jäseniä. Vain ne asiat, joissa koolla on merkitystä, voitaisiin tehdä unionitasolla, muiden liittojen kanssa tai SAK:ssa", liiton puheenjohtaja Lauri Lyly (45, sd) sanoo.

Keskustason yhtenäisyys syntyisi Lylyn mukaan siitä, että edustajistossa istuisivat samat henkilöt kuin toimialaliittojen edustajistossa. Ja jos sähköala mullistuu, liiton edustajisto voi nopeasti muuttaa rakennetta tarvetta vastaavaksi.

Lyly kuitenkin korostaa, että liiton edustajisto valitsee mallien väliltä ensi helmikuussa.

"SAK ja STTK

pitäisi yhdistää" Lyly virittäisi myös keskusjärjestötason uusiin piuhoihin. Keskustelu SAK:n ja STTK:n yhdistämisestä pitäisi hänen mukaansa aloittaa heti vuosituhannen alussa.

Pitemmän aikavälin tavoitteena tulisi olla yksi keskusjärjestö, "Suomen palkansaajat ry" tai vastaava. Sen jäsenliitot voitaisiin niinikään jakaa toimialoittain, mikä pakottaisi myös liittorakenteen muutoksiin.

Yhdessä kohdassa Lyly hajauttamisen sijasta myös kasaisi: "Energia-alalla on nyt kymmenen palkansaajajärjestöä, mikä ei ole järkevää. Pirstaleisuus palvelee vain työnantajia, siksi neuvottelupöydässä palkansaajapuolen voimat pitäisi koota yhteen." Lyly sanoo uskovansa, että alan myllerrys ei johda järjestösotiin. Aika moni muu ei ole yhtä toiveikas; Sähköliiton puuhastelu liippaa läheltä ainakin Teknisten liittoa, Kuntien KTV:tä ja Rakennusliitonkin epäillään katselevan touhua kourat moukarilla.

Juristi vaihdettiin

kentän mieheen Sähköliitto on siinäkin mielessä vastavirran liike, että liiton päämaja on Tampereella. Lisäksi siellä toimittiin päinvastoin kuin viime vuosina yleensä, kun kentältä lähtenyt Lyly valittiin juristipuheenjohtajan seuraajaksi. Kaiken kukkuraksi Lyly on lähtöisin Pohjanmaalta.

Vasta toista vuotta vaajaan 30000 jäsenen Sähköliittoa johtanut Lyly on peruskoulutukseltaan sähköasentaja. Sen lisäksi hän on suorittanut mm. markkinointi-instituutin yrityshallintotukinnon ja istuu parhaillaan Tampereen yliopiston pilottihankkeessa järjestöasiantuntemuksen PD-tutkintoa suorittamassa.

kunnallispolitiikkaan peräti kaupunginhallituksessa sekä energialautakunnan puheenjohtajana. 1987 hän oli ehdolla eduskuntaan.

Lyly hoiti liitossa vuodesta 1989 energia- ja tietoliikennealan sopimukset, joten perusasiat ovat hallinnassa.

Lylyä luonnehditaan avoimeksi, asiansa osaavaksi, jopa "uuden polven ay-johtajaksi". Hänellä on rakenteita ravisteleva sukulaissielu valtavirrassa eli liittoja yhteen ajavalla puolella: Rahoitusalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Simo Leivo .

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää