Kotimaa    |   Takaisin Eurooppaan

Kahden asian mies ajaa Suomen etuja ja itsenäisyyttä

Paavo Väyrynen katsoo ensin eduskuntavaalit ja päättää sitten jatkosta

Tilaajille

STRASBOURG-Nelisen vuotta sitten Paavo Väyrynen (kesk) aavisti, että keskusta joutuu oppositioon. Hän lähti edustajaksi europarlamenttiin.

"Ajattelin, että europarlamentista voi vaikuttaa paremmin kuin oppositiosta", Väyrynen sanoo. Lisäksi Suomen kohtalo on kiinni unionin kehittymisestä.

Mutta Väyrysen kohtalo taitaa olla kiinni eduskuntavaaleista. Hän ei suostu vielä kertomaan, mikä ministerinpaikka saisi hänet jäämään pois europarlamenttivaaleista.

Väyrynen kallistaa päänsä vasemmalle ja puristaa huulensa yhteen, kun hän sanoo, että Strasbourgin-parlamentin suurin ansio on siellä käytävä keskustelu.

"On arvo olla mukana keskustelunhytinässä." Pelkkä hytinä ei Väyryselle kuitenkaan riittäne, sillä hänellä on "vakava yritys palata kotimaan politiikkaan".

Meppinä Väyrynen ei ole esiintynyt yhtä näkyvästi eikä herättänyt yhtä suuria intohimoja kuin kotimaan politiikassa. Yli 600-päiseen, useita kieliä puhuvaan parlamentaarikkolaumaan hukkuu helposti. Laumasta löytyy kyllä tuttuja vanhoilta ajoilta. Belgian entisen pää- ja ulkoministerin Leo Tindemansin kanssa hän joskus "muistelee". Tindemans oli allekirjoittamassa Etykin päätösasiakirjaa Helsingissä 1975. Väyrynen oli jo tuolloin mukana politiikassa.

Taistelua

federalismia vastaan Väyrynen sanoo olevansa meppinä kahden asian mies. Hän ajaa parlamentissa Suomen etuja ja Suomen itsenäisyyttä.

Hän on tehnyt työtä EU:n liittovaltiota eli federalismia vastaan, mutta joutuu "rahaliiton toteutumisen myötä toteamaan, että federalistit voittivat". Peli ei ole kuitenkaan menetetty. Nyt hän herättelee keskustelua liittovaltion laadusta. Sen pitäisi tietenkin olla mahdollisimman hajautettu, jolloin kansallisvaltioille jäisi paljon päätäntävaltaa.

Suomen etuja Väyrynen ajaa puhumalla esimerkiksi pohjoisesta ulottuvuudesta. Epämääräisesti EU:ssa määritelty termi tarkoittaa Väyrysen mielestä sitä, että pohjoiset olosuhteet otetaan huomioon kaikessa EU-politiikassa.

Epämääräinen on koko Euroopan unionikin Väyrysen mielestä. Unioni on nyt niin sekava, että jopa Väyrynen löytää yhden hyvän puolen liittovaltion kehittymisestä.

"Silloin saataisiin määriteltyä selkeämmin päätösvalta, unionin toimielinten suhteet sekä jäsenmaiden ja unionin suhteet. Nyt vastuusuhteet ovat sekaisin. Se on hyvin monimutkainen verkko." Väyrynen ei ole niittänyt mainetta ahkerana meppinä, mutta hänen mukaansa työhön sisään pääsy on ollut helppoa pitkän kansainvälisen kokemuksen takia.

Väyrynenkin on huomannut eri maiden edustajien kulttuurierot.

"Etelän edustajat puhuvat paljon ja impulsiivisesti. Ja kulttuurierot vain kasvavat, kun unioni laajenee. Slaavilaisuus on taas kokonaan eri asia." Väyrynen kuuluu parlamentin liberaaliryhmään, ja sieltä hän löytää läheisimmät työtoveritkin. Hän on tosin huomannut, että europarlamentissa suomalaisten puolueiden väliset vastakkainasettelut ovat pienempiä kuin Suomessa.

"Täällä ei ole hallitusta ja oppositiota." Väyrysen eurovaalikampanja on vielä auki. Hän ei halua väsyttää ihmisiä pitkällä kampanjalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää