Kotimaa

Paliskuntain yhdistys:

Poronhoitoalueen rajaa pitäisi oikaista ja tarkistaa

Tilaajille

Sata vuotta sitten päätettyä mutkikasta poronhoitoalueen rajaa tulisi tarkistaa, sillä porot pyrkivät vähän väliä rajan eteläpuolelle Oulun pohjoispuolella Kiimingissä, Kainuussa sekä Kemi-Tornio-alueella. Lisäksi keinotekoiselta rajalta puuttuu yhä useasta kohtaa poroaita, ja raja on merkitty vain karttoihin.

"Rajan tarkistamista esitti myös poronhoitolain seurantatyöryhmä kuusi vuotta sitten, mutta hanke kaatui lähinnä maanviljelijöiden vastustukseen. Kainuussa esitimme poronhoitoalueen rajaksi Kostamukseen menevää rautatietä, jonka varteen olisi voitu helposti rakentaa tiivis ja yhtenäinen poroaita", sanoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Jouni Filppa .

Nyt aita on pystytetty Kuhmon ja Suomussalmen kuntien väliselle rajalle, joka on samalla poronhoitoalueen eteläraja. Pitäjien rajan yli risteilee kuitenkin useita valtateitä ja metsäautoteitä, joita ei ole suljettu puomeilla.

Poroja Oulun

liepeillä "Porot pääsevät helposti tienrei'istä aidan eteläpuolelle ja risteytyvät metsäpeuran kanssa tai ovat maanviljelijöiden harmina pelloilla. Kiimingin seudulla poronhoitoalueen raja on puolestaan niin mutkainen, ettei ketään innosta rakentaa siihen aitaa", Filppa kertoo.

Poronhoitoalueen raja piirrettiin sata vuotta sitten, jolloin Suomeen perustettiin paliskunnat selkeyttämään poronhoitoa.

Porot ovat yleistyneet Kiimingissä jo siinä määrin, että tielaitos on pystyttänyt poronhoitoalueen eteläpuolelle poroista varoittavia liikennemerkkejä.

"Porot noudattavat ikimuistoisia vaellusreittejään eivätkä välitä keinotekoisista rajoista, joita ei ole piirretty kuin karttoihin. Haemme rajan eteläpuolelle menneet porot heti kun saamme niistä ilmoituksen. Yleistynyt talvinen tarharuokinta on jonkin verran vähentänyt rajaloikkareita", Kiimingin paliskunnan poroisäntä Mikko Vehkaoja sanoo.

Kiimingin ja Kollajan yhteispaliskunnassa on 1600 poroa. Ne vaeltavat kesäksi aukeille Korte- ja Hattusuolle, jossa on vähemmän räkkää. Räkkä on poroa ahdistelevat mäkärät, sääsket ja syöpäläiset. Talvella poro vaeltaa metsäisiä harjuja myöten Kiiminkijokivarteen ja ylittää samalla poronhoitoalueen etelärajan.

Kiiminkijoki voisi Vehkaojan mukaan olla luonnollinen poronhoitoalueen raja, mutta rajan siirtäminen on hänen mielestään vaikeaa. Seurantatyöryhmässä sitä ei Filpan mukaan otettu edes esille, sillä Haukiputaan seudulla on niin vahva maatalous.

"Tervolassa poronhoitoalueen raja tekee syvän piston kohti pohjoista, mikä aiheuttaa aika ajoin hankaluuksia. Rajan voisi siirtää etelämmäksi noudattamaan niin sanottua Arpelan valtatietä, jota Rovaniemeltä Tornioon autoilevat käyttävät oikotienä. Sen varteen olisi helppo rakentaa yhtenäinen poroaita", Filppa esittää.

Etelän autoilijoita kehotetaankin varomaan poroja jo hyvissä ajoin ennen varsinaista poronhoitoaluetta. Vuosittain pohjoisessa kirjataan noin 3000 porokolaria.

"Liikennevakuutus korvaa toki poronhoitoalueen eteläpuolellakin sattuneen porokolarin. Porokolarista pitää ilmoittaa lähimmälle poliisille, joka hälyttää paikalle poromiehen lopettamaan eläimen tuskat. Jos autoilijalla ei ole mahdollisuutta jäädä odottamaan poliisin tai poromiehen tuloa, kannattaisi onnettomuuspaikka merkitä selvästi tienvarteen", tiedotuspäällikkö Yrjo Mäkikärki Liikennevakuutusyhdistyksestä kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää