Kotimaa

Vesiselviä kaljaveikkoja

Tilaajille

"Retaleita rinnakkain", tuumaa Timo Matias Louhelan pubissa Punakulmassa ja etsii silmiään siristellen seinämaalauksesta itseään. Ei ole näköjään "tämmöstä romua" seinälle huolittu. Sitten hän muistaa ilahtuen, että hän oli taulun tekoaikaan sairaalassa pumppua korjauttamassa.

Vantaalaisen Punakulman koko takaseinää peittää maalaus, jolla on korkeutta 1,20 metriä ja pituutta 18 metriä. Se valmistui yli vuosi sitten. Sen jälkeen seinän edessä on ollut tungosta, kun tilapäiskävijöille on osoitettu, että "mä istun tossa".

Maalaus esittää Punakulman kanta-asiakkaita kaljalla, ja sen on tehnyt kanta-asiakas louhelainen Jaakko Lemponen , 60.

Nykyään Lemposen kantakundiaika on ohi: "En ole kai puoleen vuoteen käynyt, kun muutin Klaukkalaan." Lemponen maalasi taulua noin kaksi vuotta, aina kun sille päälle sattui. "Ei väkisin, tulee sutta", hän sanoo.

Seinäfresko on maalattu lateksilla punatiilipinnalle.

"Ensimmäistä kertaa maalasin lateksilla. Öljyväreillä olisi tullut liian kalliiksi. Piti vetää neljään, viiteen kertaan, että sai tumman pohjan peittoon", Lemponen selittää. Maalaus on siitä huolimatta melko musta, ja mallien tunnistaminen vaatii hyviä silmiä, vaikka maalaus on valaistu kohdelampuin.

Seinämaalaus kuvaa hyvin Punakulman arkea ja asiakkaat ovat lähes näköisiään. Tuossa keskellä istuu Oiva ja polttelee tyynesti piippuaan, tuossa Eila puhua pulputtaa ja tuossa Väpe vähän kopeloi naapurin naista.

Seinällä ovat niin portsarit kuin torstai-illan strippari, biljardia hosuvat miehet, karaokea laulavat kundit kuin bingon pelaajatkin.

Yksi asia Punakulman seinässä on silkkaa valhetta: kaikki asiakkaat ovat vesiselviä. Kuitenkin osa Punakulman kantakundeista piipahtaa kotona vain nukkumassa.

Yksi malleista sanookin: "Mä oon rehellinen juoppo ja voin tunnustaa, että joskus menee viikko kerralla." Lemponen selittää asian yksinkertaisesti: "Niin sovittiin ravintoloitsija Pekka Ahosen kanssa. Pekka tilasi ja minä maalasin." Reunaehtoihin kuului myös, ettei ketään maalattu salaa tai väkisin. Luvan antoikin niin moni, ettei edes Lemponen muista, montako ihmistä maalauksessa on.

Toki Lemposta kuuluisampienkin maalareiden kapakkatauluissa on selittämistä. Tunnetuin suomalainen ravintolamaalaus lienee Akseli Gallen-Kallelan Symposium vuodelta 1894. Siinä Gallen-Kallela, Jean Sibelius ja Robert Kajanus istuvat Kämpissä munkkiliköörin ääressä.

Maallikon silmissä herrat ovat humalassa, mutta taideväki on kirjoissa selittänyt, miten kansalliset suurmiehet katsovat tähtien taa ja kuulevat ikuisuuden siipien havinan. Yksi tunnistamaton herra on ikuisuushetken järkyttämänä lysähtänyt pöytää vasten.

"Laturi Lemponen", kuten kirjailija Aulikki Oksanen nimitti Jaakko Lemposta kirjassaan, jäi eläkkeelle panostajan ammatista jouluaatonaattona 1994. Hän on harrastanut maalausta, laulamista, soittamista ja näyttelemistä koko vaiherikkaan elämänsä.

Eläkkeellä ollessaan Lemponen on maalannut maisemia ja tilauksesta muotokuvia. Häntä vähän huvittaa se, että ihmiset tykkäävät nykyään maalauttaa muotokuvia lemmikkieläimistään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää